SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glukoza czy fruktoza

  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na potencjalnie szkodliwy wpływ nawet niskiego do umiarkowanego spożycia napojów słodzonych np. cukrem, na markery ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak cząsteczki LDL, glukoza na czczo i hs-CRP w ciągu zaledwie 3 tygodni u zdrowych młodych mężczyzn, co ma szczególne znaczenie dla młodych konsumentów. Komentarz Podwyższone stężenie glukozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3539 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • [...] stanowić również sok lub nektar”.  Być może takie było stanowisko WHO, kiedyś, wiele lat temu. Obecnie specjaliści z WHO zalecają, by ograniczyć podaż cukrów, takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS): „Nadmierna podaż energii z żywności i napojów bogatych w cukry proste przyczynia się do wzrostu wagi ciała, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5402 Data: 2019-07-28 09:01:25
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1456 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15352 Data: 2017-09-17 11:48:36
  • [...] składników miodu należą woda i węglowodany. Cukry stanowią 95–99% suchej masy miodu, a w ich składzie dominują łatwo przyswajalne monosacharydy t.j.: fruktoza (38,2%), glukoza (31,3%) oraz disacharydy (maltoza, sacharoza i izomaltoza). Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3049 Data: 2018-09-08 09:50:02
  • Najsilniejszy anabolik. Co jest najskuteczniejszym anabolikiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3293 Data: 2021-05-18 15:19:30
  • [...] zdrowego rozsądku i wiedza na temat tego, czego się wystrzegać. Jeśli pierwszym składnikiem produktu jest cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub jeśli rozmaitych cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, galaktoza, laktoza) jest po prostu za dużo w 100 g, to zostaw taką tykającą bombę na półce. Jeśli musisz od czasu do czasu zjeść coś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9568 Data: 2022-01-03 07:28:58
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6158 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • [...] mocy czy siły, to należy zdecydowanie ograniczyć podaż energii w ciągu dnia, w czasie i po treningu, dlatego lepszym wyborem byłyby same aminokwasy, a nie węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza i ich mieszanki). Literatura: Gregory R. Cox i in. Daily training with high carbohydrate availability increases exogenous carbohydrate oxidation [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 708 Data: 2022-12-27 09:06:44
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie ma słodkiego smaku - okazuje się dostarczać więcej kcal niż niektóre owoce jagodowe. W wymienionych warzywach też jest koło 5 g (na 100 g produktu), takich jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Dla porównania kapusta włoska to około 5 - 6 g sacharozy, fruktozy i glukozy oraz polioli, tak samo, jak brukselka, a burak to 7 g cukrów prostych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22586 Data: 2017-06-21 09:07:08
  • Mleko jest obecne w diecie praktycznie każdego z nas. Jest nierozłącznie kojarzone ze śniadaniami, z dzieciństwem, a także jako dodatek do kawy czy wypieków. Okazuje się jednak, że ponad 65% światowej populacji nie toleruje w pełni laktozy, co bywa dyskwalifikacją dla tradycyjnego mleka i części produktów mlecznych. Z tej przyczyny, a także z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1011 Data: 2022-06-23 13:58:52
  • Najpierw masa, później rzeźba i inne mity

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2563 Data: 2023-04-21 06:26:08
  • Otyłość, pracujesz na nią od dzieciństwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno kontrola NIK wykazała, iż dane medyczne przesyłane z placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej są niezgodne ze stanem faktycznym i nierzetelne. Kontrolerzy NIK przeanalizowali dokumenty medyczne 644 pacjentów w wieku od 2 do 18 lat będących pod opieką badanych placówek. Nadwagę lub otyłość stwierdzono u 140 pacjentów, czyli u 22%, z tego 91 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 763 Data: 2021-12-18 20:19:30
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 921 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7762 Data: 2017-11-07 09:46:54
  • Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5117 Data: 2020-03-21 10:28:23
  • Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki.  Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 918 Data: 2023-02-27 17:55:47
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2758 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • Ile kalorii ma truskawka? Wartość odżywcza truskawki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki.  Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 538 Data: 2023-03-22 11:56:54
  • [...] Wiemy, iż duże dawki fruktozy podane dożylnie potrafią zabić człowieka. Ogólnie w badaniach wykazano, że spożycie wszystkich rodzajów cukrów, glukozy, fruktozy, sacharozy (glukoza + fruktoza), maltozy oraz cukrów wolnych występujących naturalnie o 27% zwiększało śmiertelność ze wszystkich przyczyn w badanej grupie. Podobne zależności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1833 Data: 2022-01-13 14:46:32