Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] menu Decydując się np. na pięć posiłków, Twój dzień mógłby wyglądać następująco: Śniadanie - kanapki z pieczywa razowego z twarożkiem i pomidorem a do tego gotowane jajka II śniadanie - płatki owsiane z jogurtem, owocem i pestkami dyni Obiad - ryż z mięsem i warzywami Podwieczorek - to samo co na obiad Kolacja - sałatka np. z makaronem, [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Ostatnio napotkałem na wiele ciekawych twierdzeń, hipotez i teorii. Jak to w XXI wieku bywa, wyolbrzymiane bywają kwestie drugorzędne, a ignorowane mogą być te o wiele ważniejsze. Postanowiłem zebrać w jednym artykule kilka najważniejszych porad, nie wchodząc głębiej w tematykę fizjologii wysiłku. Jeśli ktoś chce wiedzieć jeszcze więcej, to [...]
[...] a ci, którzy zwiększyli spożycie białka, jedli około 450 kalorii dziennie mniej. Kluczem jest nie myśleć o tym za dużo. W badaniu uczestnicy zamienili serekw śmietankowy na jajka na śniadanie (nadal jedli chleb) czy jedli lasagne z wołowiną na obiad (zamiast zwykłego makaronu)”. Schwarzenegger dał się poznać jako jeden z największych [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
Większość ludzi nie tyje z powodu genetyki czy chorób, choć tak im się właśnie wydaje. Nadmiar tkanki tłuszczowej wynika ze złych nawyków i zachowań, które stosowali od lat. Istnieje wiele nawyków, które prowadzą do otyłości. W dzisiejszym artykule wymieniamy kilka najczęstszych zachowań, które sprawiają, że ludzie są grubi. Niedobór snu może [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
[...] 4 miarek izolatu białka serwatkowego. Źródła, z jakich zazwyczaj korzysta, by dostarczyć do diety określoną ilość białka to pierś z kurczaka, mielona wołowina, chude steki, jajka i twaróg. Nie przepada za rybami, więc nie zobaczycie ich w jego menu. Dba jednak o to, by spożywać odpowiednią ilość kwasów omega-3, zażywając suplement diety. [...]
[...] z puree z awokado, jajecznicą i koperkiem. Po tej rozgrzewce, jak to panowie powiedzieli, pora na czwarty posiłek. Był to „Tornagrain”, który zawierał trochę kaszanki, jajka w koszulce, grzyby i trochę bekonu. Po skonsumowaniu standardowego „Tornagrain”, Stoltmans zjadł również wersję wegańską. Ostatnią pozycją z menu śniadaniowego dla [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
Robie cykl na mase i nie wiem czy moge ( czy to jest zdrowe) codziennie jesc 4,5 jajek? Poprosze o komentarze i podpowiedzi. Z góry thx P.S Czy to prawda że więcej białka jest w zółtku ?
Witam zakładam temat z bezradności bo wierzę że rzesza ludzi takich jak się tutaj znajdują mi pomogą. Ogólnie będzie długo aby wszystko dokładnie przedstawić. Ćwiczę na siłowni ponad rok, gdy zaczynałem byłem bardzo chudziutki mierzę 175 cm wzrostu i ważyłem 62 kg Teraz ważę około 76kg . Od Samego początku ćwiczyłem Splitem 4x w tygodniu efekty [...]
[...] ciągu dwóch miesięcy zaobserwowałem kilka może z 5 takowych skoków ciśnienia Czy może być to wina nadmiernego spożycia tłuszczu albo od jaj kurzych powiem szczerze,że lubię jajka codziennie jem około 5 może wydawać się to dużo ale właśnie nie wiem czy to mogło by wywołać te skoki bo właśnie jajka jem codziennie a skoki ciśnienia nie występują co [...]
Nie, nie mam znerwicowanej dziewczy Problem jest inny Mój tata uważa, że jajka są niezbyt zdrowe, i gdy wyjeżdżam poza 2 jajka to już narzeka, że choresterol, że to i sramto. Jajka codziennie uważa za samobójstwo. Tu i ówdzie spotkałem się z opiniami że ta szkodliwość jajek to mity przeszłości pokutujące nadal cześto, ale potrzebuję rzeczowej, [...]