[...] pod koksy, bo bawisz się w horony, a chyba wiesz jakie ryzyko to niesie Ja teraz do konca września bede chodził 4x tyg, a potem 3x . Na siłke zawsze jest czas!!! Kilerii glukoza może Ci wpłynąć na rozwój tłuszczyku, ponieważ jej nadmiar jest odkładany w wątrobie jako glikogen a ten zamieniany w wartwe podskórną tłuszczową, ale jeśli bedziesz [...]
[...] ktoś je 500g węglowodanów lub więcej wtedy ta fruktoza faktycznie może byc zła. Jak wiadomo fruktoza nie tylko uzupełnia glikogen wątrobowy ale i mięśniowy też,wolniej niż glukoza ale też. Przy spożyciu glukozy zmniejsza się. w watrobie jest odzielny enzym dla glukozy - glukokinaza i dla fruktozy - fruktokinaza w mięśniach jest ten sam enzym - [...]
[...] sposób. I żeby nie było: niczego tutaj nie przesądzam, nie widze po prostu liniowej zależności przyczynowo-skutkowej takiej o której mówisz. Jesli chodzi o relację skrobia / glukoza, to faktycznie w wypadku ładowań można byłoby stawiać na spore ilości glukozy, nalezy pamietac jednak że cukry proste mają tendencję do tworzenia hiperosmotycznych [...]
[...] teorie, których się trzyma i każdy ma po części rację ja mam taką, że wierzę w magiczne 'okno anaboliczne' i przez te 60-120minut po treningu jem raczej 'szybkie' produkty glukoza,fruktoza,czyli ww proste głownie + białko z prochu mało błonnika mało fatu potem juz odpuszczam na rzecz 'wolniejszych' produktów,tj. białko z pożywienia + więcej [...]
Ja nie mogłem jeść rano owsianych, więc je wyrzuciłem z diety %-) Fruktoza jest be dopiero przy ilościach 30-60 gram dziennie, w zależności od wydolności oddychania komórkowego. (Licz, że prawie połowa cukru z owoców to fruktoza, tak to mniej więcej wychodzi). Oczywiście to działa jak z alkoholem (etanol zresztą jest przekształconą cząstką [...]
[...] Dlatego że wydzielanie insuliny zależy od jakości węglowodanów. Tłuszcz i komórki mięśni pobierają glukozę przy różnych progach insuliny; jeśli byłyby identyczne, to glukoza byłaby kierowana jednakowo do obu. Aby ocenić jakość węglowodanu, używamy tej samej skali którą używają diabetycy do obliczenia zapotrzebowania na iniekcję [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] -Węglowodany. Jest to główne źródło energii, można je nazwać "paliwem". Węglowodany są łańcuchami o różnej długości z molekułami cukrów. Krótsze nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w [...]
[...] bcaa po treningu jakis mini hiicior czy ze 20min cardio poznije 50-60g izolatu i ogien 16g wegli odpada - ale z 1000g nie powinno byc problemu tymbardziej ze w 80% bedzie to glukoza na poczatek glownie glukoza + fruktoza sloik dzemu + chlebki ryzowe 3-4jogurty 0% fat nesquik na mleku 0%fat izolat na mleku 0% ~50g pancake'i z dzemem (pseudo [...]
witam.Troche odswiezam ten temat , ale mam jedno pytanie.W artykule wyczytalem ze glukoza odnawia glikogen miesniowy,fruktoza-watrobowy.A jaki glikogen odnawia Maltodextryna? Mam duzo maltodextryny i niewiem czy brac ja sama czy dodawac do niej jeszcze troche glukozy po treningu? Pozdrawiam. Zmieniony przez - anabolX w dniu 2005-05-24 03:43:51
Glukoza nie uzupełni tak szybko glikogenu wątrobowego jak fruktoza i odwrotnie - fruktoza nie uzupełni tak szybko glikogenu mięśniowego jak glukoza. Nie substancja, a dawka czyni truciznę :-) . Nie substancja, a dawka czyni truciznę :-) Nie widzę problemu, ba nawet wg. mnie niewielka ilość owoców w pierwszej części dnia, gdzie budzimy się z [...]
[...] są zaj**iste. :) co do bułek to polecam grahamki z lidla te co są ich wypieku. Po kompozycji posiłków widać, że zawsze składają się z wielu różnych produktów. Wynika to z przepisu czy jednak z tego żeby różne źródła były danego makro składnika? Np obstawiam że w przypadku szejka po treningowego chodzi o różne źródła ww (fruktoza/glukoza/itd)
[...] treningowi. 4 czynnik… genetyka? :D 2. potymalne proporcje to 1:3 (omega3:omega6) 3. Hmm.. ponieważ nie uzupełnia szybko glikogenu(wolniej się wchłania niż glukoza ),a tym samym odkłada się w postaci tłuszczu? 4. nasycone/jednonienasycone/wielonienasycone 1/2/1 5.Glikogen dostarcze energi do pracy mięśni 6.Zalecane jest [...]
[...] makaron czy kasza no i oczywiście warzywa). Węglowodany dzielą się na węglowodany (cukry) proste, węglowodany (cukry) złożone i błonnik. Do węglowodanów prostych należą: glukoza, galakoza i fruktoza. Węglowodany złożone to skrobia i jej pochodne, w tym dekstroza i dekstryna. Błonnik, który nie pełni w organizmie funkcji budulca lecz tylko [...]
[...] bułkami przed snem czy inne smakowite potrawy - pomimo że smakują świetnie,mają pewnie tyle samo kcal co ryz z kurczakiem - to organizm po takich potrawach inaczej reaguje a glukoza,fruktoza,ogólnie sporo cukru w połączeniu z tłuszczem dobrze nie można skutkować wiem że lubisz WK oglądać ale nie bierz do serca to co oni mówią niech zrobią masę [...]
[...] ale: - przekonanie, zogdnie z którym fruktoza glikogenu mięśniowego nie odbudowywuje jest trochę zbyt daleko idące. Cukier ten robi to po prostu mniej efektywnie niż glukoza co ilustruje treść tej publikacji: http://jap.physiology.org/content/81/4/1495.long - poza tym owoce to nie tylko fruktoza, ale i glukoza, często w relacji zbliżonej [...]
[...] z owoców)czy o czyms nie wiem??? Jeśli tak, to chętnie przyswoje nową wiedze:) masz racje ale dieta na masie - tj. 5-6 poislkow bogatych w wegle i tak dzien w dzien = pelny glikogen a dieta na redukcji gdzie jest mnije niz 50g wegli codziennie = pusty glikogen te wegle - na dodatek to jalbko wiec pol na pol glukoza/fruktoza pojda w glikogen
[...] naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w owocach, miodzie lub w niektórych warzywach (mleko i jogurt dostarczają laktozy). Źródłem [...]
[...] pokarmowych (pochodzenia naturalnego). Tak naprawdę jest to cukier nam do niczego nie potrzebny. Nasz organizm funkcjonuje na glukozie. Fruktoza jest mu zbędna. Poza tym glukoza wchłania się praktycznie w 100%, chociaż lepiej spożywać produkty na bazie węglowodanów złożonych (skrobi), żeby uniknąć insulinowej huśtawki. Zmieniony przez - [...]