Witam ! Mianowicie do swojej diety jako zmiennik piersi z indyka dam tym czasowo wołowinę . I teraz pytanie ? - wiadomo zmazenie wolowiny zajmuje od 4-10 min - a gotowanie cza poswiecic dosc sporo czasu Dlatego pytanie do was co wybrac Ja osobiscie bym wybrał smazenie , poniewaz zajmuje mniej czasu Ale widomo gotowane jest zrowsze dlatego [...]
Cześć mam szybkie pytanko odnośnie tłuszczy używanych do smażenia. Aktualnie mam X dietę redukcyjną z X ilością tłuszczy i dotychczas rozpisując dziennik żywieniowy wpisywałem np z posiłkiem omletem czy mięskiem 5 g oleju kokosowego więc jako, że 5g oleju daje nam 5 g tłuszczy liczyłem to jako 5g tłuszczy do mojego dziennego zapotrzebowania [...]
Biorąc pod uwagę że smażenie nie należy do najlepszych sposobów przygotowywania posiłków na wzgląd na jego niekorzystny wpływ na przygotowany posiłek to chciałbym dowiedzieć się czy smażenie pod przykryciem podchodzi pod duszenie które podobno jest raczej ok. Pytam ponieważ duszenie zawsze kojarzyło mi się z przygotowywaniem posiłku bez [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, Zaczynam i próbuje zredukować nieco wagi i korzystam z programu ustalającego mi dzienne zapotrzebowanie. Wszystko idzie dobrze, jednak mam kilka problemów przy nadawaniu kalorii.. Jak mam obliczać ile ma potrawa smażona kcal? Powiedzmy że mam filet z piersi kurczaka i ma on PRZYKŁADOWO 300 kcal przy 150 gram. Ile będzie miał po usmażeniu w [...]
Witam, pytanko tak jak w temacie. Mówiąc o smażeniu mam na myśli oczywiście smażenie na teflonie, bez kropli oleju. Przyznam szczerze, że chętnie zjadłbym sobie np. smażonego cyca, a nie w kółko taki rozgotowany jakiś:D pozddrawiam Al
Chciałbym trochę zagłębić się w ten temat. A nigdzie nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na te pytania. Bardzo proszę o pomoc. Dlaczego warto smażyć na smalcu, oleju kokosowym czy Pam wiem, ale pytania dotyczą wyboru tego najodpowiedniejszego. 1. Czy przewaga Pam nad tłuszczami polega na tym, ze jest niskokaloryczny ? 2. Jaka jest przewaga [...]
Cześć. Ostatnio słyszałem że smażenie na oleju z pestek winogron jest niewskazane. Wydawało mi się, że to dość zdrowy olej - zawszę daje do sałatek. Czyzby nie nadawał się do smażenia? Chodzi o utlenianie?
Postów było kilka i wszystkie przeczytałem. Chodzi mi dlaczego nie mogę smażyć na oliwie? Jeśli naleje jej 15g na teflon i przypuśćmy że wszystko się wchłonie w tą pierś to i tak to zjem i tak to zjem tak? Już trochę zgłupiałem. W innych postach o oliwie inni piszą, że oliwa ev nadaje się m.in. do smażenia. Więc jak to jest? Jak nie na oliwie to [...]
Witam!! Ostatnio słyszałem że smażenie potraw właśnie na tym oleju z pestek winogron jest o wiele zdrowsze od smażenia na normalnym oleju ( porównanie cen: ten pierwszy za 1l kosztuje ok 20 zł ten 2 za półtorej litra kosztuje do 5 zł), i że ma nawet tłuszcze potrzebne dla człowieka, więc można sobie spokojnie na tym smażyć.. ktoś wie więcej na ten [...]
Mam pytanie jaki wplyw na bialko w piersi z indyka ma smazenie na teflonie z niewielka iloscia oliwy z oliwek z tym ze mieso delikatnie przypiekam tak ze sie rumieni... czy to nie wplywa na jakosc bialka nie dzieje sie z nim nic zlego... i jak z wchlanialnoscia??? zjadam okolo 40 deko indora wiec jest to prawie 50% zrodla bialka w mojej diecie [...]
Witam Serdecznie, Wiem, że smażenie jest najgorszą z metod przyrządzania potraw ze względu na spalanie się w wysokich temperaturach tłuszczu, który jest szkodliwy. Jak natomiast sytuacja wygląda na smażeniu na oliwie z oliwek? czy tu panuje ta sama zasada? Pytam o oliwę z oliwek, ponieważ jest ona prozdrowotna a z drugiej strony jest [...]
jestem na tluszczowej od jakiegos juz czasu i przyznam sie ze dobrze mi sluzy...ktos mi tam ja wczesniej rozpisal ale co do miesa to takie bardziej tluste(karczek,boczek)mialem jesc jako 3-4posilki smazone a ostatniw 2posilki jechac juz na lzejszym i raczej gotowane(kurczak,indyk)..problem w tym ze podlapalem jakas nostalgie w smaku i nie jestem [...]
przykladowo ryz na oapkowaniu ma 80g weglowodaniu. ile z nich zostanie po ugotowaniu ryzu ? albo makaronu? piers z kurczaka ma 20g bialka na 100g jesli ugotuje rosol na samych piersiach z kurczaka ile w 100 g takiej ugotowanej piersi moge sie spodziewac g bialka?? to samo tyczy sie smazenia ryby ? ile g zostanie ? mam ktos moze takiej informacje ? [...]
Tak jak w temacie, czytałem troszkę, o smażeniu kury w tosterze (sandwichu,opiekaczu), co o tym myślicie? Czy lepiej poprostu na teflonie smażyć na smalcu lub gotować?
Czytałem sporo artykułów na temat smażenia - oczywiście nie jest to najlepsza forma obróbki pokarmu, ale jeśli już jesteśmy zmuszeni to stajemy przed dylematem - jaki olej wybrać. Niektórzy krzykną, że na teflon nie potrzeba oleju. Ja jednak skłoniłbym się w stronę zastosowania jakiegoś medium. Polecacie smalec - wysoki punkt dymienia, ale ma [...]
Jak w temacie.... Slysze coraz czesciej i to od znajomych osob fitness modeli ze smaza na oleju kokosowym i ze to jest zdrowe i nie przeszkadza na diecie redukcyjnej gdzie trzeba sie ostro pilnowac i do tej pory nie smaze wogole. Pytanie jest czy faktycznie mozna na tym smazyc tak jak na normalnym oleju ? Czy bedzie to mialo ten sam efekt jak np [...]
Witam. Od razu proszę się wstrzymać od komentarzy typu szkoda patelni, jedzenie się przypala, jest niesmaczne Mam pytanie, czy smażenie (piersi z kurczaka pokrojone) jest zdrowe ?Piersi wychodzą mi usmażone, soczyste i pachnące :D . Ale czy podczas smażenia bez tłuszczu nie wydzielają się jakieś szkodliwe związki (nie mówię tutaj o DŁUGIM [...]
Od tygodnia jestem na diecie redukcyjnej i mam maly problem z trzymaniem diety w szkole. Odrazu po szkole zazwyczaj ide na siłownie (biegac albo robic trening silowy, ale generalnie cos co wymaga energii), a w szkole zazwyczaj jem śmieciowe jedzenie. Wpadłem na pomysł żeby smazyć sobie na odrobinie oliwy placuszki Dawka na placuszki 1 dnia szkoły [...]