chyba wiem lepiej czy sie otluszcze czy nie :D o ile zwiekszyc te kalorie jak zwieksze o 3 kcal to zaryzykuje ale jak zwieksze o 100kcal to sie otluszcze Zakładając, że organizm nie zwiększy tempa metabolizmu (a powinien on wzrosnąć) i "wszystko" zamieni Ci się w tłuszcz, to będzie tragedia - zyskasz 15g tłuszczu, którego pozbycie się [...]
Owoce są elementem wielu diet i stanowią źródło węglowodanów, szczególnie cukrów prostych, takich jak: glukoza i fruktoza. Są one organem powstającym w zalążni słupka zawierające w swoim wnętrzu nasiona. Określa się nimi części roślin o grubej warstwie miąższu i przyjemnym i najczęściej słodkim lub kwaśnym smaku i zapachu. Powszechnie wiadomo, że [...]
[...] ma w stosunku do glukozy. jesli spozyjesz tylko fruktoze - nie bedzie problemu. jesli do tego 'zbiornik bedzie pusty' tym bradziej ale gdy spozyjesz fruktoze razem z glukoza to w miesniach metabolizm fruktozy zostaje zmniejszony/zatrzymany na rzecz glukozy! jesli by porownanc szybkosc uzupelniania glikogenu sama fruktoza vs. sama [...]
[...] pobudza tak wydzielania śliny bo ślina (jej enzymy) ma za zadanie rozkładać cukry złożone do prostszych a fruktozą zajmuje się wątroba głównie, do insuliny ma się to tak że glukoza i fruktoza mają podobną budowę więc pobudzają te same receptory i tak samo "reagują" na insuline i choć wiele różnic między nimi to w tych sprawach [...]
[...] pół. Teoretycznie wiec nie powinno być różnicy pomiędzy tymi zwykłym syropem cukrowym a tym glukozowo - fruktozowym. A praktycznie różnica jest spora. W naturze i fruktoza i glukoza wystepują we wszystkich owocach. Sacharoza w np burakach cukrowych i trzcinie. Najbardziej znana miesznka f-g to miód (po ok 38% jednego i drugiego) Niestety to co [...]
[...] na jakiej jestesmy,rozklad btw w ciagu dnia,itd. wszystko sie liczy jak ktos ma do spozycie tylko 150-200g wegli i spozywasz je tylko po treningu to imo lepiej proste (glukoza czy nawet owoce) inaczej to bedzie wygladac jesli masz spozyc 5-6g/kgmc i wyjdzie 400-500g i spozyjesz je w postaci ww prostych o kazdej porze dnia dobrze to sie nie [...]
[...] bedzie pochodzic z "syfu", czy z owocow, organizm tego nie odroznia, wprowadzasz fruktoze do obiegu i to sie liczy. a czemu zly pomysl? wystarczy poczytac sobie chociazby korelacji fruktozy z watroba i jakie skutki moze niesc ze soba dlugookresowe spozywanie fruktozy w duzych dawkach. pod pewnymi wzgledami fruktoza bardziej szkodzi, niz glukoza.
[...] jest dobry, a węglowodany bez błonnika są złe. To jest pewne. Nie ma zbyt wiele pośrodku. Jeżeli zjemy węglowodany bez błonnika, zostaną zamienione na cukier, czy to będzie glukoza, czy nie. Może to być fruktoza, która nie podniesie specjalnie poziomu glukozy we krwi, ale jest od niej jeszcze gorsza. Kiedy robi się badania poziomu cukru we krwi, [...]
[...] sobie najlepsze combo cukier + trans. solaros są jakieś badania, które mówiłyby o skutkach ubocznych niedoboru, lub braku glukozy i fruktozy w diecie? Pytanie typu, czy glukoza i fruktoza jest nam potrzebna do normalnego funkcjonowania dłużej niż parę miesięcy, albo na dłuższą metę. Czy ketony mogą utrzymać nas w normalnym stanie dłużej niż [...]
[...] bardzo wazne sa w diecie ale nadmierne ich spozywanie - planowy nacisk na NADMIERNE - a tymbardziej sokow pseudoowocowych,slodzenie duzymi ilosciami cukru stolowego (50% glukoza + 50% fruktoza) - prowadzi to takich efektow owoce sa bardzo wazne - klopot stanowi zywnosc wysoce przetworzona,gdzie malo witamin,mineralow - za to pelno [...]
