Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Smoczek i yyy_yasne sprecyzujcie pytania, postaram się odpowiedzieć.
Al_Bundy_2
Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Jak dla mnie glukoza,glikoza i cukier gronowy to jedno i to samo, Al ?
A great flame follwos a little spark
A great flame follwos a little spark
...
Napisał(a)
pytanie brzmi: czy glukoza i fruktoza pomimo tego samego wzoru chemicznego to dwie rózne rzeczy?
smoczek
smoczek
...
Napisał(a)
AH Nie to nie to samo, mimo tego samego wzrou, w gre wchodzi o ile dobrze muysle rozne uloznie atomow w czzasteczce. Poczytac nt. samej fruktozy mozna tutaj :
http://www.biofan.com.pl/fruktoza.htm
Bolesna pomylka
A great flame follows a little spark
http://www.biofan.com.pl/fruktoza.htm
Bolesna pomylka
A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Dobrze myslalem , w gre wchodzi inne ulozenie atomow w czasteczce,fruktoza jest jej izomerem
A great flame follows a little spark
A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
A szczgoly tutaj :
" Z punktu widzenia budowy chemicznej cukry proste są wielowodorotlenowymi aldehydami lub ketonami, zatem w ich cząsteczkach znajduje się więcej niż jedna grupa hydroksylowa oraz (odpowiednio) grupa aldehydowa lub ketonowa. Cukrami prostymi o największym znaczeniu są heksozy, a wśród nich glukoza. Glukoza, zwana także cukrem gronowym, jest cukrem prostym, występującym we wszystkich organizmach żywych zarówno w postaci wolnej, jak i jako składnik wielu bardziej złożonych związków. W roślinach glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Zwierzęta i człowiek zaspokajają swoje zapotrzebowanie na glukozę, pobierając ją w postaci wolnej, a także jako składnik cukrów złożonych, wraz z pokarmem. Glukoza dostarcza głównej części energii do procesów życiowych. Jest także substratem w wielu reakcjach przemiany materii. Glukoza w organizmie człowieka to jedyny cukier prosty występujący w większej ilości, ponieważ wszystkie inne cukry, które zjadamy, są przekształcane przez wątrobę w glukozę. W organizmie człowieka glukoza jest jedyną formą transportową cukrów i jej stężenie we krwi musi być utrzymywane na stałym poziomie (około 0,1 procent w stosunku masowym). Spadek stężenia tego cukru powoduje zwiększenie pobudliwości pewnych komórek mózgu, mogące objawiać się skurczami, drgawkami, utratą świadomości, a nawet śmiercią. Z kolei w pewnych zaburzeniach przemiany cukrowej w organizmie, nazywanych cukrzycą, glukoza we krwi utrzymuje się na podwyższonym poziomie. Stałe stężenie glukozy we krwi jest zachowane dzięki wielce skomplikowanemu mechanizmowi biochemicznemu. Fruktoza, zwana także cukrem owocowym, to inny bardzo rozpowszechniony cukier prosty. Fruktoza jest ketozą. Ma taki sam wzór sumaryczny jak glukoza, ale inne wzajemne ułożenie atomów w cząsteczce. Fruktoza jest zatem izomerem glukozy. W stanie wolnym występuje w wielu owocach i miodzie. Fruktoza stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Stosuje się ją jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego. Fruktoza to najsłodszy z cukrów. Czyżby zatem nie wszystkie cukry były jednakowo słodkie? Tak jest w rzeczywistości. Aby osłodzić określoną porcję pożywienia fruktozą, wystarczy wziąć jej prawie dwukrotnie mniej niż sacharozy. Z kolei laktozy (cukru mlecznego) należałoby użyć niemal sześciokrotnie więcej niż sacharozy. Mówiąc o zdolności do słodzenia, warto uświadomić sobie, że istnieją związki chemiczne nie mające nic wspólnego z cukrami —charakteryzujące się ogromną słodkością. Popularna sacharyna, syntetyczny środek słodzący, stosowany przez ludzi chorych na cukrzycę, jest słodsza od zwykłego cukru 550 razy. Inaczej mówiąc, trzeba by wsypać ponad pół tony naszego cukru używanego w gospodarstwie domowym, aby uzyskać efekt słodzący I kilograma sacharyny. "
