[...] w gainerach jest wysokooczyszczona skrobia pochodząca z kukurydzy lub pszenicy. Jedynie taki węglowodan będzie źródłem stabilnej energii i nie podniesie zbyt mocno poziomu cukru we krwi. Nasz rynek jednak jest zdominowany przez niedrogie odzywki pochodzenia krajowego, czasem zagranicznego. Biorąc pod uwagę [...]
[...] sprzyjającego rozwojowi masy i siły mięśniowej oraz lepszemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest to udokumentowane wieloma badaniami naukowymi, które potwierdzają podwyższenie poziomu testosteronu poprzez stymulowanie przysadki mózgowej do większej produkcji hormonu lutenizującego (LH). Wysoki poziom tego hormonu wysyła sygnał do jąder, powodując [...]
[...] musclebulletin.com. Aby wydobyć kaloryfer na brzuchu spod warstwy niepotrzebnego tłuszczu, musisz zrezygnować z produktów bogatych w cukry proste, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Jednym z nich jest właśnie chleb, zwłaszcza jasny. Białko: dostarczaj mięśniom paliwo 6 razy dziennie Pomyśl o posiłkach jak o serii brzuszków. Osiągasz [...]
[...] siebie. Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że najskuteczniejszy preparat powinien także zawierać największą ilość leucyny. Leucyna - stymuluje syntezę białek i reguluje poziom cukru Wzrost stężenia aminokwasów BCAA w mięśniach szkieletowych powoduje jednoczesny wzrost degradacji tychże aminokwasów, który prowadzi do syntezy alaniny z [...]
[...] proste moga dostarczyc organizmowi niezbedne kalorie. Jeśli organizm nie produkuje wystarczająco dużo insuliny (w przypadku cukrzycy), spożycie cukru powoduje, że poziom cukru we krwi staje się niezdrowy dla organizmu. Organizm rozkłada cukier na cukier prosty(glukozę), który znajduje sie we krwi. Cukierj est nazywany pustym [...]
[...] kontrolę nad długością życia. U człowieka spełnia jednak inne funkcje. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Cóż pierwszą odpowiedzią będzie że ma za zadanie obniżać poziom cukru we krwi. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Wywodzimy się z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy [...]
[...] Cytryniec chiński należy do roślin stymulujących centralny układ nerwowy, przyczyniając się do poprawy sprawności fizycznej i umysłowej, stymuluje układ trawienny i reguluje poziom cukru we krwi. Prace laboratoryjne sugerują, że można poprawić wyniki sportowe, budować siłę i wytrzymałość mięśniową oraz pomagać w zmniejszeniu zmęczenia. Stosowany [...]
[...] mielinowych - czyli pobudzenie kory nadnerczy. Kora nadnerczy wydziela trzy grupy kortykoidów - hormonów sterydowych (steroidowych): 1. Mineralokortykoidy regulujące poziom elektrolitów tj. jonów nieorganicznych w organizmie. Kiedy ich ilość rośnie - wywoła zatrzymywanie jonów sodu, chloru i wody, a zwiększy wydalanie potasu. To dlatego [...]
[...] zawartej w naszej krwi oraz „cukier" na określenie sacharozy w Coca-coli jest niebezpieczne dla konsumenta. Ale czy często zastanawiamy się nad tym? Podejrzewając niski poziom cukru w krwi, sięgamy po słodycze, słodki napój lub sam cukier w celu podniesienia jego poziomu. W rzeczywistości jest to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Poziom [...]
[...] waga ciała ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli BMI zbliża się do 27 kg/m2, to szybko pojawia się ryzyko chorób - cukrzycy typu II, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziomu kwasu moczowego (dna), kamicy pęcherzyka żółciowego. Wyjaśnijmy to na przykładzie. Nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej (wisceralnego) [...]
[...] reakcja ta może ulec radykalnemu odwróceniu i w konsekwencji może dojść do zmniejszenia popędu seksualnego oraz silnych zaburzeń erekcji.. Jak się okazuje, zbyt wysoki poziom testosteronu we krwi może doprowadzić do zablokowania mechanizmu "podwzórze-przysadka-gonady (jądra)", i w konsekwencji do zmniejszenia wytwarzania tego hormonu przez [...]
[...] strategii przedstawiamy w tabeli poniżej. Strategia suplementacji aminokwasami stymulującymi wydzielanie hormonu wzrostu. Jak wynika z wielu badań, stopniowe obniżenie poziomu hormonu wzrostu, po 20 roku życia stanowi główną przyczynę utraty siły i masy mięśniowej oraz przyrostu tkanki tłuszczowej. Warto zatem opracować strategię [...]
[...] - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. Procesy [...]
W okresie poposiłkowym głównym regulatorem metabolizmu białek mięsniowych jest insulina, jak i poziom/dostępność aminokwasów. O aminokwasach była juz mowa m.in. w tych badaniach: http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html [...]
[...] ilości żelaza czy witaminy C. Odchudzanie powoduje uczucie głodu Występuje na początku odchudzania. Wraz z ubytkiem kilogramów spada wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. A jeśli poziom cukru spada to jesteśmy głodni. Każdy może schudnąć, to jedynie kwestia silnej woli Tyją tylko ci, którzy nie potrafią zapanować nad [...]
[...] ‘oszukany posiłek’. Należy dodać o tym że ten sposób odżywiania na pewno nie jest skierowany do osób których celem jest występ na scenie, chce zejść do extremalnie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, są zawodowcami.Czy są radykalnymi fanatykami masochistycznej diety. To jest wyjątek,a wyjątek potwierdza regułę. Ta dieta głównie jest skierowana [...]
[...] Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny jest niekorzystne. Wysoki poziom insuliny jest przyjazny tkance tłuszczowej. Podwyższone poziomy insuliny u endomorfa pobudzają gromadzenie tłuszczu, powodując, że utrata tkanki tłuszczowej jest [...]
[...] intensywności treningów siłowych. GlycerGrow™ może również pomóc w minimalizacji bolesnych skurczów mięśni. Dodatkowo GlycerGrow™ wydaje się praktycznie nie mieć wpływu na poziom insuliny i poziom cukru we krwii. Podczas okresu „masowania" (nadwyżka kaloryczna) GlycerGrow™ może być łączone z Green Bulge™ i White Blood™ w celu uzyskania [...]
[...] aby zahamował apetyt) Chciałbym napisać nieco więcej, dlaczego nagłe skoki insuliny w odpowiedzi na spożyty posiłek są ważne i w jaki sposób przyczyniają się do kontroli poziomu cukru . Żeby to zrobić musimy sobie omówić fazy, w których insulina jest wydzielana. Wyrzut insuliny przez trzustkę zachodzi w dwóch etapach. Pierwszy etap zachodzi [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]