SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Optymalni na bombie

temat działu:

Doping

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 433351

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700


?t=5m22s
od 5:22


Zmieniony przez - miczelx w dniu 2016-02-08 17:04:44

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 365 Wiek 40 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 18735
Mówię o smażeniu jako o procesie który przebiega w najwyższych temperaturach w porównaniu do alternatywnych metod(reakcje Maillarda). Od dawna mówił się o smażeniu jako o najgorszym sposobie obróbki termicznej. Nie mówię o odtłuszczaniu czy dotłuszczaniu posiłku.
"Kulturysta" amator który stara się trzymać dietę i zdrowo odżywiać to smaży pewnie może z 5x do roku a przechodząc na tłuszczówkę zaczyna smażyć 500x do roku. Jak dla mnie kwestia bardzo ważna. Albo przyjmujemy, że smażenie szkodzi albo nie? Jeżeli szkodzi to na tłuszczowce będę sobie 500x do roku szkodził co mi się nie podoba dlatego szukam wyjaśnienia lub usprawiedliwienia :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Patryk1337
A jak to jest z "szkodliwością" takiego jedzenia, wysokokaloryczne posilki, tłuste w dodatku tluszcz zwierzecy, w dodatku mala ilosc tych posilkow.. podroby maja duzo cholesterolu zlego.. Jak wychodzi zdrowotnie taka dieta? Ktos cos?

Czy moze nie liczy sie czystosc jedzenia a efekty ?:P


gdzie ten "zły" cholesterol w wątróbce? Dieta jest głównie prozdrowotna.



miczelx
gdybym teraz zdecydowal sie na powot na wegle to robie to samo tj, wegle na maxa, a tluszcz na minimum wiec o smazeniu nie byloby mowy.



dokładnie, najgorsza dietą to mieszanie paliw WW i T nasyconych czyli popularna dieta przeciętnego Kowalskiego z miażdżycą i po 2 zawałach, leczącego się oczywiście statynami na obniżenie cholesterolu



hando1
Mówię o smażeniu jako o procesie który przebiega w najwyższych temperaturach w porównaniu do alternatywnych metod(reakcje Maillarda). Od dawna mówił się o smażeniu jako o najgorszym sposobie obróbki termicznej. Nie mówię o odtłuszczaniu czy dotłuszczaniu posiłku.
"Kulturysta" amator który stara się trzymać dietę i zdrowo odżywiać to smaży pewnie może z 5x do roku a przechodząc na tłuszczówkę zaczyna smażyć 500x do roku. Jak dla mnie kwestia bardzo ważna. Albo przyjmujemy, że smażenie szkodzi albo nie? Jeżeli szkodzi to na tłuszczowce będę sobie 500x do roku szkodził co mi się nie podoba dlatego szukam wyjaśnienia lub usprawiedliwienia :)


w całym tym smażeniu o całej szkodliwości chodzi o smażenie na olejach roślinnych i to jest szkodliwe, popularne oil pam na rzepakowym czy inne "zdrowe" pomysły na smażenie na słonecznikowym. Nasycone tłuszcze nie utleniają się tak jak roślinne nie tworząc przy tym nic szkodliwego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 142 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29596
mówi się że jedyne co może powodować substancje rakotwórcze w smażeniu (długotrwałym) jest spalenie na wiórek mięcha czy czegokolwiek innego do tego im dłużej się smaży wychodzą witaminy itp ale to sie ma tak samo do "zdrowego" gotowania. Ja tam w sumie bym nie przesadzał na tym punkcie tak samo jak mówi się o słodzikach itp. do tego musimy pamiętać w jakim dziale piszemy ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ciekawostka bo temat sportów walki był przerabiany już. Dlaczego głównie zwiększa się podaż WW w wysiłku beztlenowym.

