ja odpuscil bym raczej smazenie na oliwie , a wybral cos lepszego, maslo klarowane, smalec czy olej kokosowy, badz olej rzepakowy ale w ciemnej butelce.
Śniadanie powinno być największym posiłkiem w ciągu dnia. Duża zawartośc kcal w nim zapewni odbudowę glikogenu uszczuplonego nocnym katabolizmem (rozpadem białka na skutek głodówki przez sen) oraz zapobiegnie owemu dalszemu katabolizmowi. Wydaje mi się, że masz tam za mało kcal, daj więcej tych płatków owsianych, chleb, pieczywo jeśli możesz [...]
Tutaj masz o swoim oleju z pestek winogron http://potreningu.pl/kobieta/artykuly/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Trzeba doprecyzować termin krótkotrwałe smażenie, chyba na jednym ze szkoleń podajże była mowa o tym ze krótkotrwałe to jest do ok 30 min, więc taki czas spokojnie starczy do usmażenia kuraka na oliwie z oliwek, a tak to polecam [...]
Poczytaj trochę tematów to będziesz wiedział- http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html. Smażenie na tego typu olejach (extra virgin) przy obróbce cieplnej szybko się utleniają uwalniając substancje rakotwórcze,nie mówiąc już o tym że oliwa traci to co w niej najcenniejsze. Lepszą opcją do smażenia będzie smalec...:) Zmieniony przez - Pawlo94 [...]
wlasnie chetnie bym zerknął w zrodla. bowiem to ze dostepnosc jest dluzsza, nie znaczy waclae ze nie zaczyna sie ona pozniej. obrobka pokarmow (np smazenie kotleta itp) moze miec zato wplyw na czas w ktorym okreslone skladniki pokarmowe zaczna przenikac z przewodu pok. do krwi.
s.m.p.a. napisał: smażenie smalec ew olej rzepakowy rafinowany reszta do polewania góra-forte napisał: Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Chyba można na rzepakowym:-) [...]
1 posiłek - 6:30 płatki owsiane(100g) 11,9 B 7,2 T 69,3 W 366 K mleko spożywcze(300g) 10,2 B 6,0 T 14,7 W 153 K jaja kurze(60g) 7,5 B 5,8 T 0,4 W 83,4 K jabłko(100g) 0,4 B 0,4 T 12,1 W 46 K Dynia pestki(50g) 12,3 B 22,9 T 9,0 W 278,0 K suma 42,0 B 42,3 T 105,5 W 926,4 K 2 posiłek - 10:30 chleb żytni [...]
oliwa z oliwek to jedyny tluszcz na ktorym mozna smazyc bez problemow i nie tworza sie szkodliwe zwiazki, jak w przypadku innych T. mozesz tez uzywac patelni teflonowej, lub beztluszczowego smazyka PAM smazenie jako metoda obrobki termicznej zdecydowanie powinna ustepowac gotowaniu/duszeniu/zapiekaniu/grillowaniu mod działu ODŻYWIANIE
Troche dziwią mnie wypowiedzi niektórych forumowiczów.Oliwa podcza smażenie nie wydziela żadnych szkodliwych związków.Nie wydziela przy krótkim smażeniu i przy małym ogniu a przy długim smażeniu najesz się troche wolnych rodników.Co do smaku to na początku jest najgorzej a póżniej się człowiek przyzwyczaja.Co do rozkładu tłuszczy w diecie to z [...]
Akurat krótkotrwałe smażenie na oliwie - jak to ma miejsce w przypadku drobiu - nie jest zbrodnią. Można powiedzieć, że oliwa jest dość uniwersalnym rozwiązaniem. Swoją drogą jak brałem kiedyś udział w sprawdzaniu jakości frytury (prościutka metoda LRSM), to oliwa z oliwek zachowywała wysoką jakość nawet po wielogodzinnym smażeniu. Polecany przez [...]
Takich artykułów przeczytałem już bardzo dużo.. ale żaden z nich nie wytłumaczył mi "dlaczego?" Co z czym łączyć, kiedy jeść jakie produkty, jakie działają synergistycznie (o ile coś takiego wystepuje) i ogólnie jak to ma działać. Bazowałem na takich artykułach i tworzyłem podstawowe posiłki ale jak wspomniałem mój żołądek tego nie wytrzymywał. [...]
No ja generalnie przecieram zawsze albo ręcznikiem posmarowanym tłuszczem albo daję odrobinę kokosowego, tylko tyle żeby była natłuszczona. I tylko na pierwsze placki, omlety itp. W sumie może jakbym jej nie mył to może by nie trzeba było smarować :-D Odnośnie placków z serka wiejskiego to podkreślam, wolne smażenie, dobry dobór mąki i przykrywka. [...]
Można uznać, że dla zdrowia i sylwetki najbardziej korzystne jest parowanie, duszenie, gotowanie, pieczenie, w dalszej kolejności grillowanie i smażenie.
Widzę, że ciężary cały czas idą do przodu, bardzo dobrze :-) W źródłach węgli postawiłbym jeszcze na ziemniaki - na redukcje jak znalazł - teoretycznie duża objętość, a mało kalorii :-) Co do tej oliwy to pamiętaj, że smażenie na niej jest nie do końca wskazane. Wstaw zdjęcia całej sylwetki i wtedy dopiero będzie można cokolwiek powiedzieć.