[...] przez osoby niepodejmujące aktywności fizycznej oraz te, które takową prowadzą. Dzieje się tak ze względu na wspomnianą wcześniej kompozycję makroskładników. Jak ustalić proporcje poszczególnych makroskładników w diecie? Jeśli zamierzamy przystąpić do określenia ilości poszczególnych makroskładników, trzeba najpierw określić swój próg [...]
[...] komercyjnie z reguły mają znikomą zawartość DHA i EPA. W jednym z badań kwasów omega-6 w jajkach było od 29 do 32 razy więcej, niż kwasów z grupy omega-3. Prawidłowe proporcje miały jajka od kur karmionych nasionami lnu lub tłuszczem pochodzącym od ryb (kwasów omega-6 było tylko 2.75 do 3.33 razy więcej, w porównaniu do omega-3). [...]
[...] taka dieta to gwarancja cukrzycy, raka i zaburzeń metabolicznych. Jeśli miałbym komuś układać dietę, to użyłbym powyższego schematu jako wzoru, i kazał odwrócić wszystkie proporcje. Dieta powinna składać się z węglowodanów o wolnej kinetyce, a nie o szybkiej. Powinno być sporo wartościowych tłuszczów, a tu nie widzę niczego o podobnej [...]
[...] rozważania. Jednorazowa dawka protein nie musi bowiem w całości pochodzić z odżywki – równie dobrze można połączyć proszek z innym posiłkiem, np. tak aby otrzymać proporcje 50/50, jeśli chodzi o białko pochodzące z naturalnego jedzenia i odżywki. Przykładem takiego posiłku może być owsianka z dodatkiem 100 g twarogu i 15 g odżywki [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] w losowej kolejności. Posiłek wysokowęglowodanowy zawierał 56.4% węglowodanów, wysokotłuszczowy 56.5% tłuszczu, a wysokoproteinowy 51.4% białka. Gdy podawano tłuszcz, proporcje wynosiły 1:1:1 dla kwasów tłuszczowych nasyconych, wielonienasyconych oraz jednonienasyconych. Mierzono ilość glukozy we krwi, insuliny oraz odpowiedź zapalną [...]
[...] sekundami umiarkowanej. Może to być 60 na 60 sekund albo 30 na 60 sekund. Z pewnością na początku wybierz krótszą pracę intensywną, a dłuższą umiarkowaną. Z czasem możesz te proporcje zmieniać. Przykłady ćwiczeń: sprint na przemian z truchtem bieg z wysokim unoszeniem kolan na przemian z truchtem szybki bieg na bieżni (lub szybka praca na innej [...]
[...] nawet dużej ilości jajek dziennie miała negatywny wpływ na zdrowie. Szkodzić mogą jajka wytwarzane metodami przemysłowymi, ubogie w składniki odżywcze, mające inne proporcje kwasów tłuszczowych. Ponadto mogą być skażone antybiotykami, mikroplastikiem, dioksynami i polichlorowanynu bifenylami (PCB). Referencje: Tatoli R, Bonfiglio C, [...]
[...] w diecie ketogenicznej: 30%-35% białka 5%-10% węglowodanów 55%-60% tłuszczu Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15%-25% białka 5%-10% węglowodanów 65%-80% tłuszczu Utrzymanie dotychczasowej wagi ciała: Białko: 25-35% Węglowodany: 30-50% Tłuszcz: 25-35% Słowo [...]
W ostatnich latach niezwykle modne stały się diety ketogeniczne i lowcarb. Te pierwsze polegają na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy, dzięki ograniczeniu dowozu węglowodanów do 30-50 g dziennie. Wtedy wątroba wytwarza ciała ketonowe i zaczynają one odgrywać rolę jako źródło energii. Podsumowanie Wydaje się, że diety ketogeniczne mają [...]
[...] ciągu. Dlaczego? Bo poświęcają zbyt dużo czasu na maszyny i izolacje, a za mało na podstawy. Nie jestem przeciwnikiem używania maszyn, tylko należy zachować odpowiednie proporcje, gdzie wolnych ciężarów jest np. 50-70%. Jeśli cały trening opierasz wyłącznie o maszyny, to nie dziw się, iż odnosisz tak słabe rezultaty. Referencje: Mônico-Neto [...]
[...] grupami! Dodatkowo nie stwierdzono żadnych różnic w kompozycji sylwetki po 6 i 18 miesiącach. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące migdały miały niższy cholesterol, lepsze proporcje całkowitego cholesterolu do HDL i mniejszą ilość trójglicerydów. Jednak ponownie podkreślam, nie stwierdzono żadnych różnic w stężeniu cholesterolu, proporcjach [...]
[...] ~ 19.3 g, rzepakowy 53.87 g). Wbrew obiegowym opiniom oliwa z oliwek nadaje się do smażenia (była testowana nawet do głębokiego smażenia przez 24-27h!). Jakie powinny być proporcje omega-6 i omega-3? Całkiem możliwe, iż ludzie przez tysiące lat mieli w diecie proporcje 1:1. Tymczasem obecnie w diecie przeciętnego Europejczyka czy Amerykanina [...]
[...] treningiem dolnej części ciała i gdy nie podawano niczego (grupa kontrolna). Jeśli chodzi o kulturystów, podaż węglowodanów zależy od przyjętego sposobu odżywiania. Inne proporcje będą w diecie zbilansowanej, low-carb, przy rotacji węglowodanami (w dni treningowe i wolne od aktywności fizycznej), inne w restrykcyjnej diecie VLCKD. Osoby, [...]
Anabolizm i katabolizm są otoczone mitami, legendami i przeinaczeniami. Wbrew obiegowym opiniom „kataboliczna” strona medalu jest równie ważna, jak pożądany przez kulturystów anabolizm. Podobnie niezbędne są uszkodzenia mięśni i lokalny stan zapalny wywołane treningiem oporowym, gdyż stymulują hipertrofię. Z kolei niekorzystny jest [...]
[...] ile komórek satelitarnych, ile receptorów androgenowych, czy stosowałeś farmakologię, jak trenujesz, ile śpisz itd. Mają również znaczenie: unikanie lub stosowanie alkoholu, proporcje makroskładników w diecie, ilość i rodzaj dodatkowych treningów (np. nadmiar aerobów może zniweczyć przyrosty siły i masy mięśniowej). W badaniu Rogersona S. i wsp. [...]
[...] w stan ketozy, z kolei tak się dzieje na diecie ketogenicznej (jak sama nazwa wskazuje). W modelu VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15% - 25% białek, 5%-10% węglowodanów, 65%-80% tłuszczu. Wg badań, oprócz dobroczynnego działania pod względem redukcji masy ciała, tego rodzaju [...]
[...] nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są najmniej polecane dla zdrowia, gdyż obfitują w tłuszcze nasycone, a powinno dostarczać się więcej tłuszczów wielonienasyconych i [...]