[...] właściwościach skrobii jęczmiennej, wzbogaconej o dobrze przyswajalne minerały. W przeciwieństwie do popularnych napojów węglowodanówych zawierających cukryproste (glukoza/dextroza, fruktoza), oraz mnaltodekstryny Vitargo EL zawiera w składzie amylopektyny o dużej masie cząsteczkowej, co pozwala bardziej wysycić roztwór weglwodanami [...]
[...] przyswajalne paliwo dla mięśni, tzn. szybko odbudowują zapasy glikogenu skuteczne zapobiegając procesom katabolicznym. W przeciwieństwie do popularnych sacharydów prostych (glukoza/dextroza, fruktoza), oraz mnaltodekstryny vitargo zawiera amylopektyny o dużej masie cząsteczkowej, co pozwala bardziej wysycić roztwór weglwodanami zachowując jego [...]
[...] tkanki tłuszczowej mają iście anegdotyczne podłoże. Otóż najprawdopodobniej lęk przed owocami bierze się z tego, że są słodkie i z tego, że zawierają cukry proste takie jak glukoza i fruktoza. Jak powszechnie wiadomo cukrów tych należy unikać w toku pracy nad sylwetką. Faktycznie produkty zasobne w cukry proste mogą nie być przyjazne dla [...]
[...] Chodzi o to, żeby "oszukać" swój mózg, żeby nie domagał się tak bardzo tych wędlowodanów. A może są jakieś słodycze "light"? Widziałem dużo różnych wynalazków typu fruktoza, glukoza czy sorbitol - ale nie wiem czy od nich także się nie tyje. Będę niezwykle wdzięczny jeśli ktoś z Was mnie naprowadzi na coś (suplement lub jakiś zamiennik słodyczy), [...]
Czytając różne posty piszecie że Glukoza jest bardzo dobra zaraz po treningu. Wyczytałem że można ją kupić w każdym hipermarkecie. Byłem kurde w 3 różnych hipermarketach i nigdzie nie znalazłem (chyba że nie wiem gdzie szukać), znalazłem za to fruktoze. Czy fruktoza też może być czy lepiej trzymać się glukozy? Pomóżcie!!
(...) Wnioski Palatynoza (izomaltuloza) w najbliższej przyszłości może stać się ‘gwiazdą w diecie’ i skupić zainteresowanie mediów. Ten obecny w miodzie disacharyd cieszył się dotychczas dużym zainteresowaniem naukowców, ale jest już produkowany na skalę przemysłową. Izomaltuloza, dzięki innemu wiązaniu między glukozą a fruktozą, jest trawiona [...]
Witam, jak cieawscy wiedzą miód to w 60-ciu kilki % glukoza i fruktoza czyli cukry proste i mam pytanko, ćwicze na rzeźbę, dieta jako tak jest, tzn w każdym posiłku jest białko, słodycze w 99% wyeliminowałem ale ostatnio zainteresowałem się bardzo pożywnym miodem i mam ytanko bo gdzieś doczytałem że należy zjeśc troche miodu po około 30 min po [...]
Witam Wszystkich. Tekst jest długi i z pewnością znajdziesz tutaj odpowiedzi na swoje pytania. Przesiedziałem wiele godzin nad tym, by artykuł był napisany przejrzyście i prostym językiem, byś go w pełni mógł zrozumieć i pojąć, więc wykorzystaj tę chwilę i przeczytaj go. Dziękuję, miłego czytania. W artykule tym podam sposoby pozbycia się [...]
1. Jaka jest rola insuliny na takich dietach? Insulina jest hormonem, który zostaje wytwarzany przez organizm przy określonych warunkach metabolicznych. Spożywanie węglowodanów powoduje wyrzut insuliny do krwi. Również białka powodują uwalnianie się insuliny, lecz nie na tak wysokim poziomie jak robią to węglowodany. Tłuszcz z kolei ma bardzo [...]
[...] naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem [...]
[...] przez proces beta-oksydacji, w której powstaje acetyloCoA wchodzące w cykl Krebsa i zredukowane nukleotydy wchodzące w cyl łańcucha oddechowego) oraz cukry (ufodforylowana glukoza pochodząca z glikogenu lub glukozy przekształcana jest w kwas pirogronowy, może metabolizowany jest tlenowo, w cyklu Krebsa, bez powstawania kwasu mlekowego) Wysiłki [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
[...] opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi. Może również podwyższyć czułość receptorów podatnych na insulinę w mięśniu, tak, że glukoza łatwiej przedostaje się do komórki. Jeśli receptory są mało czułe, wtedy trzustka zwiększa wydzielanie insuliny by zrównoważyć dopływ glukozy do komórek mięśni [...]
[...] wykorzystywane jest do celów budulcowych w 93%, przyswajalność minerałów wynosi 76%. Białko jaja składa się w 88% z wody, 11% to proteiny, 1% witaminy, sole mineralne oraz glukoza. Optymalni dobrze wiedzą, że żadne białko nie może równać się z białkiem pochodzącym z żółtek. To w żółtku znajdują się najwartościowsze białka, białka złożone [...]
[...] tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe [...]
[...] dla człowieka podstawowym materiałem energetycznym. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że w ich budowie węgiel, tlen oraz wodór są w takim składzie jak w wodzie. Na przykład glukoza - C6H12O6, zapisana inaczej, to C6( H2O )6. Przy spalaniu węglowodanów powstaje z nich dwutlenek węgla (węgiel) i para wodna (woda). Chemicznie węglowodany to [...]
Współczesne badania na temat wpływu fruktozy i cukru na zdrowie Amerykański uczony twierdzi, że poza ilością spożywanych kalorii oraz brakiem ruchu są też inne powody wzrostu otyłosci; są nimi środki dodawane do przez producentów do żywności Niniejszy dokument jest wywiadem jaki przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący [...]
[...] roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. [...]