SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

koncentrat

  • [...] 80 g koperek 10 g cytryna 10 g Kolacja Papryka nadziewana zieloną soczewicą podana z ryżem papryka czerwona 200 g soczewica zielona 40 g cebula 30 g natka pietruszki 10 g koncentrat pomidorowy 15 g oliwa z oliwek 5 g ryż brązowy 80 g Wartości odżywcze Kcal około 2050  Białko +/-120 g  Tłuszcze +/-80 g węglowodany +/-210 g Menu przygotowała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3624 Data: 2021-06-09 11:48:25
  • Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2711 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • Trening mięśni brzucha jest dość często jednym z priorytetów, jaki widnieje w planach treningowych osób początkujących. Wszystko za sprawą tego, że osoby rozpoczynające treningi chcą szybko osiągnąć efekt w postaci ładnego i płaskiego brzucha, ale i nie tylko. Mocny nacisk na trening brzucha jest jeszcze podyktowany tym, że osoby początkujące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8033 Data: 2018-08-06 10:03:52
  • Z wcześniejszych badań wiemy, iż jeśli sportowcy mają więcej, niż jeden trening dziennie i to w odstępie kilku godzin, o wiele lepszym rozwiązaniem jest podawanie samych węglowodanów (a nie np. dużych ilości protein i małych ilości węglowodanów). Z kolei Finowie wykazali, iż białko serwatkowe podawane po treningu siłowym (37.5 g WPC) zapewnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3580 Data: 2018-11-24 13:40:09
  • Dead bug, pomimo swojej dość mało profesjonalnej nazwy, jest ćwiczeniem, którym powinien zainteresować się każdy sportowiec. “Martwy żuk”, bo tak w wolnym tłumaczeniu nazwiemy tytułowe ćwiczenie, ma za zadanie wpływać na budowanie stabilizacji środka, jak i uczyć nas świadomości ruchowej. Co więcej, ćwiczenie to wspomaga budowanie mięśni brzucha i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13291 Data: 2018-12-21 09:08:35
  • Węglowodany, kiedy i komu przynoszą największe korzyści?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Suplementacja węglowodanami zwykle jest wiązana z zyskami w treningu wytrzymałościowym. Dlatego biegacze chętnie stosują żele, odżywki typu carbo, vitargo, vextrago oraz drobne przekąski węglowodanowe (np. batony). To jak to w końcu jest z tymi węglowodanami, kiedy suplementacja nimi ma największy sens Referencje: Menno Henselmans i in. The [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 692 Data: 2023-01-09 20:47:41
  • Wykonywanie klasycznych swingów z kettlem otworzyło nowe możliwości przed trenującymi, którzy ukierunkowują swój trening na wzmocnienie mięśni pośladkowych, jak i tylnej taśmy mięśniowej ud. Jednak nie każdy potrafił opanować metodę treningową na wypchnięcie obciążenia z biodra, co sprawiało, że trenujący podnosili kettla za pomocą siły grzbietu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7533 Data: 2019-03-09 09:22:58
  • Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9289 Data: 2020-05-09 10:59:16
  • [...] i waliny, które w istotny sposób nasilają syntezę białek mięśniowych w organizmie i zabezpieczają przed katabolizmem (rozpadem). Duże ułatwienie stanowi tutaj zastosowanie koncentratów i izolatów białek serwatkowych, które to zawierają znikome ilości węglowodanów i tłuszczy. Przeczytaj także: Izolat czy koncentrat białka? Białko serwatkowe czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5144 Data: 2021-12-10 10:56:28
  • [...] USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania ustroju. Tworzy to dogodne warunki do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5373 Data: 2021-12-28 13:23:15
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4517 Data: 2018-08-16 11:00:20
  • Naukowcy, Schoenfeld BJ i wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3481 Data: 2018-11-20 07:37:14
  • 3 mity na temat gainera

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9444 Data: 2017-09-02 11:17:21
  • Czy ketchup jest zdrowy, czy szkodliwy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] została dopracowana przez Europejczyków oraz dalej dopracowana przez Amerykanów. Trudno wskazać jeden unikalny skład keczupu, jednak najczęściej w jego skład wchodzą: koncentrat pomidorowy cukier/słodzik ocet sól zagęstniki ziele angielskie goździki cebula inne przyprawy Ketchup będzie więc posiadał wszystkie zalety pomidorów, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5817 Data: 2021-12-22 13:54:45
  • [...] rzepakowy (30%), musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana, ocet winny biały, cukier, sól, stabilizator: guma ksantanowa; koncentrat soku z cytryny, aromaty naturalne, przeciwutleniacz: E385. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 312 kcal Tłuszcz: 30 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19913 Data: 2022-10-13 06:37:38
  • [...] co oczywiście podnosi kaloryczność takiego napoju. Dla osób, które chciałyby włączyć żurawinę do swojego „menu”, a liczą kalorie, wydaje się, że najlepszą formą będzie koncentrat w postaci kapsułki/tabletki z ekstraktem z żurawiny.  Dlaczego warto włączyć żurawinę do swojej diety? Choć może ona wnosić wielką różnorodność witamin oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 889 Data: 2021-10-12 18:57:44
  • Białko serwatkowe jest jednym z najpopularniejszych dodatków do diety i nic dziwnego. Ma wpływ nie tylko na mięśnie (pod względem hipertrofii), ale np. na układ odpornościowy, szybkość regeneracji po wysiłku, zmniejszanie stanu zapalnego czy odczuwanie bolesności mięśniowej (DOMS). Naukowcy spekulują nawet, iż aminokwasy zawarte w proteinach mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2182 Data: 2018-10-27 08:23:52
  • [...] PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH jest odżywka proteinowa, która stanowi aż 27% składu. Wykorzystano do produkcji tej przepysznej czekolady aż dwie frakcje białek mleka, koncentrat białka serwatkowego (WPC), oraz izolat białka serwatkowego (WPI), który słynie z szybkiego tempa przyswajania i najwyższej jakości. Białka mleka są lekkostrawne i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2041 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • Pyszna przekąska - baton proteinowy w mlecznej czekoladzie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] powstawaniu płytki nazębnej i próchnicy. Baton ten w 100 g dostarcza aż 22 g protein, które mają ogromne znaczenie w kontekście regeneracji. Wykorzystano w jego składzie koncentrat białka serwatkowego, który charakteryzuje wysoka wartość biologiczna. Aminokwasy dla sylwetki i błonnik dla jelit Zawiera on korzystny profil aminokwasowy, który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 348 Data: 2023-06-17 21:22:34
  • Czym różni się białko serwatkowe od białka kazeinowego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych. Najliczniejszą grupę stanowią produkty oparte na białkach mleka. Wymienić tutaj możemy białka serwatkowe, czyli WPC (koncentrat białka serwatkowego), WPI (izolat białka serwatkowego), WPH (hydrolizat białka serwatkowego) oraz kazeinę. Podsumowanie Zarówno białka serwatkowe, jak i kazeina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2663 Data: 2018-04-18 11:00:52