...zobacz Mariusz taka opcje - jeśli Adam pozwoli ;) Na zimno- bajka. Ale zblenduj wszytsko! Powstaje tak jakby kleik. Zero problemów trawiennych. Paka może wpadać co godzinę. ....a i do tego na początku ładowania może z 3 czy 4 badany też wpadły. Glukoza i fruktoza (mix) nabija jeszcze lepiej ;) Zmieniony przez - solaros w dniu 2018-05-10 [...]
[...] białek (AGEs). Jeśli chcesz zobaczyć łączenie się białek na żywo, przetnij jabłko na pół i oglądaj jak zmienia kolor na żółty! Bardzo niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że glukoza może ulec utlenieniu. Dlaczego fruktoza jest najgorszym czynnikiem powodującym glikację? Ponieważ, nie podnosi ona poziomu insuliny. Innymi słowy insulina nie dostaje [...]
[...] potrzebują dużych dawek witaminy C i to wtedy stworzył swoją teorię zapotrzebowania na wysokie dawki witaminy C w walce ze zwykłym przeziębieniem. Ale jeśli wiemy, że glukoza i witamina C mają podobną budowę chemiczną, to co się dzieje, kiedy rośnie poziom cukru? Współzawodniczą one wtedy ze sobą o to, która dostanie się do komórek. [...]
[...] jakis zart? nie wiem czy czytales moje wypociny: http://www.sfd.pl/Glikogen__co_z_czym_i_kiedy_%26gt%3B_czyli_najlepsze_sposoby_uzupełniania_glikogenu-t712628.html odnosnie glukoza vs fruktoza a glikogen w sumie jesli owoce to tylko (najbezpieczniej) rano & po treningu inne pory juz nie tak latwo choc jesli bez wegli wczesniej to i inne pory [...]
[...] z soków (ale także innych form oczyszczonych jak cukier owocowy, czyli po prostu czysta, wyizolowana fruktoza), wykazuje o wiele bardziej negatywne skutki niż wyizolowana glukoza czy sacharoza. Oczywiście, świeżo wyciskane soki zawierają również aktywne biologicznie substancje działające korzystnie na organizm (antyoksydanty, biolfawonoidy, [...]
[...] magazynowania. Więc kiedy podnosi się poziom insuliny, organizm traci magnez, a komórki stają się jeszcze bardziej odporne na insulinę. Naczynia krwionośne obkurczają się, glukoza ani insulina nie mogą dostać się do tkanek, co podnosi odporność tych ostatnich na insulinę, więc jej poziom zwiększa się jeszcze bardziej i organizm traci jeszcze [...]
[...] 150 to z makarony przupuszczam ze to potreningowy wiec najbardziej si ale i tak poszedlbym w inna strone dajac 50:50 proste:zlozone na poczatek proste z szybkim bilakiem glukoza/fruktoza/sacharoza -> owoce! jakies 50-80g wegli (50% z tego co ma) reszta ten makaron ->100g mieso szybkie bialko musi byc po treningu! jesli nie bialko to [...]
[...] ... spytała sie czy pakuje odpowiedziałem że tak a ona no to masz tydzień z głowy a jak do poniedziałku się nie wyleczysz to i dwa... i teraz musze czekać co do fruktozy glukoza i fruktoza TO JEST TO SAMO !! należą do sacharydów dokładniej do monosacharydów !! obie posiadają Izomery różnią się tylko nazwą i wykorzystaniem :) a jeśli nie [...]
bardzo przydadza mis ie te wiadomosci.. tylko czy orientujesz sie mzoe cenowo? okolo? bo wlasnie tu jest roznica czy fruktoza i glukoza ze spozywczaka czy carbo ze sklepu z odzywaki bo wydaje mi sie ze sklep z odzywkami drozejw yjdzie i czemu np nie kupujesz z ostrowi bialka skoro jest tanie to ze tanie znaczy gorsze? (ostrowie normalnie w [...]
No tak i pomimo że glukoza a fruktoza to nie do końca to samo to uzyskanie takich wielkich ilości glukozy np z cukru jest zdecydowanie gorsze. Nawet nie wiem jakie inne artykuły mają dużo glukozy a zarazem mało tłuszczu czy białka. W każdą stronę jak policzysz to przegniesz na jaimś składniku i albo białka wyjdzie 300g, albo tłuszczy 120g a węgli [...]