Słodka trucizna Przeczytac cale a dopiero pozniej mowic ze bylo Ilość cukru jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. Nasza wątroba magazynuje cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca [...]
KOMPLETNY PRZEWODNIK ŻYWIENIOWY DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE KULTURYSTÓW Porady na temat sportowego żywienia Nie będzie to nic odkrywczego, jeśli powiem, że aby wyglądać jak kulturysta, trzeba nie tylko trenować jak kulturysta, ale również pić i jeść jak kulturysta. Nie znaczy to oczywiście, że każdej zbliżającej się do ust porcji jedzenia ma [...]
[...] skład puli energetycznej odżywki ( wiadomo że korzystniejsza będzie energia pochodząca np. z maltodekstryny pozyskanej z ziaren zbóż czy kukurydzy niż z np. glukoza , fruktoza z owoców ) . Wreszcie z jakiego źródła pochodzi białko , czy jest to szybko przyswajalne i o wysokim BV białko serwatkowe czy np.; [...]
[...] rzeczywistości jest ich pięć, ale opiszę tylko te, które odgrywają dla nas istotną rolę i mają znaczenie w żywieniu sportowców: A. Cukry proste (monocukry = monosacharydy): glukoza, fruktoza - cukier owocowy. B. Cukry złożone: a. Dwucukry (disacharydy): sacharoza - cukier spożywczy, laktoza - cukier mleczny, maltoza. b. Wielocukry [...]
[...] produktów końcowych glikacji. Jeżeli chcesz zaobserwować łączenie się białek, przetnij jabłko na pół i patrz jak żółknie! Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że glukoza utlenia się. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ nie podnosi poziomu insuliny. Innymi słowy, insulina nie dostaje się do [...]
[...] białek (AGEs). Jeśli chcesz zobaczyć łączenie się białek na żywo, przetnij jabłko na pół i oglądaj jak zmienia kolor na żółty! Bardzo niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że glukoza może ulec utlenieniu. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ, nie podnosi ona poziomu insuliny. Innymi słowy insulina nie dostaje [...]
[...] produktów końcowych glikacji. Jeżeli chcesz zaobserwować łączenie się białek, przetnij jabłko na pół i patrz jak żółknie! Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że glukoza utlenia się. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ nie podnosi poziomu insuliny. Innymi słowy, insulina nie dostaje się do [...]
[...] zjeść 1,5 funta by wywołać odpowiedni efekt wzrostu glukozy w naszej krwi. Kto jest w stanie w jednym posiłku zjeść 1,5 funta marchewek??? Niedawne badania potwierdzają, że glukoza sama pobudza enzymy odpowiedzialne za tkankę tłuszczową. Według tych badań glukoza jest pierwszoplanowa i ma większe znaczenie niż efekt zamiany glukozy w tłuszcz [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Carbonizer_XR_i31509_d380x380.jpg Opis - 4 źródła węglowodanów - CARBONIZER XR™ - ENERGII CI NIE ZABRAKNIE! - Wzbogacono o witaminy i minerały Umiejętne stosowanie produktów węglowodanowych, nie tylko w sportach wytrzymałościowych, ale i szybkościowo-siłowych pozwala skrócić czas regeneracji i poprawić wyniki [...]
[...] farmaceutycznym. ALE Race może być także wykorzystywany przez wegetarian i wegan, gdyż nie zawiera substancji pochodzenia zwierzęcego. Skład: Maltodekstryna, fruktoza, glukoza, cytrynian sodu, kwas cytrynowy (regulator kwasowości), cytrynian potasu, naturalny aromat czerwonego jabłka, chlorek magnezu, chlorek wapnia, betaina (barwnik), [...]
[...] mięśni. Jako składnik krwi bierze udział w procesie regulacji temperatury ciała. W ciągu doby przez układ krwionośny przepływa ok. 5 - 8 litrów wody. Wraz z nią „podróżują": glukoza, tłuszcze i tlen potrzebne do pracy komórkom mięśniowym. Oprócz tego woda jako główny składnik krwi transportuje toksyczne produkty przemiany materii, które muszą [...]
[...] w pewnym wieku i w niektórych grupach etnicznych z tym że akurat nasza grupa jest w tej kwestii bezpieczna. Poza tą nietolerancją laktoza to porostu cukier-disacharyd(glukoza i galaktoza), możemy go przerobić, glukoza jest trawiona bardzo szybko i sprawie, stanowiąc źródło turbo doładowania energetycznego, natomiast galaktoza jest [...]
[...] rodzaje węglowodanów, dzięki czemu możliwa jest energetycznie wydajna, a zarazem bardzo intensywna praca mięśniowa. Źródłem energii mogą być zarówno węglowodany proste (glukoza, fruktoza, trehaloza, izomaltuloza) jak i węglowodany złożone (maltodekstryny, wysokocząsteczkowe węglowodany jak amylopektyna przypominające strukturą glikogen [...]
[...] czy falsz ? Druga sprawa to IG niektorych produktow... takie np ciasto z owocami ma w miare niski IG, zeby nie sklamac, okolo 55 mimo, ze jest mieszanina cukrow prostych (glukoza , fruktoza) zawiera tlusz i jest dosc wysoce przetworzonym produktem. Czy wiec znaczyloby to, ze jedzenie na sniadanie ciasta z owocami jest korzystniejsze od np [...]
[...] ich zdolności emulgujące tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Stymuluje trzustkę do wytwarzania i uwalniania insuliny, ale w inny, mniej obciążający ten organ sposób niż glukoza - wpływając na receptory zlokalizowane w błonie komórek trzustkowych. Nadmiar glukozy może prowadzić do uszkodzeń komórek trzustkowych i - z czasem - do ich [...]
[...] zapasy glikogenu przed i po wysiłku - Niesamowity smak Vitarade EL fueled by Vitargo jest ich niska osmolalność w porównaniu do innych form węglowodanów, takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza czy maltodekstryny, powszechnie występujących w innych produktach węglowodanowych. Osmolalność związana jest z występowaniem w roztworze [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
[...] węglowodany zawarte w Vitarade Carboloader Gel fueled by Vitargo, w przeciwieństwie do często stosowanych w odżywkach sportowych cukrów prostych oraz disacharydów (glukoza, fruktoza, sacharoza, trehaloza, izomaltuloza) nawet o 80% szybciej opróżniają żołądek4 i 70% szybciej odbudowują zasoby glikogenu mięśniowego5, a ich skuteczność [...]
[...] mnie, czym się charakteryzuje ów specyfik i sprzedający odpowiedział, że to 'miód bez cukru'. poprosiłam do ręki, coby osobiście przeczytać skład i : woda,sorbitol,fruktoza,glukoza.węglowodany: 83g w tym fruktoza 70g pokiwałam głową i rzekłam że niezły chwyt marketingowy,że fruktoza to JEST cukier, że naturalny miód też ma fruktozę i glukozę i w [...]