Cześć! Najprostszym sposobem aby to ogarnąć jest wyliczyć zapotrzebowanie na okres kiedy nie jeździsz na rowerze, a na przykład tylko trenujesz siłowo. Skorzysta z tego wzoru - http://www.sfd.pl/-t276436.html . Następnie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Gdy podział już będziesz miała, sprawa wygląda następująco. Dodajesz do [...]
Cześć! Jeżeli potrzebujesz zmniejszyć wagę, to warto zacząć od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Wzór by to zrobić znajdziesz tutaj -> http://www.sfd.pl/-t276436.html . Gdy będziesz miał wyliczone zerowe zapotrzebowanie, to aby schudnąć będziesz musiał odjąć kalorii i zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na [...]
Lekkostrawnymi produktami białkowymi, są na pewno wszystkie dobrej jakości odżywki białkowe, takie jak np. izolaty czy koncentraty białka serwatki. Wysokoprocentowa odżywka białkowa pochodzenia mlecznego, o bardzo niskiej lub praktycznie zerowej ilości cukru, śladowej ilości tłuszczu i innych zbędnych wypełniaczy. Odżywkę białkową możesz pić [...]
Cześć! Fajnie, że już wyliczyłeś swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Warto abyś poprawił odrobinkę podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one [...]
Cześć! Przede wszystkim musisz wiedzieć ile powinieneś spożywać kalorii. Zachęcam do zerknięcia poniżej: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze [...]
Oczywiście że owady, szarańcze i wszystkie inne skaczące, pełzające, te które uznano za bezpieczne do spożycia (nie zawierają groźnych toksyn) można uznać za odpowiednie źródło białka dla człowieka. W przeciwieństwie do tego w niektórych krajach/religiach ludzie nie wyobrażają sobie jedzenia wieprzowiny, gdyż uznają świnie za zwierze "nieczyste", [...]
Cześć! Jeżeli wychodzisz obecnie z redukcji, to warto obliczyć zapotrzebowanie na kalorie. Wzór znajdziesz tutaj : http://www.sfd.pl/-t276436.html Warto rozpocząć od zera kalorycznego przez okres dwóch do trzech tygodni. Fajnie by było jakbyś podzielił dobrze makroskładniki. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 [...]
Cześć! Na samym początku redukcji powinieneś zadbać o to by wiedzieć ile kalorii powinieneś spożywać aby poprawnie wykonać tę redukcję. Zerknij proszę na artykuł poniżej: I odejmować kalorie dopiero wtedy gdy masz stagnację wagi przez kilka dni. Straciłeś w miesiąc 10kg, to bardzo dużo i niezdrowo. Powinieneś celować w utratę 0,5kg na tydzień, [...]
Osoby początkujące często zadają sobie, jak i osobom bardziej doświadczonym pytania "co zrobić i jak zacząć swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki?" Pytanie jest jak najbardziej słuszne i warto znać tego typu podstawy, bo to właśnie one mają tutaj ogromne znaczenie jakie osiągniemy wyniki. Co jest jest podstawą? Bez wątpienia są to zbilansowana [...]
Cześć! Tak sen powinieneś unormować, on odpowiada za bardzo dużo rzeczy w naszym życiu. Od gospodarki hormonalnej po regenerację mózgu oraz gospodarkę cukrową. Dodatkowo zwiększ aktywność fizyczną, dodaj codzienne spacery, których nie robisz gdy pracowałeś w biurze.
Cześć! Jeżeli waga nie idzie, to warto sprawdzić na nowo ile kalorii potrzebujesz i dodać: http://www.sfd.pl/-t276436.html - Wzór na zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Na samym początku to oblicz ile potrzebujesz kalorii, tutaj znajdziesz wzór -> http://www.sfd.pl/-t276436.html Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki [...]
Cześć! Zdecydowanie jeszcze nie czas na masę. Jak sam zwróciłeś uwagę na brzuchu jest jeszcze masa tłuszczu do pozbycia się, na klatce piersiowej też jeszcze masz trochę do zrzucenia. Dlatego lepiej by było abyś redukował dalej, trenując siłowo. Sądzę, że jeszcze 3 miesiące redukcji przed Tobą. Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne: [...]
Cześć! Na zdjęciach widać, że już jest dobry poziom tkanki tłuszczowej aby rozpocząć budowanie masy mięśniowej. Zachęcałbym Cię do tego aby przez najbliższe 2 tygodnie być na tzw. zerze kalorycznym i później spokojnie dokładać 200-400kcal co 7-10 dni.
Cześć! Każdy kiedyś zaczynał i nie ma co się zniechęcać tym jaki ciężar wykorzystujemy do treningu na samym początku swojej przygody. Najlepszym rozwiązaniem będzie podejście tak zwane sowiecki, czyli pracuj na tym ciężarze, aż poczujesz, że nie stanowi dla Ciebie wyzwania. Wtedy będziesz mogła wejść na większy ciężar. To metoda "skokowa", w [...]
Cześć! Myślę, że powinieneś rozpocząć od dobrze ułożonej diety, która nie będzie eliminowała makroskładników. Najpierw przelicz ile powinieneś jeść : Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Cześć! Biorąc pod uwagę wszystko co napisałeś, zachęcałbym do spędzenia dwóch tygodni w zerowym bilansie kalorycznym, w trakcie których zrobisz sobie roztrenowanie. Pamiętaj o odpowiednim rozbiciu makroskładników: Poziom tkanki tłuszczowej pozwala na wejście na masę, także możesz spokojnie zacząć budować przez dodanie, po wspomnianych wyżej dwóch [...]
Cześć! Problem jest bardzo złożony i raczej wymaga pracy ze specjalistą, nie tylko dietetykiem ale i psychologiem. Efekt widoczny na brzuchu jest efktem tego w jaki sposób się odżywiasz oraz wysokiego poziomu kortyzolu na jaki narażasz swój organizm. Niestety nie ma szybkiego rozwiązania. Aby sprawdzić ile powinnaś jeść zachęcam do zerknięcia na [...]
Cześć! Trening mięśnie brzucha nie musi być ani do tak zwanego "palenia", nie nie musi mieć 10 serii w każdym treningu. Jeżeli wykonujesz ćwiczenia wielostawowe jak: - przysiady ze sztangą, - martwe ciągi, - wyciskania nad głowę, to nie musisz mocno katować brzucha. Wystarczy 5 minut solidnej pracy, osobiście lubię robić deskę z obciążeniem w [...]
Temat białka i jego ilości w diecie osób trenujących jest dość rozbudowany. Bywają różne propozycje dawkowania protein. Zazwyczaj są to wytyczne które zaczynają się 2 g białka na 1 kg masy ciała na dobę. Jest to ilość, która pozwala na to, aby masa mięśniowa otrzymała po treningu to czego potrzebuje, czyli odpowiednią ilość składników, która [...]