[...] fakt może mieć duże znaczenie praktyczne, biorąc pod uwagę, iż większość ludzi bezkrytycznie sięga po rakotwórczy alkohol, odżywia się w sposób, który jest zachętą dla raka (cukry proste, produkty w rodzaju mleka nadmiernie stymulujące wyrzut insuliny i pobudzenie osi insulina-IGF-1). Jak działa zielona herbata? Istnieje wiele teorii na temat [...]
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]
Sportowcy wytrzymałościowi korzystają z okresowych ładowań węglowodanami, aby wspomóc osiągane wyniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie postanowili sprawdzić, jak w kwestiach odżywczych sprawdzi się zastosowanie koktajlu z nasion chia i czy wpłynie to na możliwości treningowe sportowców wyczynowych. Wnioski Zastosowanie dodatkowych kalorii z [...]
[...] Co oferuje nam Burak hummus? Oczywiście ciecierzycę i buraka, a prócz tego pastę sezamową Tahini, wodę, ocet, przyprawy i inne nieszkodliwe składniki. Jedynym mankamentem są cukry proste, ale nie jest ich bardzo dużo. Kwas mlekowy - czy to na pewno dla wegan? Wielu może zastanowić czy kwas mlekowy jest wegański. Okazuje się, że tak. Jest to po [...]
[...] produktu. Warto podkreślić, że słowo "wegański" nie zawsze musi oznaczać, że coś jest fit, niskokaloryczne, nieprzetworzone. Tak jest właśnie w przypadku tego sosu. Zawiera cukry proste, gumę ksantanową i modyfikowaną skrobię kukurydzianą, co dla niektórych osób może być nie do zaakceptowania. Warto jednak zwrócić uwagę, że tego typu składniki [...]
[...] i psychologicznym. Poza niedoborami substancji odżywczych oczywiście niebezpieczne dla zdrowego libido mogą być jeszcze nadmiary niektórych związków. Głównie chodzi tutaj o cukry proste, tłuszcze trans, alkohole, nikotynę, czy nielegalne stymulanty. Chociaż największymi zabójcami popędu seksualnego wydają się być używki w nadmiarze, to jednak [...]
[...] cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. jako dodatek do: kawy, herbaty, koktajli, soków owocowych, omletów, naleśników, sałatek owocowych, lodów, ciast, słodyczy. Dodawane są w zasadzie, gdzie [...]
Kiepska jakość snu, jego ograniczona objętość lub inne zaburzenia (np. oddychania w trakcie snu) mogą mieć wpływ na powstawanie cukrzycy, a nawet nowotworów. W 2020 r. sklasyfikowano pracę zmianową w grupie 2A czynników rakotwórczych. To znaczy, że dla pracy zmianowej istnieje ograniczony dowód działania rakotwórczego. Podsumowanie Przewlekła [...]
Słodycze są zmorą prawie każdego z nas. To właśnie słabość do nich często decyduje o tym, że nie jesteśmy w stanie uzyskać dobrej pod względem jakości sylwetki. Cukry proste i niezdrowe tłuszcze, szczególnie te utwardzone (trans) są podstawą większości słodyczy i wyrobów podobnych (ciasta, przekąski czy inne produkty przetworzone). Zdecydowanie [...]
[...] na jakość biegu, ale także doprowadzić do uczucia głodu zarówno w trakcie, jak i po treningu. Znaczenie ma także jakość spożywanych kalorii. Jeżeli jesz słodkie, bogate w cukry proste pokarmy, to z pewnością szybko poczujesz przypływ energii. Jednak podczas biegu takie pokarmy dość szybko spalisz i odczujesz głód. Warto zatem zadbać o [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
[...] z powodu wyniszczenia związanego z wiekiem, gdzie bardzo łatwo o urazy. Oczywiście wykazano, iż pewne grupy pokarmów (np. wędliny, wysokoprzetworzone mięso, wyroby wędzone, cukry proste) są powiązane z kancerogenezą. Jednak nie można wrzucać do jednego worka wszystkich produktów na sklepowych półkach i twierdzić, iż są tak samo szkodliwe. [...]
[...] dodatek do wielu dań. Do tradycyjnego kiszenia potrzebna jest woda, sól i poszatkowana kapusta. Jej kwaśny smak powstaje w procesie laktofermentacji, który przekształca cukry proste w energię i przyjazny dla jelit kwas mlekowy. Kiszone ogórki Podobnie jak kapusta mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Dzięki zawartości kwasu mlekowego [...]
Choroby układu krążenia mogą wynikać ze stosowania niewłaściwej diety (bogatej w tłuszcze trans, sól, cukry proste itd.), braku aktywności fizycznej, stosowania określonych leków (np. indukujących nadciśnienie). Mogą mieć też źródło genetyczne. Podsumowanie i wnioski Im wyższa sprawność danej osoby i im większa jest jej aktywność fizyczna, tym [...]
[...] papryka słodka), aromat. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 364 kcal Tłuszcz: 6,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,8 g) Węglowodany: 59,2 g (w tym cukry proste: 9,3 g) Błonnik: 13,1 g Białko: 11 g Sól: 1,2 g Główną zaletą jest jego skład. Nie zawiera konserwantów oraz dodatku cukru i innych wzmacniaczy smaku. Ma wysoką [...]
[...] że łatwo pozyskać z niej naprawdę pokaźne ilości pełnowartościowego białka. Aby otrzymać białko z serwatki i oddzielić od niego niechciane składniki, czyli wspomniane cukry, tłuszcze i minerały, stosuje się metodę ultrafiltracji. To zaawansowany technologicznie proces, który pozwala na odseparowanie pełnowartościowych protein od [...]
[...] dietą. Same tłuszcze nie dadzą takich osiągów np. w sportach wytrzymałościowych, czy wydolnościowych, jak diety z dodatkiem węgli. Wybieraj te źródła, które nie są zasobne w cukry. Powinny one być dodatkowo bogate w minerały, witaminy i błonnik. Nie raz spotykamy wartości w gramach na kilogram masy ciała, jakie powinniśmy dostarczyć w naszej [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]