Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Maszyny zazwyczaj postrzegane są jako mniej ambitny i zastępczy wariant treningowy. Przyczyną tego typu opinii jest m.in. to, że ruch prowadzony przez nie jest “sztywny” i nie daje możliwości manewrowania w trakcie jego wykonania. Wymuszają one sztywną płaszczyznę poruszania się obciążenia, co niekoniecznie jest rozwiązaniem optymalnym. Ściąganie [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
To zagadnienie można rozpatrywać dwutorowo. Pierwszy jest ogólny i zakłada przerwę w siłowni spowodowaną niesprzyjającymi okolicznościami, np. dłuższym wyjazdem, okresowym nadmiarem obowiązków, etc. Drugi jako przyczynę przerwy w treningach na siłowni wskazuje występowanie kontuzji/urazu. W związku z tym, że przypadek drugi będzie po części [...]
Spośród źródeł wszystkich substancji odżywczych to źródła białka wydają się być najważniejsze. Poza aminokwasami zawierają bowiem szereg innych związków, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i należy je spożywać na co dzień. Nie bez powodu produkty spożywcze, które dostarczają najwięcej białka, są też z reguły najdroższe. Najwyraźniej [...]
Trening plyometryczny w ujęciu fizjoterapeuty to trening, który skupia siłę mięśniową w połączeniu z szybkością ruchu. Oznacza to, że celem takiego treningu jest generowanie jak największej siły mięśniowej w jak najkrótszym czasie. W artykule skupimy się na korzyściach, jakie daje trening plyometryczny, oraz na tym, jak wpleść ćwiczenia [...]
Wszyscy wiemy, jak korzystnie na mięśnie wpływa dieta wysokobiałkowa, ale co się stanie, jeśli z przyczyn zdrowotnych nie będziesz mógł dostarczać takich ilości białka czy trening będzie miał sens? Standardowe zalecenia dietetyczne, dla maksymalizacji wyników sportowych Trenujący o wadze 100 kg, przy 12-15% ilości tkanki tłuszczowej, powinien [...]
Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]
Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]
Na dzień dzisiejszy, temat mobilizacji stawów i utrzymanie silnych mięśni naszego korpusu sprawia, że wykorzystujemy wiele ćwiczeń funkcjonalnych, których celem jest uzupełnienie klasycznego treningu siłowego. Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że sporo czasu spędzamy w pozycji siedzącej, co ma negatywny wpływ na nasze ciało. Mamy [...]
Nieodpowiednio zbilansowana dieta, zwłaszcza jeśli jest stosowana przez wiele lat, stanowi czynnik ryzyka dla stanu odżywienia oraz podatności na schorzenia i kontuzje. Diety eliminacyjne często zmniejszają szanse na osiągnięcie założonego celu zdrowotnego, czy wydolnościowego. Przy braku podstawowego rozeznania żywieniowego, czy konsultacji ze [...]
Enzymy trawienne to grupa enzymów, która odpowiada za rozkład spożywanych substancji na prostsze, łatwiejsze do wykorzystania przez organizm cząsteczki. Od ich aktywności zależą niezliczone procesy rozwojowe i życiowe. Wpływają na każdy system regulacyjny, w tym nerwowy i odpornościowy. W wielu przypadkach mogą jednak nie funkcjonować tak, jak [...]
Na siłownię już dawno zawitały smartfony, nie uważam, by ten trend był pozytywny. Niektórzy ludzie więcej czasu spędzają na Facebooku, Instagramie, YouTube, pisząc SMS-y i robiąc zdjęcia, zamiast trenować. Maria Matsangidou i wsp. sprawdzali, czy użycie technologii VR (ang. Virtual Reality) ma wpływ na trening. Ironizując, gdyby to badanie [...]
Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Naukowcy chcieli sprawdzić, jak ugięcie w stawie ramiennym przekłada się na aktywację mięśnia dwugłowego ramienia. Głowa krótka bicepsa uczestniczy w zgięciu stawu barkowego, czyli np. w ruchu podnoszenia ręki do góry. Nie jest to pierwszoplanowa rola mięśnia dwugłowego ramienia. Referencje: Jeheon Moon i in. The Effect of Shoulder Flexion Angles [...]
Martwy ciąg uważany jest za kompletne ćwiczenie typu "lower body", które działa znakomicie na prostowniki grzbietu, tylną taśmę ud, pośladki, ale i czwórki. Wszystko zależne jest jednak od tego, jak ustawiony jest grzbiet osoby trenującej i kąt zgięcia bioder. Czy siada ona nisko z biodrami i pierwsza faza jest uruchomiona z pomocą czwórek, czy [...]