Od lat powszechnie sądzono, że jedną z przyczyn powstawania trądziku, jest spożywanie w nadmiarze cukru i tłuszczu w postaci takich smakołyków jak hamburgery, frytki, czekolada, oraz napoje słodzone(Cola czy sprite itp...).
Nigdy jednak, nie udowodniono tego całkowicie...
Obecnie uwarza się, że główną przyczyną powstawania trądziku jest prawdopodobnie chlor - składnik soli kuchennej, w mniejszym zaś stopniu nasycone kwasy tłuszczowe i cukry.I tu znów dania sprzedawane w barach szubkiej obsługi są nadmiernie solone.Trądzik , to również efekt nieracjonalnego trybu życia, a wtym oraniczania się tylko do przekąsek słodyczy i alkoholu.Taki jadłospis nie może dostarczać niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości składników mineralnych i witamin.
Powinniśmy więc zrezygnować z wysoko oczyszczonych produktów węglowodaowych, wyrobów cukierniczych i słodzonych napojów, a ponaddto z tłustych prod. smażonych, obficie sooych frytek i hamburgerów, zaastępując je pełnoziarnistmi produktami zbożowymi(pieczywo, kasze), świeżymi owocami, warzywami i chudym mięsem.Powinno się również pić rano
ciepłe mleko słodzoe jedną łyżeczką miodu oraz spożywać produkty zawierające drożdże.
Trądzik rozpoczyna się na skutek wzmożonej czynności wydzielniczej gruczołów łojowych. Ich wydzielina dostaje się na zewnątrz ciała przez pory skórne.Łój skórny, usuwając zalegające martwe komórki, powoduje zaczopowanie porów.Obecne w skórze bakterie przetwarzają wówczas wydzielinę w subst. drażniące, a ostatecznie łuszczące gruczoły, wywołując tym stan zapalny skóry i powstawanie krost.
Choć wystąpienie trądziku może być uwarunkowane genetycznie, to w większości przypadków jego przyczyną jest stres oraz wzrost aktywności hormonów płciowych, czyli androgenów wydzielanych głównie przez kom. jądra, a w znacznie mniejszej ilości - przez korę nadnerczy i jajniki.
Hormony, szczególnie aktywne w okresie dojżewania płciowego, pobudzają działanie gruczołów łojowych, szczególnie na twarzy, ramionach i plecach oraz klatce piersiowej.Chłopcy - z powodu znacznie wyższego poziomu androgenów w organiżmie są bardziej narażeni na trądzik niż dziewczęta, chociaż i one zwłaszcza w tygodniu przed wystąpieniem miesiączki - obserwują u siebie intensywniejsze pojawianiw się wyprysków.
Badania wykazały, że w organizmach wielu osób cierpiących na trądzik występuje niedobór cynku. Mimo że hamburgery zawierają dużo tego mikroelementu, to zdroszym jego żródłem są skorupiaki, orzechy, chude mięso oraz drób przygotowany do spożcia bez skóry.Cynku dostarczają chociaż w mniejszych ilościach również jogurt i chude mleko.
Witamina A niezbędna do utrzymania dobrego stanu skóry, występujew wątrobie i jajach, natomiast betakaroten, przetważany w organiżmie na witaminę A, znajduje się w warzywach o ciemnozielonym lub pomarańczowym kolorze(szpinak, marchew,brzoskwinia, mango).
Cierpiący na trądzk powinni stosować dietę bogata w WieloNienasycone kwasy tłuszczowe, występujące obficie w olejach(szczególnie słonescznikowym, sojowym i kukurydzianym), które przeiwdziałają powstawaniu krost.Niektóre witaminy grupy B, dostarczone w zbilansowanej djecie, zapobiegają wysępowaniu wągrów, jak pospolicie określa się zaskórniki, oraz przetłuszczaniu się skóry. Witamina C uodparnia organizm na infekcje.Występująca w zarodnikach przenicy, jajach i wytłaczanych na zimno olejach witamina E pomaga wyleczyć skórę.
Pozdrawiam.