[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone kwasy tłuszczowe najczęściej występują w [...]
[...] kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone kwasy tłuszczowe najczęściej występują [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] krótka chwila podniesionej temperatury podczas takiej pasteryzacji, by je tam uszkodzić. Zatem nasi dziadowie, którzy pili surowe mleko, jedli świeże masło, krasili świeżym olejem lnianym, dostarczali swojemu organizmowi naturalne a nie przemysłowo przerobione NNKT. Nic też dziwnego, że na ogół nie znali miażdżycy ani raka, tak samo jak nie [...]
[...] tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne - kokosowy i palmowy. 6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze 7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich [...]
[...] i omega-6 . Źródła zdrowych tłuszczy: * tłuste ryby morskie oraz tran zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 * orzechy : brazylijskie , włoskie, migdały, *słonecznik * oleje: rzepakowy, lniany *oliwa z oliwek Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz około treningowych. . WĘGLOWODANY Są doskonałym źródłem energii. „Więc dodajemy je około [...]
[...] skutecznie robić. Możliwe, że nigdy o nich nie słyszałeś, bo w Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Utwardzone oleje roślinne. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, aż po frytki. Same oleje roślinne są [...]
[...] zmianom nowotworowym (skojarzone działanie witaminy A i C oraz karotenoidów) dobrej kondycji skóry sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego Główne źródła: oleje: słonecznikowy i z zarodków pszennych oraz sojowy, kukurydziany i rzepakowy margaryny na bazie w/w olejów orzechy laskowe, włoskie, arachidowe oliwa z oliwek zarodki i [...]
[...] Powyższe fakty decydują o tym, że w gastronomii masowej do smażenia nie stosuje się zdrowych tłuszczy roślinnych, a zazwyczaj smalec, olej palmowy lub czasem oleje rafinowane ( pozbawione NNKT i witamin), pozwala to na długotrwałe używanie tłuszczu bez jego wymiany. Jeśli już ktoś jednak nie chce pozbawić [...]
[...] utwardzanych tłuszcze smażalnicze cukiernicze czy piekarnicze mogą zawierać ich nawet 37%. Mogą zawsze występować one podczas smażenia szczególnie podatne są na to oleje roślinne. BIAŁKA Na co są wrażliwe? -temperaturę -stopień uwodnienia -środowisko alkaliczne temperatura Przykładowo blanszowanie, czyli łagodne ogrzewanie nie wpływa na [...]
[...] składniki krwi, które rozwijały się podczas adaptacji ludzi do zmian środowiska, zanikły u grupy ). Dlatego krew grupy 0 często jest „rzadka", dłużej krzepnie. I. chociaż oleje rybne mają tendencje rozrzedzania krwi, nie stanowi to problemu dla osób z grupą 0, zapewne dlatego, że geny osób z grupą 0 wpływają na gęstość krwi inaczej niż oleje [...]
[...] 4.) Czy powinienen uwzględnić margaynę w swoim menu? Margaryna jest to tłuszcz o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej do produkcji której wykorzystuje się oleje roślinne. Oleje roślinne jak wiadomo mają konsystencję cieczy, a więc muszą zajść odpowiednie procesy aby tą konsystencję zmienić na stała. Proces ten nazywany jest [...]
[...] 521 3 jajka +mięso - tak żebym miał ok. 25-26g białka warzywo – tak żebym miał 2-3 g węgli musztarda 7g orzechy 10g błonnik 3,5g otręby przenne/orkiszowe/żytnie 7-10g oleje(mieszam różne: oliwa z oliwek, olej lniany, MCT(zamierzam kupić), śladowe ilości innych) – w zależności ile wyjdzie tłuszczy z mięsa tyle uzupełniam olejami. + [...]
[...] wszystkie kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans jakie znajdują się w naszym organizmie dostarczamy wraz z pokarmem . Ich głównym źródłem w diecie człowieka są utwardzone oleje roślinne, mleko i jego przetwory oraz mięso przeżuwaczy . W mięsie wołowym zawartość kwasów tłuszczowych izomerii trans może dochodzić aż do 11% wszystkich kwasów [...]
[...] OLEJE ROŚLINNE I KWASY TŁUSZCZOWE TYPU TRANS (TRANSIZOMERY). Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje roślinne. Są to jednonienasycone ( monosaturated) lub wielonasycone (polyunsaturated) oleje roślinne jak: słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, kukurydziany, które [...]
WITAM WSZYSTKI ZAINTERESOWNYCH Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA BŁEDY CHCIAŁEM WAM ZAPROPONOWAĆ AKCJE REDUKCJI KTÓROM ZACZELI BYŚMY OD 28 CZERWCA AŻ DO KOŃCA WAKACJI. JEJ ZAŁOŻENIAMI BĘDZIE REDUKCJA TKANKI TŁUSZCZOWEJ PRZY JAK NAJMIEJSZEJ STRACIE MIĘŚNI I WMIARE MOŻLIWOŚCI POPRAWIENIA JAKOŚCI MIĘŚNI. NAJPIERW ZACZNE OD PLANU TRENINGOWEGO PLAN [...]
[...] A, D, E, K). Główne zasady przy konsumpcji tłuszczu: • Nigdy nie rezygnuj z tłuszczów. Zmniejsz tylko ich ilość w diecie. • W potrawach powinny występować głównie oleje roślinne. Tłuszcze zwierzęce spożywaj w minimalnych ilościach. • Unikaj potraw smażonych. • Nie konsumuj potraw zawierających oleje hydrogenizowane- utwardzone [...]
[...] należą : kwas linolowy n - 6; kwas alfa- linolenowy n-3; kwas arachidonowy n-6; kwas eikozapentaenowy n-3; kwas dodozaheksaenowy n-3. Głównym źródłem NNKT z rodziny n-6 są oleje roślinne i margaryny, a z rodziny n-3 olej rybi, olej sojowy i rzepakowy. Kwasy tłuszczowe NNKT z rodziny n-3 maja duże znaczenie przeciwmiażdżycowe. Niezbędne [...]
[...] Zupełnie inaczej ma się sprawa z olejami roślinnymi czy rybami morskimi które dostarczają cenne dla naszego organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT - oleje roślinne) czy kwasy omega-3 ( tłuste ryby morskie - szczególnie śledź, makrela i łosoś) Te drugie wykazują nawet korzystny wpływ w procesie spalanie zbędnej tkanki [...]