SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glukoza czy fruktoza

  • [...] bardziej złożonym przemianom w ustroju).  Co zapamiętać? Węglowodany wykazują różne oddziaływanie na ustrój człowieka. Należy wystrzegać się tych działających szybko (glukoza, fruktoza, sacharoza, galaktoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozowy - HFCS, miód) na rzecz cukrów wolniejszej kinetyce (np. skrobia: ryże, kasze, makarony itd.). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6006 Data: 2020-10-27 08:45:53
  • [...] herezje dotyczące np. glukozy czy fruktozy. Aga in America nie odrobiła żadnej lekcji. Uważa, iż cukier jest pierwszoplanowym źródłem energii dla człowieka. Być może glukoza jest potrzebna w pewnej ilości mózgowi i krwinkom czerwonym. Organizm czerpie energię równolegle z wielu źródeł i dużo ważniejsze od glukozy są kwasy tłuszczowe. A [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13220 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • [...] przykładu podam, że przy intensywności 55% szczytowego pochłaniania tlenu mleczany stają się ważnym źródłem: dostarczają 27% całkowitej energii pochodzącej z węglowodanów, glukoza obecna we krwi zapewnia 33%, a glikogen mięśniowy 40%. Tylko weźmy pod uwagę, że wraz ze wzrostem obciążenia organizmu pracą (więcej powtórzeń, większy ciężar [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4353 Data: 2020-10-25 10:16:07
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] mity są powielane powszechnie, nawet przez dietetyków. Poza tym istnieją kwestie zapalne oraz kontrowersyjne, gdzie do dzisiaj nie udzielono wiążących odpowiedzi. Wyniki glukoza i fruktoza spowodowały bardzo podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych (fruktoza: +2,4 ± 0,4 mmol / kg; glukoza: +2,0 ± 0,6 mmol / kg) glukoza i fruktoza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2877 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2539 Data: 2021-02-26 09:12:15
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] bzdura. Cukier składa się z glukozy i fruktozy, podlega określonym przemianom, jest zużywany na potrzeby energetyczne ustroju, odkładany w postaci glikogenu mięśniowego (glukoza) czy wątrobowego (fruktoza, w pewnym stopniu glukoza), lub w postaci tkanki tłuszczowej (po przekształceniu do trójglicerydów). Ustrój człowieka wytwarza glukozę, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1343 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] wiśni, malin czy jabłek. Taki sok niczym nie różni się w praktyce od wody z cukrem czy miodem. Dodatek dla poziomu wiedzy - ekspert Jak są transportowane cukry? Ogółem glukoza łatwo przenika do wątroby (poprzez transporter GLUT2), natomiast kiepsko do komórek obwodowych (z wyjątkiem komórek beta trzustki, GLUT2), dlatego w organizmie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 618 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] regulację stężenia cukru we krwi. O ironio, fruktoza bywa polecana diabetykom jako alternatywa dla glukozy czy sacharozy, mimo iż wywołuje większe spustoszenie, niż czysta glukoza (która normalnie występuje w ustroju). Organizm radzi sobie dobrze z niewielkimi dawkami fruktozy (10-20 g dziennie), ale nie z zalewem wywołanym masowym spożyciem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 817 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7993 Data: 2019-04-28 15:22:50
  • Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2104 Data: 2020-12-09 08:57:56
  • Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.  W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 863 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Fruktoza - zdrowa czy niezdrowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4162 Data: 2018-01-06 11:33:16
  • Słodziki: tuczą, sprzyjają tyciu czy odchudzają?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 521 Data: 2022-10-23 09:41:07
  • [...] może nieść poważne konsekwencje zdrowotne. Wnioski i komentarz  Mieszanki maltodekstryn z fruktozą lub galaktozą były dwukrotnie bardziej skuteczne niż maltodekstryny + glukoza dla regeneracji glikogenu w wątrobie w okresie kilku godzin po zakończeniu treningu. Uznawane za niezdrowe cukry takie jak galaktoza czy fruktoza mogą być korzystnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2248 Data: 2021-02-10 11:40:17
  • [...] łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2595 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3265 Data: 2020-09-18 12:30:46
  • Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 679 Data: 2023-11-01 20:41:48
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 805 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Miód kremowany - bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odpornościowy do produkcji białych krwinek. Jest naturalnym prebiotykiem i źródłem węglowodanów. Miód naturalny składa się z około 40% sacharydów, z czego większość stanowią glukoza i fruktoza, będące bardzo dobrym źródłem energii. Dodatkowo znajdziemy w nim olejki eteryczne, naturalne barwniki, składniki mineralne i witaminy. Warto zaznaczyć, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1085 Data: 2021-07-21 13:59:12
  • [...] ilości całkowitego cholesterolu, wyraźny wzrost transportera HDL, wyraźny spadek transportera LDL, trójglicerydy spadły z poziomu 2,75±0,23 mmol/L do 1,09±0,08 mmol/L, glukoza na czczo początkowo wynosiła 7,26±0,38 mmol/L, odnotowano spadek do 5,62±0,18 mmol/L (norma wynosi 3,3 – 5,5 mmol/L; a więc uzyskano prawie idealne stężenie glukozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14077 Data: 2017-12-20 11:39:33