Węglowodany mogą posłużyć również do produkcji tlenu endogennego. W przypadku, gdy w tkankach pojawia się niedotlenienie, organizm potrafi zamieniać związki wysoko utlenione w związki mniej utlenione.
3C6H12O6-->C18H36O2 + 8O2
W skutek powyższej reakcji:
ze 100 g glukozy przetworzonej na 53g kwasu tłuszczowego stearynowego powstaje 47,4 g tlenu, czyli około 33 litry tlenu (O2).
lek. med. Jan Kwaśniewski


Zmieniony przez - barano90 w dniu 2016-02-08 19:14:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 331 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4462
barano a kakao używasz ? mam na stanie gorzka 90% i fajne makro ma do tej dietki 25g nasyconych w 100g :P

NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ!!!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 306 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 5733
To na czym najlepiej smażyć zeby bylo zdrowo? smalec, olej kokosowy? co jeszcze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 100 Napisanych postów 862 Wiek 43 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 70556
Maslo klarowane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miczelx ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 907 Napisanych postów 35146 Wiek 84 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 814700
jeszcze smalec gesi, ostatnio coraz wiecej sie pojawia w sklepach

hando1
Co do smazenia jako sposobu kucharzenia wogole(na tluszczach nasyconych) to zdania sa podzielone, czesc dietetykow rowniez tych prawdziwych, a nie idiotek z dzien dobry tvn, odradza/radzi ograniczac, Iwona Wierzbicka ciekawie sie wypowiada, poszukaj na necie
jesli chodzi o szkodliwosc ta o ktorej mowi sie do mas, to chodzi o tluszcze roslinne,

BO LEPIEJ BYSMY STOJAC UMIERALI NIZ MAMY KLECZAC NA KOLANACH ZYC!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Smażenie może być szkodliwe i na tłuszczach zwierzęcych i roślinnych. Na roślinnych zasobnych w kwasy polienowe jest po prostu bardziej szkodliwe. Ale to nie jest tak, że smażenie na zwierzęcych szkodliwe nie jest, choćby dlatego że:
- tłuszcze zwierzęce też zawierają kwasy wielonienasycone (w smalcu nawet 10% fatu to kwas linolowy czyli ten co w słonecznikowym i kukurydzianym), a te ulegają utlenianiu
- tłuszcze zwierzęce zawierają cholesterol KTÓRY SIĘ UTLENIA W WYSOKICH TEMPERATURACH i powstają oksycholesterole, szkodliwe jak diabli,
- pod wpływem działania wysokiej temperatury (a podczas smażenia dochodzi do dostępu wyższej temp niż przy gotowaniu) w produktach zawierających węglowodany i białka powstają związki toksyczne takie jak choćby HCA i BP. Można smażyć nawet na tłuszczu w 100% nasyconym a i tak powstaną: MeIQx (2-amino-3,8-dimetyloimidazo[4,5-f]chinoksalina) oraz IQx (2-amino-3- metylimidazo[4,5-f]chinoksalina), które są kancerogenne

Kto często smaży prosi się o kłopoty.

A co do stwierdzenia:

od nadmiaru tłuszczu egzogennego nie utyjesz tak jak od nadmiaru węglowodanów więc po co liczyć, że niby potrzeba nam 3600 na masie i chodzić głodni jak śmiało mozesz zjeść więcej jak poczujesz głód nie zatłuszczając się tak jak przy nadmiarze z WW. - to co się z nadmairem energii dzieje? Znika?

Tłuszcz stosunkowo łatwo można zamienić na energię zapasową. Oczywiiście znam "teorie" (to nie są teorie per se, a sloganiki) mówiace że to się nie da, ale bazują one na pseudologiach mówiacych np. że glicerologenza zachodzić moze tylko w wątrobie (a nie w komórkach tłuszczowych), albo że bez insuliny nie ma lipogenezy (co też jest bzdurą bo istnieje białko stymulujące acylację które jest niezależne od insuliny). Można sobie w takie bajeczki wierzyć i podpierac się Harperem, ale chcąc coś takiego udowodnić potrzeba byłoby badań eksperymentalnych, najlepiej - z zastosowaniem technik izotopowych, a póki co ich nie ma.

Ciekawe jak nasz organizm miałby przetrwać w czasach w których np., miał dostęp jedynie do zasobnego w tłuszcz jedzenia, a musiał zgromadzić zapasy energii ustrojowej na okresy w którym pozywienia nie było w ogóle. Przecież z punktu widzenia biologii niemożliwosć gromadzenia fatu TO GWARANCJA WYGINIĘCIA GATUNKU. Dziś dla nas łatwośc gromadzenia tkanki tłuszczowej to ZBYTEK, ale z punktu widzenia biologii gatunku - to jest bardzo cenna cecha. Jeśli tłuszcz pokarmowy nie dawałby takiej możliwości byłby dla nas ewolucyjnym zagrożeniem.
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czy to ginekomastia albo lipomastia?

Następny temat

problem z masa

WHEY premium