Rodniki i muskuły. Anaboliczne rodniki Przeglądając dyskusyjne fora internetowe natknąłem się na opinie negujące przydatność antyoksydantów w sporcie. Opinie te były oparte na informacji, że wolne rodniki stymulują syntezę białek i działają podobnie do anabolicznej insuliny. Wszystko to historie „zasłyszane jednym uchem" a prawda jest następująca. [...]
[...] l-tyrozyna (100mg), cholina (100mg), kofeina, kwas. glutaminowy, wyciąg z nasion win., 5-HTP środek na odchudzanie - Memory Formula ~26zł ~3,46zł/dawka Guarana (160mg), lecytyna (92mg), Ginko Biloba (30mg), magnez (188mg) skuteczność głównych składników (ginko b. i lecytyny) jest przereklamowana, a guarane (kofeine) i magnez można kupić [...]
Witam Na temat jajek powstało wiele artykułów, jest to produkt który budzi wiele kontrowersji, także wśród was. Często pytacie czy spożycie jajek wpływa na wzrost poziomu cholesterolu, w jakiej postaci je zjadać itd. Mam nadzieję że ten artykuł pozwoli wyjaśnić sporne kwestie oraz poszerzy waszą wiedzę. Życzę miłego czytania. Jajko kurze [...]
[...] - poza węglowodanami, białkami, związkami mineralnymi i witaminami - składniki, które mają poprawiać ich wykorzystanie. Są to takie związki jak L-karnityna, kreatyna, lecytyna, glutamina, chrom, glikozoaminoglikany. Wszystkie te związki mogą występować w postaci odrębnych preparatów lub w różnych kombinacjach. Zasady wspomagania można [...]
[...] się w krwioobiegu. Uzupełnianie niedoborów tej substancji może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi oraz na ogólną kondycję układu krwionośnego. W jaki sposób lecytyna może wpływać na pamięć i odporność na stres? Lecytyna jest dla organizmu podstawowym źródłem choliny z której organizm produkuje acetylocholinę - bardzo ważny [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
znalazłem dosyć ciekawą tabele z substancjami e xx, które z reguły nic nam nie mówią. Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie [...]
[...] który w procesie trawienia ulega przemianie do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które blokują wytwarzanie cholesterolu w wątrobie. Cały efekt wspomaga dodatkowo lecytyna sojowa, która zapobiega niekorzystnym przemianom cholesterolu oraz zwiększa jego transport do wątroby, gdzie ulega unieszkodliwieniu. Największy jednak udział w [...]
[...] pamiętać, że Wszystko jest trucizną, decyduje tylko dawka. Autor: Paracelsus Koniec informacji ogólnych. Teraz kilka badań 1. W badaniach na szczurach wykazano, że lecytyna znacząco obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL. 2. Reputacja jajek jako "dobrego" pożywienia została [...]
[...] za niezbędne. Do bioaktywnych składników żywności zalicza się błonnik pokarmowy, oligosacharydy, poliole, aminokwasy, białka, WNKT, witaminy, składniki mineralne, cholina, lecytyna, bakterie fermentacji mlekowej Flawonoidy- sposób na antyoksydanty Włącz do diety oliwę, soję, grejpfruty, imbir, lukrecję, rozmaryn, są to bogate źródła [...]
[...] wykorzystanie innych źródeł energii jak białka czy glikogen mięśniowy. W ten sposób ujawnia się jeszcze jedno ochronne działanie ALC w stosunku do tkanki mięśniowej. ALC, lecytyna i kofeina Efektywność działania Acetyl-l-karnityny, szczególnie w kontekście poprawy sprawności umysłowej, wzrostu przewodnictwa nerwowo-mięśniowego oraz procesu [...]
Ok., obiecałem przygotowac program suplementacyjny dla miłosników rowerów na okres letni wiec zaczynam.... Załóżmy, że trenujemy 3-4 razy w tygodniu na dystansie mniej wiecej 60-80 km, ze średnia prędkością ok. 25-30km/h Cykl suplementacyjny opiera się głównie na poprawieniu wytrzymałości aerobowej, obniżeniu poziomu tkanki tłuszczowej i [...]
Cześć! 7 dni temu rozpocząłem dietę aby pozbyć się zbędnego balastu (nadwaga 3,5 kg). Wcześniej w zimę sporo ćwiczyłem na siłowni 3 miesiące od października do grudnia, to jest 2x w tygodniu, ale nie straciłem wagi, mimo, że widocznie powiększyły mi się mięśnie. Później musiałem przerwać ze względów zdrowotnych. Od kwietnia zacząłem biegi 3x w [...]