[...] np. dając substraty do produkcji przeciwciał. Białko spożywcze doceniane jest też za wpływ na mięśnie, stawy, skórę, włosy i paznokcie czy gojenie się ran. Nie tylko soja - co jeszcze zawiera odżywka ALLNUTRITION VEGAN PROTEIN? Nowa generacja odżywek białkowych to produkty zawierające zaawansowany mix białek pochodzenia roślinnego, w [...]
[...] bazie serwatki. A co osobami, które nie jedzą mleka, nabiału ani jaj? Jak zadbać o białko na diecie wegańskiej? Z pomocą przychodzą rośliny, przede wszystkim komosa ryżowa i soja, które powinny być spożywane przez wegan w dużych ilościach, jako podstawowy element jadłospisu. Wynika to z faktu, że komosa ryżowa zawiera kompletny aminogram i ma w [...]
Mleko to jeden z najczęściej stosowanych produktów w każdej kuchni. Czy to do kawy, czy płatków śniadaniowych, a nawet do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też [...]
Diety zawierające większą ilość produktów roślinnych, czyli diety wegetariańskie od pewnego czasu są coraz bardziej modne i coraz więcej osób przestawia się na ten typ odżywiania. Czasem jest to spowodowane doniesieniami medialnymi na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia. Czasem jest to ślepe podążanie za modą. A czasem związane jest z [...]
[...] (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB Abstracts zostały przeszukane do 1 lipca 2008 r. przy użyciu kontrolowanego słownictwa specyficznego dla baz danych, takich jak: soja, izoflawony, genisteina, fitoestrogeny, androgen, testosteron i SHBG. Badania recenzowane, opublikowane w języku angielskim, wybrano, gdy dorośli mężczyźni spożywali [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
[...] przez Thozhukat Sathyapalan i in. w 2016 r. Włączono do niego dwustu mężczyzn z cukrzycą i bardzo niskim stężeniem testosteronu ≤12 nmol / l. Co jak co, ale im soja musi zaszkodzić! Podawano 15 g białka sojowego z 66 mg izoflawonów (SPI) lub 15 g samego białka sojowego bez izoflawonów (SP) dziennie w postaci batoników przez 3 [...]