Nigdy nie robiłem RDL, zawsze zwykłe ciągi i nie wiem tez, jak mniej więcej w cięzar celowac, napewno mniej niż w normalnych ciągach, ale ile mniej więcej %...
Poza tym w tym planie ciągi są w planie w treningu nóg i w dzień po treningu pleców- może sensowniej zrobic podział pon-sr-czw-sob?? i nogi w środe?
Zmieniony przez - darioman7 w dniu 2010-11-06 15:43:18
chodzi o to zeby byc ogromnym jak zwierz!chudzi moga isc na ryby!
wchodzisz na silke zakladasz na sztange 200 i cala silownia sika w majty i kazdy chce byc taki dzik jak ty!
Chcesz wyglądać jak kurczak- jedz kurczaka
Chcesz wyglądać jak byk- jedz wołowine
Chcesz wyglądać jak koń- jedz wołowinę z tesco
Szacuny
2543
Napisanych postów
29969
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
200205
co do RDL 1.Zacznij w pełnej pozycji martwego ciągu
2.Lekko ugnij kolana
3.Obniż sztangę poprzez pchnięcie bioder do tyłu
4.Obniż sztangę poniżej kolan ale nie do platformy/podłogi. Napięcie musi pozostać w mięśniach
5.Goleń powinna być w pionie, biodra wypchnięte do tyłu a plecy proste
6.Ruch nie powinien być szybki lecz równomierny i pod kontrolą
7.Plecy muszą pozostać proste, ruch odbywa się z bioder, ręce muszą być prosto cały czas
8.Oddychanie: Weź głęboki wdech na początku ruchu i przytrzymaj klate w górze przez cały czas. Przytrzymaj oddech gdy będziesz nisko i wypuść gdy będziesz wracał do pozycji wyjściowej
9.Zacznij z lekkim ciężarem by rozwinąć technike i poczuć ruch
Jest to ćwiczenie olimpijskich ciężarowców na rozwinięcie silnych mięśni dwugłowych uda i pośladkowych. Wykonanie takie same jak przy martwym ciągu na prostych nogach z tym, że podczas trwania ruchu sztanga cały czas dotyka nóg. Uginamy się w biodrach i mając płaskie plecy chwytami dłońmi gryf sztangi. Bierzemy głęboki oddech i wypuszczamy powietrze w miarę unoszenia tułowia do pełnego wyprostu przesuwając w tym czasie sztangę po powierzchni nóg. Powietrze należy wypuszczać przez większą część najtrudniejszej partii aby zmniejszyć ciśnienie wewnątrz klatki. Plecy trzymamy płaskie a nogi napięte. Przy opuszczaniu sztangi cały ciężar powinien przesunąć się na pięty. Ćwiczenie to można również wykonywać używając sztangielek.
w odróżnieniu do klasycznego martwego ciągu czy na prostych nogach , rdl ruch zaczynasz od pozycji wyprostowanej cofasz biodra do tyłu opuszczając sztangą bardzo blisko ud, praktycznie sztanga się po nich ślizga, gdy dochodzisz do momentu gdy gryf jest poniżej kolan wypychasz biodra do przodu prostując się
Jesli chodzi o sumo dead lift to:
To ćwiczenie różni się od innych odmian szerokim rozstawem stóp i trzymaniem rak na sztandze między nogami. Ten ruch powoduje, że bardziej zaangażowane są mięśnie przywodzicieli uda i czworogłowe. W mniejszym stopniu pracują dwugłowe uda i dolne partie grzbietu. Ustawiamy stopy szeroko, opuszczamy się w przysiadzie aż ręce nie uchwycą gryfu sztangi. Bierzemy głęboki oddech i dźwigamy sztangę używając siły mięśni nóg . Powietrze wypuszczamy po przejściu przez najtrudniejsza fazę ruchu.. Podczas ćwiczenia należy być wyprostowanym i unikać wyokrąglenia dolnej części grzbietu. Daje nam to cięższą prace nóg i jednocześnie chroni przed kontuzją .
Poza tym w tym planie ciągi są w planie w treningu nóg i w dzień po treningu pleców- może sensowniej zrobic podział pon-sr-czw-sob?? i nogi w środe? Odnosnie treningu nie jestem sie w stnie zbytnio wypowiadac
nie moja dzialka
ale Christian to jeden z lepszych trenerow i jesli takie polaczenie jest to widocznie ma jakis sens aby bylo.
Zmieniony przez - solaros w dniu 2010-11-06 16:04:52
"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!". BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
Szacuny
2543
Napisanych postów
29969
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
200205
heheheh
jakos sie przyzwyczailem do niego
wiem ze smiechowy
"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!". BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
Szacuny
60
Napisanych postów
2330
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
41688
Solar, dzięki co do sumo ciągów, to wiedziałem jak się je robi, gorzej z RDL pokombinuje, zaczne od małego ciężaru i będe uczył się techniki dzięki
chodzi o to zeby byc ogromnym jak zwierz!chudzi moga isc na ryby!
wchodzisz na silke zakladasz na sztange 200 i cala silownia sika w majty i kazdy chce byc taki dzik jak ty!
Chcesz wyglądać jak kurczak- jedz kurczaka
Chcesz wyglądać jak byk- jedz wołowine
Chcesz wyglądać jak koń- jedz wołowinę z tesco