...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Witam,
Padło pytanie o płatki "Fitness" otóż nie sprawdzałam bo sama nie jem ale własnie mi koleżanka prawi, że podobnież zawierają maltozę, glukozę, cukier i miód. Muszę sprawdzić. Hm, chyba wystarczająco dużo powodów aby zrezygnować z tego fitnessu w płatkach A tak swoja drogą to czemu one sie nazywają fitness? Mają jakąś genialnie niską liczbe kalorii, o to chodzi?
pozdrawiam
Padło pytanie o płatki "Fitness" otóż nie sprawdzałam bo sama nie jem ale własnie mi koleżanka prawi, że podobnież zawierają maltozę, glukozę, cukier i miód. Muszę sprawdzić. Hm, chyba wystarczająco dużo powodów aby zrezygnować z tego fitnessu w płatkach A tak swoja drogą to czemu one sie nazywają fitness? Mają jakąś genialnie niską liczbe kalorii, o to chodzi?
pozdrawiam
...
Napisał(a)
Babka joj dziekuje bardzo za odpwiedz.
A co do kawy zbożowej pt. "inka" oto jej skład w 100 g:
białko 5,2g
węglowodany 88,6
tłuszcz 0g
błonnik 6,4g
a składniki:
jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy-prażony (i on jest moim znakiem zapytania)
I co o niej myślicie?
A co do kawy zbożowej pt. "inka" oto jej skład w 100 g:
białko 5,2g
węglowodany 88,6
tłuszcz 0g
błonnik 6,4g
a składniki:
jęczmień, żyto, cykoria, burak cukrowy-prażony (i on jest moim znakiem zapytania)
I co o niej myślicie?
...
Napisał(a)
ZUPA Z CUKINII Z MIĘTĄ
skład: 50 dag cukinii, sebula, 2 szkalnki wywaru warzywnego, pół cytryny, 5 gałązek mięty,100 ml śmietany (odtłuszczonej!!!!!!!), 2 łyżki oliwy,przyprawy
cukinię oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, podsmażyc na oliwie do zeszklenia dodać cukinię razem smażyć caly czas mieszając. wlać bulion doprawic do smaku gotowac pod przykryciem ok 10 min.
wszystko ostudzic i zmiksowac wlożyc do lodówki na 2 h miętę pokroić w paseczki wlać sok z połowy cytruny wymieszać i znowu do lodówki na 15 min.
mocno schlodzona zupę polać lekko roztrzepaną śmietaną
może nie dla fazy 1 :) a co do lekkiego smażenia to monti pozwala szczególnie jeśli spożywa sie na zimno!!!!!!!!!!!!!!!
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I PAPRYKI
skład: 3 łodygi selera naciowego, słoik papryki konserwowej(najlepiej własnej roboty aby nie było w niej cukru!!!!)ewentualnie świeża,puszka tuńczyka w oleju, pół pęczka natki, pól cytryny, przyprawy, 30 dag ciecierzycy (groch włoski)
ciecierzycę namoczyć w wodzie (na noc)ugotowac do miekkości (na parze chyba też można)ostudzić, tuńczyka odsączyć i rozdrobnić paprykę odsączyć pokroić w paseczki tak samo selera naciowego wszystko przełożyć do salaterki doprawić wymieszać polać sokiem z cytryny a na wierzch ułożyć natkę pietruszki. (cicierzyce można zastąpić białą fasolą, grochem, soją i chyba soczewicą) nie wiem bo jeszcze nie próbowałem soczewicy :)
KOLOROWA SAŁATKA a'la DZIUBEK
skład: makaron sojowy lub razowy, 3 jajka 4 pomidory,25 dag selera naciowego, 1 sałata lodowa, 1 cebula, 2 puszki tuńczyka, 3 łyżeczki kaparów, 3 łyżki soku z cytryny, jogurt naturalny 150 g, 4 łyżki majonezu (własnej roboty), troche natki
przygotować makaron, jajka ugotować na twardo, pomidora pokroić w cienkie plasterki, sałatę w paseczki selera w małe kawałki cebulę posiekać.
tuńczyka odcedzić, jajka pokroić w plasterki. 2/3 ryby połączyć z cebulką 2 łyżeczkami kaparów i sokiem z cytryny zmiksować na gładko dodać majonez i jogurt doprawić.
resztę składników wymieszać wstawić do lodówki na 15 min. sos podawać oddzielnie w sosjerce :) ZNOWU NIE DLA I FAZY :)
COŚ Z GRILLA
skład: 4 pęczki dymki, 30 dag cukini, 2 jabłka, 6 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 6 lyżek sosu sojowego(nie wiem czy można), pieprz, tymianek, rzerzucha.
dymke pokroić w połówki, cukinie pokroić w plasterki 0,5 cm jabłka pokroić na cząstki przygotowane składnieki przemieszac z 3 łyżkami oliwy. resztę oliwy wymieszać z sokiem z cytryny i sojowym doprawic pieprzem i tymiankiem.
warzywa i jabłka umieścić na grillu piec ok 4 min z każdej strony . udekorować rzerzuchą podawać z sosem
średnia zawartość węglowodanów 12g :)
MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ
skład: puszka białej fasoli, 80 dag mielonego mięsa (cilęcina),czerwona papryka, łyżeczka ostrej papryki w proszku,2 jajka, 2 żółtka, 1/2 szklanki ODTŁUSZCZONEJ śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyparawy.
