[...] pracy wytrzymałościowej (jeśli źródła energii w trakcie długotrwałego wysiłku są niewystarczające). Dodatkowo w fazie lutealnej panie powinny dostarczać więcej protein, gdyż progesteron może wpływać na zwiększenie katabolizmu mięśniowego, podczas gdy estrogeny hamują rozpad białek . Estrogeny zwiększają dostępność glukozy i jej [...]
[...] że białko serwatkowe chroni mięśnie w trakcie redukcji. Badanie III W badaniu Samuel Mettlera i in. z 2010 r. W ciągu 4 tygodni uczestnicy z grupy dostarczającej mało protein na diecie redukcyjnej (deficyt 40% w porównaniu do rutynowo stosowanej diety), stracili aż 1,6 kg mięśni. Przy większej podaży białka (2,3 g na kg masy ciała) straty [...]
Wiele filozofii treningu głosi, iż nie ma złych ćwiczeń, a każda droga prowadzi do celu. Gdyby to była prawda, nikt nie sprzedawałby maszyn treningowych, sztangi i hantli – wystarczyłaby joga, trening z obciążeniem własnego ciała, bieganie czy pływanie. Niestety ludzie nie są i nie mogą być równi, nawet pod względem osiąganych na treningu efektów. [...]
[...] mogą być marki własne sieci Kaufland (np. Vian, Stilla Dolce, Vitae d´Oro, Sun Gold; obecnie powoli zastępowane są przez K-classic). Podobna sytuacja dotyczy wielu rodzajów protein serwatkowych, kreatyny, beta alaniny, magnezu, potasu, leków - krajowe marki często nie odbiegają jakością od drogich marek z USA. Sposób nr 3: „unikaj fast foodów” W [...]
[...] różni się od pełnowartościowej odżywki białkowej dla sportowców? Chcąc korzystać ze suszonej serwatki w codziennej diecie, nie można i tak w żaden sposób przyrównać jej do protein typu WPC, a skład odżywczy bardziej przypomina kiepskiej jakości gainer. Jednak ze względu na to, że większość zawartych węglowodanów to laktoza, nawet spożycie [...]
[...] krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Podsumowanie Włączenie białka [...]
[...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]
Kreatyna i białko serwatkowe są fundamentem suplementacji większości sportowców amatorskich i zawodowych. Przeglądając literaturę fachową, szybko zauważysz, że zarówno kreatyna, jak i WPC (koncentrat białek serwatkowych), są najczęstszym przedmiotem badań naukowych na sportowcach, a ich efektywność jest dowiedziona i nie podlega dyskusji. Co [...]
[...] dlatego np. po upływie 2,5-3 h powinno się dostarczyć kolejną porcję białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Nieco więcej luzu zostawia nam kazeina, białka jajek, gdyż są to proteiny o wolniejszej kinetyce - oddziałują, uwalniając aminokwasy przez wiele godzin. Najważniejszym argumentem za unikaniem częstych posiłków jest ich negatywny wpływ na [...]
[...] PZWL Daniel R Moore, Jason E Tang,1 Nicholas A Burd,1 Tracy Rerecich,1 Mark A Tarnopolsky,2 and Stuart M Philips „Differential stimulation of myofibrillar and sarcoplasmic protein synthesis with protein ingestion at rest and after resistance exercise” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2669978/ Julien Bohé, J F Aili Low, Robert R [...]
[...] za mało, ani nie za dużo jednorazowo. Jeśli celem są osiągi sportowe, posiłki przed treningiem mogą być bogatsze w węglowodany, zawierać mniej tłuszczów i umiarkowaną ilość protein. Większej ilość białka potrzeba w ciągu dnia w regularnych odstępach (uzależnionych od kinetyki białka, np. WPC wystarcza na ~3-3,5 h, kazeina oraz jajka na 6-7 h) [...]
[...] się z opiniami, że białka roślinne są tymi niepełnowartościowymi. Jednak, gdy zestawimy je wraz z białkami zwierzęcymi, aminogramy poszczególnych grup białek uzupełniają się, a ich wartość dla naszego organizmu rośnie. Oznacza to, że bez problemu możemy łączyć proteiny pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, jak i czerpać z nich pełnię korzyści.
[...] elementem stałym. Firma SFD na rynku suplementacji szybko zdobyła uznanie konsumentów, jako marka charakteryzująca się sporym wyborem smakowym białek, jak i tym, że odżywki proteinowe są bardzo smaczne. Tym razem postanowiła jednak stworzyć produkt, który swoim smakiem będzie pasował najbardziej wymagającym gustom, tak, aby smak odżywki był [...]
Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
Tony Huge uważa, iż sterydy anaboliczno-androgenne są znacznie zdrowsze od stosowania diety wegańskiej. Autor cytowanego filmu, mimo posiadania wiedzy dotyczącej różnych tematów, opowiada takie herezje, iż nie sposób ich nie skomentować. W kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż [...]
[...] mocy, siły i masy mięśniowej to można postawić na uniwersalne połączenie węglowodanów i WPC (koncentratu białka serwatkowego). Przyjmuje się, iż wystarczy 30-40 g protein w porcji. Ciężsi (bardziej muskularni) zawodnicy mogą potrzebować większych ilości. Nie odpowiem precyzyjnie, ile powinno być węglowodanów. Przy lekkim treningu może [...]
W nowym roku wiele osób postanawia schudnąć, poprawić formę, zacząć biegać, odwiedzać siłownię lub zająć się innym rodzajem aktywności fizycznej. Jak ułożyć plan, aby tym razem przedsięwzięcie się powiodło? Po pierwsze: porządki w lodówce Jeśli nie będziesz kupować żywności drugiej kategorii (parówki z MOM) i odpadów mleczarskich (np. sery [...]
Odżywka białkowa stanowi znakomity dodatek dietetyczny osób trenujących. Pozwala ona w sposób szybki i smaczny dostarczyć wysokiej jakości protein, które to można wykorzystać o każdej porze dnia, jak i jego momencie. Jest to doskonałe źródło aminokwasów, których trawienie nie sprawia problemu dla układu pokarmowego, a bogactwo aminokwasów znacznie [...]
[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
[...] smakach: bananowy, czekoladowy, malinowo-czekoladowy, waniliowy. Przepis z użyciem Pancakes Protein ALLNUTRITION: Naleśniki z malinami i bazylią Składniki: 75 g pancakes protein smak malinowo-czekoladowy 100 g świeżych lub mrożonych malin, 10 g świeżej bazylii, 10 g masła 82%tł, 75 ml mleka 3,2%tł, sos karmelowy [...]