Omlet2 jajka 1 łyżka mąki (najlepiej pełnoziarnista) dodatki (na słono lub słodko) Ubijamy białka, powoli dodajemy żółtka i mąke, mieszamy aż się wszystko wymiesza. Wylewamy na gorącą patelnie (najlepiej teflon-wtedy bez tłuszczu), na wolnym ogniu smażymy pod przykryciem. Po ok. 1min. przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wykładamy na [...]
[...] pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, których organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane było za wzorowe i służyło do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach. Co ciekawe, więcej białka o lepszej przyswajalności [...]
Oj słabo czytasz :-) wyciskanie żołnierskie + wiosłowanie przysiady + pompki przysiady + drążek DRĄŻEK - 5x5 z masą ciała to dobry punkt wyjściowy. Na razie jestem chyba na 3x3.. Dążę do swobodnego, poprawnego 5x5 bez dodatkowego obciążenia. PRZYSIAD - robiłem jak musiałem, a wyciskanie jak musiałem, albo jak chciałem (a często chciałem). W końcu [...]
Eee- ta słoność powinna przejść do środka, do żółtka. Smak jajka jest znacznie bardziej wyrazisty. Mówiłam, ze sól himalajska to nawet do jajek sie nie nadaje...
[...] keto na tym nie polega. Wazne by 65 -70 proc byly to tluszcze... oczywiscie tluszcze sa tez te zdrowe... z orzechow avocado oliwy z oliwek oleju lnianego olej kokosowy... jajka.. glownie zoltka... najlepjej na miękko... trzeba tez uwazac na bialka... nie moze byc go za duzo w diecie tluszczowej . Ale tofu w zalewie z ziol i oliwie z oliwek [...]
[...] jajo kurze nie należy do "lekkich" posiłków, gdyż zawiera spore ilości tłuszczu. Dobrze więc, byś spróbował innej metody przyrządzania. Najkorzystniejszą opcją będą tutaj jajka gotowane na miękko. Ponadto warto zmniejszyć ich ilośc w posiłku i ocenić czy nie nastąpiła poprawa. Zjedzenie jajecznicy z 5 dużych jajek na maśle to spora ilość kcal [...]
ja jem całe jajka wiec dla mnie to promo i zawsze kupuje L , nie moge zrozumiec ludzi wyrzucajacych żółtka , przygotowujesz sie do zawodów albo jestes czynnym kulturysta ?
ja jajecznice robie tak : na teflonie, wrzucam serek(ze 100g) i ugniatam do miekkości. w to wbijam 2 jajka(całe..w ogole zawsze jem całe jajka bo mi szkoda zółtka wywalac czy we włosy wcierac.) i mieszam dokładnie az sie zetnie. troszeczke pieprzu kajeńskiego, pomidorek mieszam! wyłączam! i ogoreczek do tego na zimno:) mozna na słodko ale to juz [...]
Zapewne. U mnie jest sklep z samymi jajkami. Chłop ze wsi przyjechał i sprzedaje tam duże jajka po 69g. Nawet kasy fiskalnej nie ma, więc myślałem że to jakiś wieśniak co ma własne kury. Ostatnio lukam a tam klasa 3... Właściwie to jajka nie są niezastąpione. Jadłem je jeszcze ze względu na wysoką jakość białka i cynk, ale cynku jak kot napłakał [...]
Czesc Ryz Mrozone albo swierze warzywa Ogorek kiszony Puszka tunczyka Bialko jajka(ja zawsze wrzucam cale jajka do kanapek do szkoly, a pozatym najczesciej jem to po treningu i dlatego nie biore zoltka) Przyprawy do smaku(ja lubie ostre ale nie wolno z nimi przesadzac bo bardzo po nich suszy) Wszystko oprocz tunczyka i ogorkow gotujemy. Po [...]
Co najgorsze masz na myśli? Przecież w żółtkach nie ma nic złego, samo dobro. To stare mity jakieś że żółtka są złe. tak jeśli masz jajka wiejskie to sa zdrowe i dobre A te sklepowe to sam syf moj organizm jest uczulony na syf czym sa karmione kury efekt taki zjem wiejskie czuje sie dobrze i wszystko ok zjem sklepowe po 1- 2h wzdecia i sikanie [...]
Tu cos do wszamania jak Ci sie znudzil sam ser bialy i bialka. 100g sera bialego chudego 2-3 jajka jogurt naturalny ze zbozem okolo 150g( moze byc kazdy inny ) cynamon miod Serek rozdrabniamy widelcem.Zoltka oddzielamy od bialek i te ostatnie ubijamy na sztywna piane.Piane laczymy do pelnego wymieszania z serem. Doprawiamy cynamonem i dodajemy [...]
Zacznę od tego, że jajka są świetnym źródłem pełnowartościowego białka i bardzo łatwo przyswajalnego przez nasz organizm. Jajo zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których człowiek nie wytwarza samodzielnie. Aminokwasy zawarte w jajach są najbardziej kompletnym zbiorem aminokwasów ze wszystkich źródeł białka pochodzenia zwierzęcego. [...]
[...] listek laurowy, pieprz czarny w ziarnach, sól do smaku, jak ktoś lubi to cebulę smażoną, koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości (około 10-15 minut). Przygotować osobno: jajka rozstrzepane, mąkę, bułkę tartą z solą. Kawałki ryby obtaczać w mące (ryby nie osuszać z soku cytrynowego !) potem w jajku, bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze [...]
Ja najpierw podsmażam trochę cebuli z kurczakiem (który mi zostaję z dnia wcześniejszego), potem z pól pomidora trochę papryki i z dwa ogórki korniszony, następnie jajka które przyprawiam najczęściej sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, na koniec dodaję mozzarelle. Jem z chlebem razowym. Mistrzostwo świata dużo lepsza od omleta. ps. I [...]
ok, orzechy dodane w zamian za oliwę w pierwszym posiłku :) lukasz - z jajkami zrobiłem taki myk że spożywam je w dni treningowe na kolację a w pozostałe dni używam twarogu. tylko ciekawi mnie jak to się ma do cholesterolu. bo ilościowo to jajka wypadają - 120 g (2 całe) i 100g samego białka bez żółtka. czyli w ciągu tygodnia trochę się tego [...]
kogel mogel to jajka na surowo, czyli odpada. najlepsza jajecznica to tak: podsmażasz cebulkę aż się zeszkli, dodajesz pokrojony pomidorek/paprykę, wlewasz białka jak się zetnie to wlewasz żółtka chwilkę mieszasz i na talerz ;) takie coś wchodzi gładziutko i na kolację jest okej ;p