[...] radzić sobie ze stresem. Przyczyną mogą być również nietolerancje pokarmowe. Do wzdęć silne przyczyniać mogą się produkty zawierające cukry z rodziny oligosacharydów, laktoza, niektóre rozpuszczalne włókna, skrobia. Jak również zbyt duża ilość fruktozy lub błonnika. Pierwsze z nich znajdziemy w warzywach strączkowych takich jak fasola, ale [...]
[...] za ewentualne diety redukcyjne. I nie mam tu na myśli zażywanie euthyroxu, musisz wrzuć odpowiednią dietę, która wspomoże regenerację Twojej tarczycy oraz wprowadzi Twoją chorobę w stan reemisji. Radziłbym Ci również wyłączyć z diety takie substancje anty odżywcze jak gluten, laktoza czy lektyny o tłuszczach trans i cukrze już nie wspominając.
Byłem u lekarza rodzinnego i zapisała mi jakieś leki przeciwpasożytnicze i za 2 tyg mam zrobić znowu badania. Osobiście zastanawiam się co bym wolał mieć jakiegoś pasożyta czy może alergie. Niby pasożyta da się wybić no a alergia zostanie na całe życie. Może to ta laktoza? %-)
z trądzikiem walczę długo ogólnie ogranczałem nabiały i jaja teraz jest lepiej ale nie chce zapeszać wprowadzam jaja troche nabiału+odżywkę zamówiłem więc zobaczymy jak się znów pogorszy to będę wiedział już na 100% że problem może być rzeczywiście z laktoza lub białkami mleka.
[...] wody (jakies 2l dziennie), ale IF też może być w sumie przyczyną bo np w weekend mam dłuższe przerwy pomiędzy posiłkami i nie ma aż takiej tragedii... Inna sprawa że pewnie może to mieć związek z laktoza faktycznie, bo na weekendzie często nie jadam nabiału i gazy są ale o dużo mniejszej mocy :D no nic, później coś podrzucę, dzięki za odzew ;)
Problem z prawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego jest dość powszechny. Objawia się on bólami okolic żołądka i jelit. Często wzdęciami i gazami. Ma to miejsce szczególnie w sytuacji osób zmieniających swoje nawyki żywieniowe. Nagłe znaczne zwiększenie kalorii, spożycie znacznych lub zbyt małych ilości błonnika, zbyt mała ilość płynów, [...]
Eh..Doświadczam lekkiej załamki. Waga i wymiary stoją od 4 tyg. pomimo wprowadzenia interwałów i dłuższych treningów siłowych. Zastanawiam się co może być tego powodem czy laktoza niszczy moją tarczyce czy może ja robię jakieś błędy. Może te 2500kcal to za mało? Tyle niewiadomych a tak mało odpowiedzi. Proszę o pomoc x.x
Nie pamiętam, szukałem tego artykułu o mleku żeby to sprawdzić, ale nie mogę znaleźć. Białko samo w sobie jest wchłanialne, ale laktoza to hamuje(teraz już zbaraniałem, ale instruktor z siłki, który jest łepskim gościem też tak mówił). Tak, czy siak będę się zapierał, że niepasteryzowane jest zdrowsze od pasteryzowanego. Pozdrawiam
[...] co do roznicy pasteryzowane jest napewno bezpieczniejsze pod wzgledem flory bakteryjnej. a po twoim pierwszym poscie mam wrazenie ze mylisz mleko pasteryzowane z UHT. a ze laktoza hamuje wchlanianie bialka - nie doczytalem sie nigdzie, wiec nie bede dyskutowal. w ogole to jak ktos widzi problem w mleku ( sam nie lubie i uwazam ze jest lekko [...]
W mlecznych napojach fermentowanych laktoza jest w mniejszej ilości z uwagi na powstanie kwasu mlekowego. Nie ma się czym martwić przy tam małych ilościach.
hej :) zaczelo mi sie robic troche slabo dzisiaj, ale dzielnie trzymam. nie moglabym zamiast cukru dodac mleka do kawy? laktoza czy normalny cukier to chyba jeden kit, prawda? a co do uwag tyki - to wszystko prawda, ale od czegs trzeba zaczac, a kopenhaska sprawia ze wierze w sile mojego charakteru i mam dobry start :) minus 4 kilo! pozdrawiam [...]
" a jakiś jogurcik owocowy bez cukru? " Zawsze to będą dodatkowe kalorie - owoce to fruktoza (cukier owocowy), mleko to laktoza (cukier mleczny), ale jak nie sposób wytrzymać, trzeba czasem ulec Zmieniony przez - jogger w dniu 2005-06-27 11:34:54
[...] i komukolwiek... ale żebyś nie został jednorękim... bandytą -to tak żartem , chyba trudno jest tak do końca powiedzieć co i jak ale coś w tym musi jednak być, szczególnie, że w mleku oprócz tłuszczu jest jeszcze laktoza i te obydwa czynniki powodują problemy na polu wchłaniania kretki... Zmieniony przez - apokalipsa w dniu 2005-01-18 21:51:58
[...] miesnie, zgadza sie ze moze powodowac i jest ryzyko magazynowania tłuszczu gdy bedzie spozyta z weglowodanami (duza ilosc szczególnie tych cukrów jak fruktoza sacharoza laktoza) ale tylko u tych osób które maja skłonnosci do tycia i u których metabolizm jest jakos bardziej wydajny w otrzymywaniu energii z pożywienia, który sprawia że lepiej [...]
[...] i tlenu. Węglowodany zawarte w pożywieniu możemy podzielić na proste i złożone. Do pierwszej grupy zaliczamy wszystkie sacharydy zbudowane z jednej (glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza) lub dwóch (disacharydy: sacharoza, laktoza, maltoza) cząsteczek cukru. Drugą grupę tworzą węglowodany złożone (polisacharydy). Obficie występującym w [...]
mam pytanko czy moge białko z ovopolu zamienic na bialko serwatkowe ?? skald bialka serwatkowego to 14g bialka 71g weglowodany (laktoza) i 1g tluszczu ?? wiem ze malo bialka dlatego amm watpliwosci