Fasolę odsączyć i zmiksować doprawić pieprzem. paprykę pokroić w drobną kostkę. mięso włożyc do miski dodać świeżą paprykę, pieprz, jajka, paprykę w proszku wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. formę do pieczenia natłuścić na dno ułozyć 1/2 puree z fasoli na to mięso i ponownie fasolę wyównać wierzch. froma powinna być napełniona do 3/4 wysokości(najlepiej prostokątna) przykryć folia piec 35 min w temp 190 stopni. śmietanę roztrzepać z żółtkami i troszke soli dać :) pod koniec pieczenia zdjąć folię polać wierch dania śmietaną i piec jescze 10 -15 min przy lekko uchylonych drzwiach
KULKI MIĘSNE Z JOGURTEM
skład: 75 dag mielonej cielęciny (znowu,2 jajka, ząbek czosnku,łyżeczka białego pieprzu, 2 łyżeczki oregano, 3 łyżki olwy z oliwek, 2 żółtka, troche kminku, jogurt naturalny 150 g
mięso wyrobić z jajkami, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i oregano. palcami uformowac male kulki ulożyć w formie posmarowanej oliwą skropić zimna wodą. przykryć szczelnie folią aluminiową. jogurt wymieszać z żółtkami i kminkiem polać kulki i piec jeszcze z 15 min
DO ODTATNICH 2 PRZEPISÓW ZAMIAST JOGURTU LUB ŚMIETANY MOŻNA POŁOŻYĆ NA WIERZCH SER BRIE POKROJONYM W PLASTERKI (POPULARNIE ZWANYM ŚMIERDZIELEM)
na dziś wystarczy SMACZNEGO
PS. tylko niech jedzą to ci co mogą!!!!!!!! pozatym do niektóre przepisy smakują troszke lepiej z solą
skład: 50 dag cukinii, sebula, 2 szkalnki wywaru warzywnego, pół cytryny, 5 gałązek mięty,100 ml śmietany (odtłuszczonej!!!!!!!), 2 łyżki oliwy,przyprawy
cukinię oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, podsmażyc na oliwie do zeszklenia dodać cukinię razem smażyć caly czas mieszając. wlać bulion doprawic do smaku gotowac pod przykryciem ok 10 min.
wszystko ostudzic i zmiksowac wlożyc do lodówki na 2 h miętę pokroić w paseczki wlać sok z połowy cytruny wymieszać i znowu do lodówki na 15 min.
mocno schlodzona zupę polać lekko roztrzepaną śmietaną
może nie dla fazy 1 :) a co do lekkiego smażenia to monti pozwala szczególnie jeśli spożywa sie na zimno!!!!!!!!!!!!!!!
SAŁATKA Z TUŃCZYKA I PAPRYKI
skład: 3 łodygi selera naciowego, słoik papryki konserwowej(najlepiej własnej roboty aby nie było w niej cukru!!!!)ewentualnie świeża,puszka tuńczyka w oleju, pół pęczka natki, pól cytryny, przyprawy, 30 dag ciecierzycy (groch włoski)
ciecierzycę namoczyć w wodzie (na noc)ugotowac do miekkości (na parze chyba też można)ostudzić, tuńczyka odsączyć i rozdrobnić paprykę odsączyć pokroić w paseczki tak samo selera naciowego wszystko przełożyć do salaterki doprawić wymieszać polać sokiem z cytryny a na wierzch ułożyć natkę pietruszki. (cicierzyce można zastąpić białą fasolą, grochem, soją i chyba soczewicą) nie wiem bo jeszcze nie próbowałem soczewicy :)
KOLOROWA SAŁATKA a'la DZIUBEK
skład: makaron sojowy lub razowy, 3 jajka 4 pomidory,25 dag selera naciowego, 1 sałata lodowa, 1 cebula, 2 puszki tuńczyka, 3 łyżeczki kaparów, 3 łyżki soku z cytryny, jogurt naturalny 150 g, 4 łyżki majonezu (własnej roboty), troche natki
przygotować makaron, jajka ugotować na twardo, pomidora pokroić w cienkie plasterki, sałatę w paseczki selera w małe kawałki cebulę posiekać.
tuńczyka odcedzić, jajka pokroić w plasterki. 2/3 ryby połączyć z cebulką 2 łyżeczkami kaparów i sokiem z cytryny zmiksować na gładko dodać majonez i jogurt doprawić.
