Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Witamina D kojarzy nam się głównie ze słońcem jako jej naturalnym źródłem. Większość z nas ma jej niedobory, stąd też na rynku mamy bardzo dużo suplementów, które pozwalają uzupełnić jej braki. Witamina D ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, a jej niedobory niosą za sobą ryzyko problemów zdrowotnych, od osteoporozy aż po choroby autoimmunologiczne. [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
[...] często towarzyszy mu wzrost LDL, spadek HDL) otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, nie tylko pod skórą, ale np. wokół narządów wewnętrznych) nadciśnienie tętnicze hiperfibrynogenemia, zaburzenia fibrynolizy (wzrost stężenia homocysteiny) choroba wieńcowa Czy berberyna może pomóc? Celem pracy była ocena wpływu [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]
[...] ćwiczeń. Seks, zwłaszcza ten, z którego jesteśmy zadowoleni, to nie tylko przyjemność i dodatkowo spalone kalorie, ale również zdrowie i relaks. Seks łagodzi bóle, reguluje ciśnienie krwi, może zapobiegać zawałom i udarom. Regularne uprawianie seksu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jak to możliwe? Gdy uprawiamy seks, nasz organizm zwiększa [...]
[...] lipidów i zmniejszeniu masy tkanki tłuszczowej. Z pewnością warto ją wypróbować. Posiada liczne, inne właściwości, np. przeciwdrobnoustrojowe, antyoksydacyjne, regulujące ciśnienie krwi itd. Referencje: Chris Rains Topical Capsaicin A Review of its Pharmacological Properties and Therapeutic Potential in Post-Herpetic Neuralgia, Diabetic [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
W medycynie diuretyki stosuje się w leczeniu ostrych i przewlekłych obrzęków, w nadciśnieniu oraz przy niewydolności serca. Ponadto czasem stosuje się je do wymuszonej diurezy przy zatruciach oraz w moczówce prostej. Czasem stosuje się je w jaskrze oraz przy zapobieganiu chorobie wysokościowej (inhibitory anhydrazy węglanowej). Mówimy oczywiście o [...]
Przetworzona żywność nie bez powodu ma złą reputację. Na każdym kroku sugeruje się, aby jej unikać na korzyść naturalnych i bardziej wartościowych produktów. Czy jednak wszystkie z nich są złe, czy może jednak da się wybrać mądrze i włączyć niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
Czy kiedykolwiek po treningu miałeś wrażenie utraty kontroli nad mięśniami i obserwowałeś mimowolne skurcze i drgania mięśniowe, które przypominały sceny niczym z „obcego”? Zastanawiałeś się, czy Twoje ciało zaczyna "żyć własnym życiem", czy może zaraz z niego wyskoczy kosmita? Na szczęście nie musisz się martwić. Drgania mięśniowe są powszechnym [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
W świecie, który nie przestaje "mówić", cisza jest rzadkim, ale i cennym darem. Jest to forma dbania o siebie, o swoje zdrowie psychiczne i dobry nastrój, ale bardzo często spychana na dalszy plan. Wielu z nas być może nie myśli o tym, żeby posiedzieć w ciszy, a tym bardziej nie zdaje sobie sprawy, ile daje nam ona dobrego. Cisza może pomóc Ci [...]
Wśród badaczy i naukowców skuteczność tego suplementu nie budzi żadnych wątpliwości. Ponadto jest on całkowicie naturalny. O roślinie tej w ostatnim czasie słychać wiele dobrego, szczególnie o tym, że działa bardzo pozytywnie na nasz organizm, leczy wiele schorzeń i wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Podsumowanie Oczywiście, jeśli ktoś [...]
Woda jest nam potrzebna do napędzania każdej reakcji chemicznej zachodzącej w naszym organizmie. Można wytrwać 3 tygodnie bez jedzenia, ale tylko maksymalnie tydzień bez wody. Żyjąc w pędzie, łatwo jest zapomnieć o odpowiednim nawodnieniu, które jest bardzo ważne dla każdego człowieka. Podsumowanie Omówione wyżej skutki dotyczą umiarkowanego [...]
[...] w przypadku oleju z kryla są bardziej powszechne. Olej z kryla może też wchodzić w różne interakcje z lekami rozrzedzającymi krew i zwiększać ryzyko krwawienia. Może obniżać ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, co nie jest czymś złym, często to zaleta, jednak trzeba pamiętać, że ten poziom nie może być także zbyt niski. Suplementy vs ryby [...]
[...] w zwiększaniu poziomów l-argininy i syntezy NO, w porównaniu do podawania samej l-argininy. Suplementacja l-cytruliną okazała się obiecująca, jako interwencja obniżająca ciśnienie krwi (zarówno w spoczynku, jak i wywołane stresem). Istnieje wiele dowodów na to, iż l-cytrulina ma znaczenie dla zdrowia metabolicznego oraz stanu układu [...]