Bez wątpienia zdrowszy niż przetworzony cukier biały (sacharoza), czy fruktoza, lub glukoza. Tak jak pisałem. W ogólnym spojrzeniu na dietę, która jest w 80-90 procentach oparta na dobrej jakości źródłach składników odżywczych, kilka gorszej jakości produktów nie będzie miało wpływu na zdrowie i sylwetkę. Jeżeli uważasz, że zjedzenie miodu jest [...]
[...] są złe, bo są dobrym dopełnieniem diety, ale niech to będzie faktycznie tylko dopełnienie). Dlaczego carbo nie jest wporzo? Przecież organizm domaga się węgli po treningu. Tutaj też jest drugie pytanie. Co lepsze po treningu, glukoza(podnosi poziom insuliny), czy fruktoza, która tak ładuje glikogen. Nie mam zamiaru brać carbo, pytam z ciekawości.
czy fruktoza, która tak ładuje glikogen a czytałeś arty o frukto? ładuje glikogen.. ale jaki? -wątrobowy carbo / glukoza - wyjdzie na to samo i to po tr będzie lepsze ale jeżeli możesz zjeść normalny posiłek to wyjdzie jeszcze lepiej po co pakować w siebie przetworzony proch jak można zjeść smaczny normalny posiłek?
[...] węglowodany, przeważają cukry proste. Ile jeść.. tak aby smakowało.. nie przesadzaj bo nie możesz traktować tego posiłku jako zastępczy. Zawartość białka to ok 0,5%.. a jeżeli przesadzisz z fruktozą, która występuje w miodzie w ok 40% i jest zdecydowanie wolniej przyswajalna niż glukoza czy sacharoza możesz się nabawić bólu żołądka. pozdrawiam
[...] szybciej niż woda). 12) Biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów – przyśpieszają procesy regeneracji i metabolizmu. 13) Cukry – jednocukry (monosacharydy) – glukoza i fruktoza oraz wielocukry (polisacharydy) – polimannozy, glukomannozy oraz bardzo duże ilości mukopolisacharydów.
ostatnio przeczytalem, ze qazar pisal, aby te ww okolotreningowe ot byla glownie glukoza i fruktoza, gdyz dobrze uzupelniaja glikogen, w taki wypadku wchodza w gre tylko carbo, miod i owoce ? czy moze ww zlozone tez maja sens ? np 2 kromki chleba pelnoziarnistego zytniego z serkiem wiejskim i 2 lyzeczki dzemu godzine przed, a pozniej w trakcie [...]
Nie każda łyżeczka jest taka sama. Niektóre trochę się różnią. Jeżeli na etykiecie pisze ile jedna łyżeczka kreatyny powinna ważyć (np. 10g), to sprawdź za pomocą wagi kuchennej, ile trzeba nabierać na tę łyżeczkę i potem tyle nabieraj. Nieraz na opakowaniu pisze tylko ile porcji ono zawiera. Wtedy musisz policzyć, ile prochu przypada na porcję [...]
[...] masz tytuł fachowej literatury Galaktoza również nie jest trawiona przez ludzki organizm, więc odkładana jest w różnych częściach naszego ciała np. w oku wywołując zaćmę. - glukoza i fruktoza też nie ulegają trawieniu, podobnie jak galaktoza w organizmach ssaków, bo są to monosacharydy, czyli cząstki elementarne. Galaktoza ulega przemianie do [...]
[...] smakuje really jak odcisniety z marchwi ... najlepszy jest jednak mix. 1 marchwiowy + 1 jabłkowy :) miodzio :) czemu poza smakiem ich szukam? 1) bez sztucznych dodatków typu glukoza (potencjalna cukrzycogennosc) czy fruktoza (potencjalna otylosc) ... poza tym mam problem z jelitem grubym i nie moge jesc wcale pokarmów bogatych w wegle proste, [...]
Fruktoza, cukier prosty faktycznie jest wolniej przyswajana niż glukoza czy sacharoza, ale nie mówi nikt o zjedzieniu takich owocow jak jabłka itd zawierajace głownie ją. Przykłąd banan - z dojzewaniem mabiera więcej glukozy i brązowych kropek i jets idealny jako źrodło szybkich węgli. A przeciez wiele osob pije po treningu carbo/dextroze itd.
hmm czy który kolwiek gainer oprócz gain fasta ma taką fajną gęstą konsystenje ?? bo gain fast niestety mimo swoich właściwości smakowych i tych bajerów nie zaskakuje niczym innym ,największy udział węgli to chyba glukoza i fruktoza oraz śmieszna ilość białka :( Zmieniony przez - MASSpower w dniu 2005-10-01 22:43:53
To zły sposób tego ładowania wybrałeś. Więcej fruktozy niż glukozy załadowałeś a fruktoza w glikogen mięśniowy się nie przekształca.... lepiej bylo wypić wodę z dextroza albo zjeść ziemniaka:) serio - sama skrobia czyli sama glukoza... E, to co się dzieje z tą fruktozą? Dolatuje do glikolizy czy wyparowuje no i co z plemnikami?
[...] ładowania wybrałeś. Więcej fruktozy niż glukozy załadowałeś a fruktoza w glikogen mięśniowy się nie przekształca.... lepiej bylo wypić wodę z dextroza albo zjeść ziemniaka:) serio - sama skrobia czyli sama glukoza...E, to co się dzieje z tą fruktozą? Dolatuje do glikolizy czy wyparowuje no i co z plemnikami? Też jestem zainteresowany odpowiedzią.
[...] we krwi. Są pokarmy które nie podnoszą poziomu glukozy, a podnoszą poziom insuliny - np. fruktoza (którą metabolizuje tylko i wyłącznie wątroba (może być przeciążona), gdzie glukoza z krwi może być wykorzystana przez wszystkie komórki organizmu). Jak ktoś zaznajomił się z Taubes'em, to "Kod otyłości" idzie krok dalej - omawia mechanizmy. Nie daje [...]
[...] zwanym alkoholem cukrowym, uzyskiwanym najczęściej z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak : glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym . Ksylitol jest powoli przetwarzany w organiźmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego [...]
[...] zawierać 60-80% tłuszczu, 10-20% białka i maksymalnie 10% węglowodanów. Z diety tej wyklucza się węglowodany łatwo przyswajalne przez organizm, takie jak skrobia, fruktoza, glukoza, dwucukry: sacharoza, laktoza, syrop glukozowo-fruktozwy. Ogranicza się spożycie warzyw i owoców. Preferuje się potrawy bogate w tłuszcz zwierzęcy, takie jak mięso, [...]
Glukoza to organicznym związek chemiczny, który zaliczyć należy do cukrów prostych. Cukier ten ma białą, krystaliczną barwę, a z wyglądu przypomina zwykły cukier stołowy - sacharozę. Glukoza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a smak ma słodki, minimalnie mniej intensywny niż sacharoza. Spotkać ją można po części w owocach, razem z fruktozą. [...]