A great flame follows a little spark
" Z punktu widzenia budowy chemicznej cukry proste są wielowodorotlenowymi aldehydami lub ketonami, zatem w ich cząsteczkach znajduje się więcej niż jedna grupa hydroksylowa oraz (odpowiednio) grupa aldehydowa lub ketonowa. Cukrami prostymi o największym znaczeniu są heksozy, a wśród nich glukoza. Glukoza, zwana także cukrem gronowym, jest cukrem prostym, występującym we wszystkich organizmach żywych zarówno w postaci wolnej, jak i jako składnik wielu bardziej złożonych związków. W roślinach glukoza powstaje w procesie fotosyntezy. Zwierzęta i człowiek zaspokajają swoje zapotrzebowanie na glukozę, pobierając ją w postaci wolnej, a także jako składnik cukrów złożonych, wraz z pokarmem. Glukoza dostarcza głównej części energii do procesów życiowych. Jest także substratem w wielu reakcjach przemiany materii. Glukoza w organizmie człowieka to jedyny cukier prosty występujący w większej ilości, ponieważ wszystkie inne cukry, które zjadamy, są przekształcane przez wątrobę w glukozę. W organizmie człowieka glukoza jest jedyną formą transportową cukrów i jej stężenie we krwi musi być utrzymywane na stałym poziomie (około 0,1 procent w stosunku masowym). Spadek stężenia tego cukru powoduje zwiększenie pobudliwości pewnych komórek mózgu, mogące objawiać się skurczami, drgawkami, utratą świadomości, a nawet śmiercią. Z kolei w pewnych zaburzeniach przemiany cukrowej w organizmie, nazywanych cukrzycą, glukoza we krwi utrzymuje się na podwyższonym poziomie. Stałe stężenie glukozy we krwi jest zachowane dzięki wielce skomplikowanemu mechanizmowi biochemicznemu. Fruktoza, zwana także cukrem owocowym, to inny bardzo rozpowszechniony cukier prosty. Fruktoza jest ketozą. Ma taki sam wzór sumaryczny jak glukoza, ale inne wzajemne ułożenie atomów w cząsteczce. Fruktoza jest zatem izomerem glukozy. W stanie wolnym występuje w wielu owocach i miodzie. Fruktoza stanowi łatwo przyswajalny składnik pożywienia. Stosuje się ją jako środek słodzący w cukrzycy oraz w leczeniu niedomogi mięśnia sercowego. Fruktoza to najsłodszy z cukrów. Czyżby zatem nie wszystkie cukry były jednakowo słodkie? Tak jest w rzeczywistości. Aby osłodzić określoną porcję pożywienia fruktozą, wystarczy wziąć jej prawie dwukrotnie mniej niż sacharozy. Z kolei laktozy (cukru mlecznego) należałoby użyć niemal sześciokrotnie więcej niż sacharozy. Mówiąc o zdolności do słodzenia, warto uświadomić sobie, że istnieją związki chemiczne nie mające nic wspólnego z cukrami —charakteryzujące się ogromną słodkością. Popularna sacharyna, syntetyczny środek słodzący, stosowany przez ludzi chorych na cukrzycę, jest słodsza od zwykłego cukru 550 razy. Inaczej mówiąc, trzeba by wsypać ponad pół tony naszego cukru używanego w gospodarstwie domowym, aby uzyskać efekt słodzący I kilograma sacharyny. "
A great flame follows a little spark
...
Napisał(a)
Kup sobie glukoze Delecty za 200g placi sie cos nieco ponad 2zl wiec w porownaniu do 4zl za 80g w aptece to jest to taniocha.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
...
Napisał(a)
Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin btw.
A great flame follows a little spark
A great flame follows a little spark
Polecane artykuły