[...] kokosowego sól Jak wykonać: Fileta przyprawić według własnego uznania i grillować. Soczewicę przepłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody około 20 minut. W czasie jak soczewica się gotuje, na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem. Proponuje smażyć na bardzo małym ogniu – czosnek lubi się szybko [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] strączkowe – ciecierzycę, w której jest aż 19 g białka na każde 100 g produktu, a także fasolę, która zawiera 7 g protein. 5 g białka ma natomiast groch, podczas gdy soczewica i kukurydza – 9 g. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że warzywa nie są źródłem pełnowartościowego białka, gdyż brakuje w nim wielu aminokwasów egzogennych. [...]
[...] intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity [...]
[...] Warzywa bogate w białko Warzywa także zawierają białko. Choć nie jest to pełnowartościowe białko, to jednak dodane do innych produktów, takich jak: kasze, komosa ryżowa, soczewica i inne, zwiększają ilość białka w całym posiłku. Warzywa bogate w białko to: fasola i groszek, szpinak, brokuły, jarmuż, brukselka czy kukurydza. Choć w jednej [...]
[...] rzepakowy 5 g komosa ryżowa 50 g Energia i makroskładniki 611.3 kcal Białka: 37 g Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 54 g Kolacja Ryż z potrawką z soczewicy z masłem orzechowym soczewica zielona 40 g cebula 20 g masło orzechowe 20 g sos sojowy 10 g erytrytol 15 g pieczarki 100 g koncentrat pomidorowy 30 g pestki dyni 10 g bulion warzywny wg uznania [...]
[...] na masę zazwyczaj jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób [...]
Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych. [...]
[...] (w rzeczywistości wiele produktów imitujących kurczaka dostępnych na rynku jest wytwarzanych na bazie tego produktu). Soczewica Tak jak większość roślin strączkowych, tak i soczewica jest bogatym źródłem białka. Ma ciekawy, pieprzny smak i konsystencję, która daje satysfakcję podczas jedzenia. Stanowi świetną podstawę do gulaszu, burgera czy [...]
[...] i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można oczekiwać, iż jest ciągle odnawiany, a [...]
[...] jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych produktach spożywczych. Jedz więcej roślin strączkowych Rośliny strączkowe, takie jak fasola czy soczewica, należą do bogatych źródeł białka. Są także wyjątkowo bogate w błonnik, który sprzyja uczuciu sytości. Szklanka gotowanej fasoli dostarcza ok. 14 g białka do naszej [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] Tortilla pełnoziarnista 2 szt. Filet z piersi kurczaka 300 g Czosnek 1 ząbek Mix sałat z rukolą 50 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu 125 g Papryka czerwona 120 g Kolacja soczewica z ryżem Pomidory w puszce 240 g Ryż basmati 100 g Soczewica czerwona nasiona suche 60 g Cebula 50 g Olej rzepakowy uniwersalny 20 g Dzień trzeci Energia 2295 kcal. [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]
[...] z oliwek 3 g ziemniaki 200 g fasolka zielona 70 g brokuły 80 g koperek 10 g cytryna 10 g Kolacja Papryka nadziewana zieloną soczewicą podana z ryżem papryka czerwona 200 g soczewica zielona 40 g cebula 30 g natka pietruszki 10 g koncentrat pomidorowy 15 g oliwa z oliwek 5 g ryż brązowy 80 g Wartości odżywcze Kcal około 2050 Białko +/-120 g [...]