Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
[...] inaczej wygląda kwestia podawania węglowodanów w czasie wysiłku fizycznego. Taka strategia jest dobrze udokumentowana w badaniach naukowych. Przeczytaj także: Kiedy brać węglowodany przed czy po treningu? Referencje, badania, piśmiennictwo: AS Theodorou The effect of combined supplementation of carbohydrates and creatine on anaerobic [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
W drugim artykule z serii wracamy do mitów suplementacyjnych, które są ciągle powielane w klubach i w Internecie. Do pogłębiania zamętu dezinformacyjnego przyczyniają się niejednokrotnie osoby uznawane za autorytety, niestety, w innej dziedzinie. „Kreatyna działa jak sterydy anaboliczno-androgenne” W rzeczywistości kreatyna naturalnie występuje w [...]
[...] mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z gainera lub wysokokalorycznego posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po [...]
[...] Czym jest gainer? Gainer, jak nazwa wskazuje, jest to produkt, który ma za zadanie wspomóc budowanie masy mięśniowej. Jego pierwotne przeznaczenie to uzupełnienie diety w węglowodany i białka. Jednak przez osoby trenujące postrzegany jest, jako produkt mający na celu wesprzeć nasze działania treningowe i pozwolić nam zbudować większą ilość [...]
Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
[...] odróżnieniu od stałych pokarmów gainer zostanie szybciej zagospodarowany przez ustrój, bo jest wstępnie przygotowany, nie wymaga dużych nakładów energii. Aminokwasy i węglowodany szybko docierają do mięśni, inicjując kaskadę anaboliczną. Poza tym wypicie odżywki w większości wypadków nie tłumi apetytu, więc jesteś w stanie zjeść planowy [...]
Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]
[...] diety i treningu. Haney: „Jeśli nie odżywiasz się właściwie, Twoje ciało nie urośnie tak, jakby mogło, gdybyś przyłożył się do diety. Wysokiej jakości białka, tłuszcze i węglowodany są niezbędne do budowania jakościowej masy mięśniowej”. Komentarz: jest to niewiele wnoszący ogólnik. W rzeczywistości, bez określenia choć zarysu makro [...]
[...] z wyprzedzeniem, zazwyczaj wieczorem. Przestrzega kilku zasad podczas tworzenia menu. Do każdego posiłku dodaje kilka porcji kolorowych warzyw, każdy posiłek zawiera białko, węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj jest to chude mięso, jajka, chleb pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek. Historia Georgiego [...]
[...] 5-8 g na kg masy ciała, tłuszcze: 1-1,5 g na kg masy ciała. Spora nadwyżka energii w diecie. Może być to także dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa (wtedy ograniczamy węglowodany do 50-100 g dziennie, resztę energii zapewniają tłuszcze). Skrajną odmianą diety niskowęglowodanowej jest dieta ketogeniczna, jednak nie polecam takich [...]
Trening na czczo jest prawdopodobnie jedną z najbardziej spornych kwestii od bardzo długiego czasu w świecie fitness. Zwolennicy tej metody twierdzą, że poranny trening bez śniadania przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, jest efektywny i pozwala osiągać lepsze wyniki. Przeciwnicy uważają zarówno trening aerobowy, jak i siłowy na czczo, za zbyt [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] wyborem były niskokaloryczne warzywa i produkty o wysokiej ilości białka. A co z węglowodanami i tłuszczami…? Zwłaszcza wtedy, gdy do posiłku siadamy po treningu siłowym, węglowodany mogą mieć priorytet przed tłuszczami. Będą one również lepszym wyborem nawet bez treningu, przy założeniu, że tkanki naszego organizmu nie są nimi wypełnione po [...]
[...] diety, to powinna być ona stosowana maksymalnie do 6 tygodni. Pierwszy etap polega na restrykcyjnym przestrzeganiu jadłospisu, w którym to wyeliminowaniu ulegają wymienione węglowodany i alkohole cukrowe. Po tym okresie zaczyna się ponownie wprowadzać, ale bardzo powoli wykluczone produkty. Jednak ważne jest, aby robić to stopniowo i skupiać się [...]