SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

poziom cukru

  • Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34728 Data: 2019-07-30 08:56:14
  • [...] ... to wcale nie musi być dobry znak. Często osoby, którym rozwiewam złudzenia dziwią się, iż „przecież jesz tak dużo ryżu, kaszy czy makaronu?”. Im masz niższy poziom tkanki tłuszczowej, więcej mięśni, szybszy metabolizm, wyższy poziom hormonów anabolicznych (testosteronu, hormonu wzrostu, IGF-1), więcej wolnych hormonów tarczycy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14297 Data: 2017-04-04 23:32:39
  • Grejpfrut: odchudza czy tuczy?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] (cytryny, pomarańcze, grejpfruty i limonka) i melon są naturalnymi źródłami dietetycznego cytrynianu, a kilka badań wykazało, że te owoce i / lub ich soki mogą zwiększać poziom cytrynianu w moczu. Ryzyko kamicy nerkowej zmniejsza spożywanie wina, piwa i kawy, natomiast zwiększają napoje zakwaszane kwasem ortofosforowym, jak na przykład [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4321 Data: 2019-03-29 08:32:14
  • [...] Odpowiednia dieta masowa przede wszystkim musi uwzględniać ilość kalorii, jaką musimy dostarczyć na potrzeby energetyczne naszego ciała. Nie tylko konieczne jest oszacowanie poziomu kalorii wydatkowanej na trening siłowy, ale jeżeli zależy nam na budowie masy mięśniowej, musimy również dostarczyć nadwyżkę kaloryczną. Oprócz samej energii, ważne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2864 Data: 2018-10-04 11:28:54
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale np. dieta Zone  dostarcza tylko 36% węglowodanów, 29% tłuszczów i 34% protein – ciężko uznać ją za wysokotłuszczową! Podaż od 15 do 30% tłuszczów uznaje się za poziom normalny, standardowy, zalecany dla każdego. Pewne kontrowersje budzą typowe diety, gdzie dostarcza się ponad 50% energii w postaci tłuszczów. Diety Paleo ciężko uznać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1864 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • [...] na insulinę poprzez udział w tym zjawisku białka zależnego od witaminy K, osteokalcyny, a także dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i zdolności do obniżania poziom lipidów krwi. Witamina K2 ma lepszy wpływ na ograniczanie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 niż witamina K1. Li Y. et al. Effect of vitamin K2 on type 2 diabetes [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1231 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • Redukcja bez cardio

    Artykuł
    Odchudzanie

    Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19330 Data: 2018-08-18 16:38:55
  • [...] 17 randomizowanych, kontrolowanych badań (889 uczestników; średni wiek: 46 lat; kobiety: 62,5%). Co pokazało nowe badanie naukowe? Podawanie magnezu znacząco obniżyło poziom białka C reaktywnego. Podawanie magnezu podwyższyło stężenie tlenku azotu. Ponadto suplementacja Mg znacząco zmniejszyła stężenie fibrynogenu, TNF-alfa oraz cytokinę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1176 Data: 2022-08-10 08:03:04
  • Białko serwatkowe cena

    Artykuł
    Suplementy

    [...] białek serwatkowych, czy po prostu serwatkę. Ile kosztuje białko serwatkowe? Cena białka zależna jest od kilku czynników. Zazwyczaj to surowiec i jego jakość dyktuje poziom cenowy. Jednak w skład ceny wchodzą również takie czynniki, jak choćby użyte komponenty smakowe, pochodzenie surowca, marketing firmy, na który składa się reklama, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1881 Data: 2018-08-27 12:29:49
  • [...] źle toleruje mleko krowie, jednak produkty typu sery, jogurty lub kefiry zdecydowanie lepiej. Wynika to z faktu, że wiele procesów technologicznych ma wpływ na obniżenie poziomu laktozy. Produkty, w których następuje naturalna fermentacja mlekowa np. w jogurtach, maślankach dochodzi do obniżenia zawartości laktozy, jednak nie jest ona usuwana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1379 Data: 2022-02-28 18:14:27
  • [...] trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry. Należy on do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA), jest spotykany np. w oliwie z oliwek, oleju [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 856 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Człowiek w kiepskim nastroju ogranicza swoją efektywność w pracy czy nauce oraz sporcie, a dodatkowo swoim negatywnym nastawieniem może „zarażać” innych. Z czasem brak umiejętności radzenia sobie ze stresem może wywołać wiele chorób. Istnieje jednak szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1034 Data: 2023-07-13 18:30:52
  • [...] mechanizmom? Przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta, która ukierunkowana jest nawet na cel budowania masy mięśniowej, powinna mieć określony pułap kaloryczny, na poziomie, którym umożliwi budowanie masy, ale jednocześnie ograniczy do minimum odkładanie tkanki tłuszczowej. Oznacza to, że poziom energetyczny powinien być na plusie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19955 Data: 2017-06-17 00:17:51
  • [...] z chorobą niedokrwienną serca ... zbyt niskie stężenie cholesterolu (poniżej 160 mg/dL) zwiększało znacznie śmiertelność np. z powodu nowotworów. Inne badania wiążą niski poziom cholesterolu (poniżej 170 mg/dL) np. z rakiem płuc. Stężenie trójglicerydów. W badaniach wykazano, że podwyższone stężenie trójglicerydów mierzone na czczo skorelowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1112 Data: 2022-05-22 07:39:58
  • [...] i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy we krwi o połowę mniej, niż białe pieczywo. Makaron jest tradycyjnie podawany z innymi zdrowymi produktami, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6536 Data: 2018-10-06 13:51:23
  • W osiąganiu celu sylwetkowego przeszkadzać mogą: nadmierne łaknienie, trudności z treningiem prowadzonym w warunkach deficytu energetycznego oraz nawarstwiające się zmęczenie. Mówimy o uzyskiwaniu maksymalnie „dociętej” (odtłuszczonej) sylwetki. Ostateczny werdykt U każdej osoby zachodzą trochę inne procesy. Ciężki trening u jednych hamuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4381 Data: 2020-12-12 09:50:27
  • Mikrobiom jelitowy to zbiór drobnoustrojów w jelitach, który odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach zdrowia. Od wspierania układu odpornościowego po wpływanie na masę ciała – bakterie jelitowe mają większy wpływ niż mogłoby się wydawać. Rosną obawy, że cukier, będący u niektórych osób podstawą współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 694 Data: 2024-01-11 08:54:56
  • [...] na stan zdrowia osób z ryzykiem nadciśnienia i cukrzycy. Poprzez złożone mechanizmy, w tym przeciwzapalne, oba zwiększają wrażliwość na insulinę, co pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Wpływając na naczynia krwionośne i ochronę antyoksydacyjną mogą też wpływać na parametry związane z regulacją ciśnienia krwi. Działanie tych związków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 462 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • Jaką czekoladę wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kto z nas nie lubi czekolady? Dbając o sylwetkę, nieczęsto można sobie pozwolić na swoją ulubioną białą czy mleczną z orzechami laskowymi. Dobrym rozwiązaniem może być wprowadzenie gorzkiej czekolady jako alternatywy dla tradycyjnych słodkości. Na co zwracać uwagę kupując gorzką czekoladę? Czy słowo gorzka zawsze ma swoje odzwierciedlenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14518 Data: 2017-08-22 09:35:58
  • Jak pokonać uzależnienie od cukru?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka oraz rozwój próchnicy i gorszy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4004 Data: 2018-06-23 11:12:44