Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
[...] stanowią wyzwanie dla układu pokarmowego, trzeba zastanowić się, czy problem nie dotyczy nietolerancji białek mleka. Wykluczenie nabiału z diety i skorzystanie np. z protein w formie albuminy lub białek roślinnych, które przyniesie efekt w postaci braku problemów trawiennych, może świadczyć o nietolerancji na białka mleka, które po prostu [...]
Zacząć należy od tego, iż podobnie, jak w wielu innych przypadkach, istnieje stare i nowe. Pierwowzór muay thai ciężko odnieść do stylu praktykowanego obecnie w salach treningowych. Dozwolone tam były techniki zakazane na ringu (uderzenia głową, uderzenia w krocze). Muay boran było związane z używaniem broni, która nie istnieje w stylu trenowanych [...]
[...] kalorii, która ma postać smacznego koktajlu. Gainery w składzie posiadają głównie węglowodany, a ich podział na rynku suplementacji oparty jest na procentowej zawartości protein. Prostota zastosowania odżywki tego typu sprawia, że gainer chętnie jest umieszczany w diecie osób trenujących, zwłaszcza tych, które mają problem z budowaniem masy [...]
[...] redukcji tkanki tłuszczowej? Proszę tak nie rozumieć cytowanego badania, gdyż jest to interpretacja błędna! W licznych badaniach wykazano, iż właściwa (zwiększona) podaż protein jest niezbędna do osiągania redukcji tkanki tłuszczowej. Po prostu nie należy podawać białka serwatkowego bezpośrednio przed treningiem aerobowym - jednak ogólna [...]
[...] niwelujemy „spalanie” tkanki tłuszczowej. Wahania stężenia cukru we krwi powodują, iż szybko stajemy się głodni, a tego rodzaju płatki są pozbawione wartościowych protein (np. WPC, WPI, WPH), które mogłyby, choć częściowo uratować sytuację. Czy istnieją zdrowe alternatywy? Dla porównania skład produktu „Oats and whey” z ALLNUTRITION: [...]
[...] W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z dużym dystansem, ponieważ białko nie jest materiałem energetycznym, tylko budulcowym. Rozbudowana muskulatura „pali” tłuszcz całą dobę, dlatego w [...]
Nie od dziś wiadomo, że diety zarówno redukcyjne, jak i diety na masę rządzą się swoimi prawami. W dietach redukcyjnych ciężko znaleźć miejsce w bilansie energetycznym na jakieś desery, ciastka, czy ciasteczka. Dlatego też ku uciesze konsumentów marka ALLNUTRITION wychodzi naprzeciw potrzebom konsumentów. Zresztą nie po raz pierwszy, tworząc [...]
[...] Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy zalecana jest ograniczona podaż protein np. do poziomu 0,8 – 1,1 g na kilogram masy ciała. Niemniej, tego typu schorzenia nie da się zignorować i przeoczyć. Dobitnie wykażą to badania krwi, moczu, [...]
[...] na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z gainera lub wysokokalorycznego posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po zakończeniu sesji [...]
[...] zawodnika faktycznie duży zysk mogłyby przynieść 2 - 3 porcje po 30 - 40 g odżywki białkowo-węglowodanowej, a nie izolowane podanie raz dziennie 28 g węglowodanów lub tylko protein. To nie znaczy, że węglowodany, BCAA czy białko serwatkowe nie działają, tylko że efekty osiągnięte przez Jima Stoppanieggo i wsp. są nieprawdziwe, wymyślone. Z [...]
[...] ignoruje podstawowe zasady zdrowego odżywiania się. Kulturyści ponoszą o wiele większe koszty związane z niewłaściwą dietą. Co się stanie, gdy biegacz dostarczy za mało protein? Niewiele. Dla tych zawodników kluczem do robienia „formy” (osiągów biegowych) są węglowodany (rzadziej tłuszcze, w zależności od przyjętego modelu diety). Co się [...]
[...] http://www.cohensw.com/pub/pca/Emerging_Health_Properties_of_Whey_Proteins_and_Their_Clinical_Implications_JAmCollNutr_2007.pdf Chungchunlam S.M.S. i in. Dietary whey protein influences plasma satiety-related hormones and plasma amino acids in normal-weight adult women https://www.nature.com/articles/ejcn2014266 „Evidence-based [...]
[...] muscle soreness.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23524365 Koopman R, Verdijk L, Manders RJ, Gijsen AP, Gorselink M, Pijpers E, Wagenmakers AJ, van Loon “Co-ingestion of protein and leucine stimulates muscle protein synthesis rates to the same extent in young and elderly lean men.” LJ Am J Clin Nutr. 2006 Sep; 84(3):623-32. Natasza [...]
[...] Po czekoladzie będziesz bardziej głodny, ale organizm zareaguje na te kalorie w taki sam sposób”. W rzeczywistości oddziaływaniem na ustrój różnią się nawet różne rodzaje protein (np. o szybkiej i wolnej kinetyce), inaczej na glikemię wpływają dwa rodzaje ryżu (np. biały i brązowy), zupełnie inaczej człowiek reaguje na dietę opartą na [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]