[...] się nie spinam. widoczenie płaski brzuch i krata nie sa mi dane %-) i tak podejrzewam, że to woda, chociaz schodzi bardzo opornie. przynajmniej wiem, że nadmiar nabiału, gluten i wzmacniacze smaku mi nie służą, toteż omijam je szerokim łukiem do świąt. musze równiez popracować nad unikaniem warzyw krzyżowych, bo codziennie jakieś wpadają [...]
[...] cennym źródłem prowitaminy A, witaminy C oraz z grupy B i minerałów: potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Dietetycy polecają ją rekonwalescentom i osobom uczulonym na gluten, a medycyna ludowa chorym na cukrzycę. Przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu, dlatego zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Przypuszcza się, że [...]
wtorek DNT Miska nieliczona. Z tym może być teraz problem, bo dużo będę polegać na obiadach u rodziców. 1) kasza gryczana, mięso mielone, pomidory, feta (to jest zawsze na dwa razy jedzone) 2) zupa warzywna (kapusta, marchewka, ziemniaki itp), kromka chleba (na zakwasie), naleśniki z jogurtem greckim - znów GLUTEN @@-) 3) jajecznica, mozzarela, [...]
[...] 0,412 - w lipcu na lekach było 0,003 fT3 - 2,75 fT4 - 0,78 p/c aTPO - 1099,86 - w zeszłym roku w sierpniu było około 530. Poza tym wypytałam Panią doktor o wit. D i o gluten. Co do wit.D stwierdziła, że próbuje się z niej obecnie zrobić panaceum na wszystko, ale koniec końców zleciła mi badanie, żeby sprawdzić czy mam niedobór czy nie. A [...]
[...] Dziś jeszcze nie liczyłam miski, bo był obiad u rodziców - w ogóle dopiero wklepując tutaj co zjadłam skumałam, że krupnik był przecież z kaszy jęczmiennej!!! A to przeca gluten!! W ogóle nie pomyślałam o tym jedząc zupę!! MISKA Czysta. Nieliczona. Wyjadałam to co w lodówce. Za mało białka wyszło. 1) kasza gryczana, jaja, pomidory, kalarepy. [...]
[...] zasadami i raczej intuicyjnie, bo jak dotąd to nikt mi ich nie ocenił, czy jest dobrze czy źle. A że nie chcę Szefowym zawracać głowy bez powodu to czekam, jeśli któraś tu dotrze to może się wypowie ;-) W każdym razie polecam spróbować odwyku, najwyżej za pół roku się okaże, że Ci gluten nie szkodzi (ja bym się nie obraziła za taką diagnozę :-D)
[...] do trenowania i chyba trochę w ten sposób mogę odreagować pracę. Łukasz zrobił lekka podbitkę w dt i mam 900/800 ww. Jestem zadowolony bo żadnego dyskomfortu nic czuje na flakach, czasem pojedyncze dni. Co muszę powiedzieć, poprawiło się sporo jak zacząłem zwracać uwagę na gluten. Zawsze się z tego śmiałem ale u mnie faktycznie jest różnica.
Nie zwracam tak uwagi na to czy jest gluten czy nie ale zwracam sporo uwagi na to jak się czuje po danym produkcie wiec w sumie sporo rzeczy wyeliminowałem, nabiał totalnie np. wyleciał, bo było mi niedobrze po każdym jego rodzaju.
[...] chodził na lekkim ssaniu, ale i w węglowym amoku. Nie traktuj tego jako przyzwolenia na objadanie się snickersami, ciastkami itp. Słodycze ze sklepu mają zazwyczaj cukier, gluten i tłuszcz (no chyba, że mówimy o landrynach). Jeżeli jednak chcesz połasuchować, to polecam bezy, miód, owoce suszone. Węgle złożone bierz głównie z kaszy jaglanej i [...]
[...] tego hejtu na zboża nie jestem w stanie zrozumieć. Po moich badaniach na celiakię, gdzie przeciwciała wyszły mi lekko zawyżone przeszedłem na 4 miesiące na ścisłą dietę bezglutenową. Nie zaobserwowałem żadnej różnicy niż wtedy, kiedy jadłem gluten. Żadnej poprawy samopoczucia, nic. Zawsze jadłem zboża i dobrze je tolerowałem. Przerabiałem też [...]
[...] to daję tam mąkę kuku, 100ml jogurtu owocowego 0%, 3 całe jajka i 1 białko, słodzik, no i jedną dużą marchewę. Nie wiem jak by smakowało z mąką żytnią, ale ja wywalam gluten z dietki, dlatego mąka kukurydziana ;-) Ze stawami dużo lepiej, ale nie idealnie. Lecę już drugie opakowanie flexita, no i niedługo będzie się rozkręcał lepszy [...]
[...] będą żreć, to dajmy im jakiś najtańszy szit, żeby nas z torbami nie puścili). Eksperymentalnie więc w tym tygodniu wywaliłam z miski, poza strączkami i krzyżowymi: nabiał, gluten, orzechy, owoce suszone, kawę i herbatę. Ograniczyłam sól i używam tą o obiżonym poziomie sodu. Wprowadziłam: olej lniany, len, olej z wiesiołka i ogórecznika, [...]
Jeśli masz zespół jelita wrażliwego to ważna jest obserwacja organizmu i eliminowanie pokarmów, które Ci ewidentnie szkodzą. Jeśli w Twoim przypadku jest to gluten (a wg tego, co piszesz, tak jest), to warto jednak się tej diety bez glutenu i nabiału nadal trzymać.
Trochę offtopic, a może nie. Jakie odżywki polecacie, w których składzie nie znajdują się jaja,gluten and laktoza? Podeślijcie linki na priv albo tutaj (wedle uznania) będę wdzięczny :)
Witam, podłączam się pod pytanie dotyczące odżywki, którą polecacie dla osób eliminujących laktozę i gluten. O hydrolizat bialka z firmy ultimate kiedyś miałam, nie wiem czy na sfd też mają w sklepie. Ale na pewno dasz radę znaleźć odpowiednik u nas. Ale ceny mają spore...
[...] nie przekraczający normy). Norma w laboratorium u mnie była 0,27-4,2. Czytałam też o objawach niedoczynności itp. i nie mam chyba żadnych typowych. Poza tym, że niestety gluten i laktoza źle leżą mi na żołądku, mam na myśli większe ilości. Wzdyma mnie i brzuch boli. Ale to może być po prostu jakaś nadwrażliwości i tyle ;-) Jednak myślę, że [...]
Heh dzięki Jarlaxe :-) Glutenu całkiem nie unikam, raczej pszenicy staram się jeść jak najmniej. Zbyt lubię płatki owsiane żeby całkiem gluten wyeliminować. Aczkolwiek nie jem go zbyt wiele. Kanapek nie jem już wcale. Czasem jakaś bułka przy hamburgerze wpadnie. Tą do lacrosse zakupię i sprawdzę, aczkolwiek ta moja też dobrze się sprawdza. Jest [...]
[...] - bo to nie proszek ale naturalna kiszonka owocowa z probiotykami. Kolejność zawsze musi być taka: 1. eliminacja - czynników drażniących na uszkodzona sluzówkę (często gluten laktoza), dieta lekko strawna 2. regeneracja - preparaty izolujac sluzówke przed rozkąłdanym jedzneie, toksynami bakteri i własnymi enzymami 3. odbudowa flowy [...]