resztę składników wymieszać wstawić do lodówki na 15 min. sos podawać oddzielnie w sosjerce :) ZNOWU NIE DLA I FAZY :)
COŚ Z GRILLA
skład: 4 pęczki dymki, 30 dag cukini, 2 jabłka, 6 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 6 lyżek sosu sojowego(nie wiem czy można), pieprz, tymianek, rzerzucha.
dymke pokroić w połówki, cukinie pokroić w plasterki 0,5 cm jabłka pokroić na cząstki przygotowane składnieki przemieszac z 3 łyżkami oliwy. resztę oliwy wymieszać z sokiem z cytryny i sojowym doprawic pieprzem i tymiankiem.
warzywa i jabłka umieścić na grillu piec ok 4 min z każdej strony . udekorować rzerzuchą podawać z sosem
średnia zawartość węglowodanów 12g :)
MUSAKA Z BIAŁĄ FASOLĄ
skład: puszka białej fasoli, 80 dag mielonego mięsa (cilęcina),czerwona papryka, łyżeczka ostrej papryki w proszku,2 jajka, 2 żółtka, 1/2 szklanki ODTŁUSZCZONEJ śmietany, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyparawy.
Fasolę odsączyć i zmiksować doprawić pieprzem. paprykę pokroić w drobną kostkę. mięso włożyc do miski dodać świeżą paprykę, pieprz, jajka, paprykę w proszku wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. formę do pieczenia natłuścić na dno ułozyć 1/2 puree z fasoli na to mięso i ponownie fasolę wyównać wierzch. froma powinna być napełniona do 3/4 wysokości(najlepiej prostokątna) przykryć folia piec 35 min w temp 190 stopni. śmietanę roztrzepać z żółtkami i troszke soli dać :) pod koniec pieczenia zdjąć folię polać wierch dania śmietaną i piec jescze 10 -15 min przy lekko uchylonych drzwiach
KULKI MIĘSNE Z JOGURTEM
skład: 75 dag mielonej cielęciny (znowu,2 jajka, ząbek czosnku,łyżeczka białego pieprzu, 2 łyżeczki oregano, 3 łyżki olwy z oliwek, 2 żółtka, troche kminku, jogurt naturalny 150 g
mięso wyrobić z jajkami, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i oregano. palcami uformowac male kulki ulożyć w formie posmarowanej oliwą skropić zimna wodą. przykryć szczelnie folią aluminiową. jogurt wymieszać z żółtkami i kminkiem polać kulki i piec jeszcze z 15 min
DO ODTATNICH 2 PRZEPISÓW ZAMIAST JOGURTU LUB ŚMIETANY MOŻNA POŁOŻYĆ NA WIERZCH SER BRIE POKROJONYM W PLASTERKI (POPULARNIE ZWANYM ŚMIERDZIELEM)
na dziś wystarczy SMACZNEGO
PS. tylko niech jedzą to ci co mogą!!!!!!!! pozatym do niektóre przepisy smakują troszke lepiej z solą
...
Napisał(a)
Dziubek - dziękujemy ślicznie - jesteś genialny
Czekamy na ciąg dalszy - książki kucharskiej w/g Dzibka
dajma
Czekamy na ciąg dalszy - książki kucharskiej w/g Dzibka
dajma
...
Napisał(a)
MADDZIK może być zapiekany baklażan??????
skład: bakłażan, ser biały, cebulka lub szczypiorek, jogurt lub oliwa z oliwek, przyprawy
bakłazana umyć i przekroić wzdłuż lekko posolić i poczekać aż puści sok
potem go wytrzyj z soku wydrąz go ale nie wyrzucaj miąszu jak trzeba to go posiekaj dodaj do sera szczypiorku dobrze wymieszajwłużdo bakłazana i piekarnik miękkośc sprawdź widelcem do farszu można dodać też mielone orzechy, suszone morele, rodzynki, lub papryke świeżą
smacznego
skład: bakłażan, ser biały, cebulka lub szczypiorek, jogurt lub oliwa z oliwek, przyprawy
bakłazana umyć i przekroić wzdłuż lekko posolić i poczekać aż puści sok
potem go wytrzyj z soku wydrąz go ale nie wyrzucaj miąszu jak trzeba to go posiekaj dodaj do sera szczypiorku dobrze wymieszajwłużdo bakłazana i piekarnik miękkośc sprawdź widelcem do farszu można dodać też mielone orzechy, suszone morele, rodzynki, lub papryke świeżą
smacznego
...
Napisał(a)
SŁUŻĘ na przyszłość . ja montiego dopiero zaczne prawdopodobnie w poniedziałek a już na pewno po skończeniu ksiażki ale to co juz przeczytałem pomogło mi wymyśleć i przerobić parę przepisów
SMACZNEGO
SMACZNEGO
Poprzedni temat
CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- ...
- 264
Następny temat
Białko przed treningiem??
Polecane artykuły