SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Glukoza

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 12877

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Smoczek i yyy_yasne sprecyzujcie pytania, postaram się odpowiedzieć.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
Jak dla mnie glukoza,glikoza i cukier gronowy to jedno i to samo, Al ?

A great flame follwos a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
pytanie brzmi: czy glukoza i fruktoza pomimo tego samego wzoru chemicznego to dwie rózne rzeczy?

smoczek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
AH Nie to nie to samo, mimo tego samego wzrou, w gre wchodzi o ile dobrze muysle rozne uloznie atomow w czzasteczce. Poczytac nt. samej fruktozy mozna tutaj :
http://www.biofan.com.pl/fruktoza.htm
Bolesna pomylka

A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
Dobrze myslalem , w gre wchodzi inne ulozenie atomow w czasteczce,fruktoza jest jej izomerem

A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
A szczgoly tutaj :
" Z punktu widzenia budowy chemicznej cukry proste są wielowodorotlenowymi aldehydami lub ketonami, zatem w ich cząsteczkach znajduje się więcej niż jedna grupa hydroksylowa oraz (odpowiednio) grupa aldehydowa lub ketonowa. Cukrami prostymi o największym znaczeniu są heksozy, a wśród nich glukoza. Glukoza, zwana także cukrem gronowym, jest cukrem prostym, występującym we wszystkich organizmach żywych zarówno w postaci wolnej, jak i jako składnik wielu bardziej złożonych związków. W roślinach glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Zwierzęta i człowiek zaspokajają swoje zapotrzebowanie na glukozę, pobierając ją w postaci wolnej, a także jako składnik cukrów złożonych, wraz z pokarmem. Glukoza dostarcza głównej części energii do procesów życiowych. Jest także substratem w wielu reakcjach przemiany materii. Glukoza w organizmie człowieka to jedyny cukier prosty występujący w większej ilości, ponieważ wszystkie inne cukry, które zjadamy, są przekształcane przez wątrobę w glukozę. W organizmie człowieka glukoza jest jedyną formą transpor­tową cukrów i jej stężenie we krwi musi być utrzymywane na stałym poziomie (około 0,1 procent w stosunku masowym). Spadek stęże­nia tego cukru powoduje zwiększenie pobudli­wości pewnych komórek mózgu, mogące obja­wiać się skurczami, drgawkami, utratą świado­mości, a nawet śmiercią. Z kolei w pewnych za­burzeniach przemiany cukrowej w organizmie, nazywanych cukrzycą, glukoza we krwi utrzy­muje się na podwyższonym poziomie. Stałe stę­żenie glukozy we krwi jest zachowane dzięki wielce skompliko­wanemu mechani­zmowi bioche­micznemu. Fruktoza, zwa­na także cukrem owocowym, to in­ny bardzo rozpow­szechniony cukier prosty. Fruktoza jest ketozą. Ma ta­ki sam wzór suma­ryczny jak gluko­za, ale inne wza­jemne ułożenie ato­mów w cząstecz­ce. Fruktoza jest zatem izomerem glukozy. W stanie wolnym występuje w wielu owocach i miodzie. Fruktoza stanowi łatwo przyswajalny składnik poży­wienia. Stosuje się ją jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego. Fruktoza to najsłodszy z cukrów. Czyżby zatem nie wszystkie cukry były jedna­kowo słodkie? Tak jest w rzeczywistości. Aby osłodzić określoną porcję pożywienia fruktozą, wystarczy wziąć jej prawie dwukrotnie mniej niż sacharozy. Z kolei laktozy (cukru mleczne­go) należałoby użyć niemal sześciokrotnie wię­cej niż sacharozy. Mówiąc o zdolności do sło­dzenia, warto uświadomić sobie, że istnieją związki chemiczne nie mające nic wspólne­go z cukrami —charakteryzujące się ogromną słodkością. Po­pularna sachary­na, syntetyczny środek słodzący, stosowany przez ludzi chorych na cukrzycę, jest słodsza od zwykłego cukru 550 razy. Inaczej mówiąc, trzeba by wsypać ponad pół tony naszego cukru używanego w gospo­darstwie domowym, aby uzyskać efekt słodzą­cy I kilograma sacharyny. "

A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Kup sobie glukoze Delecty za 200g placi sie cos nieco ponad 2zl wiec w porownaniu do 4zl za 80g w aptece to jest to taniocha.
Pozdrowienia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dzięki tak się tylko zastanawiałam

smoczek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 3655 Wiek 82 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20217
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin btw.

A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
heh dziekuję

smoczek
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Po treningu Danon

Następny temat

BIEGANIE????

WHEY premium