[...] SKOKI INSULINY PEŁNIĄ WAŻNĄ FUNKCJĘ I SĄ NATURALNYM ZJAWISKIEM FIZJOLOGIZNYM W poprzedniej części opisałem jak białko może powodować równie wysokie wyrzuty insuliny jak węglowodany i te skoki nie zachodzą za sprawą glukoneogenezy(białka są przerabiane na glukozę). Pokazałem również jak te skoki insuliny są częściowo odpowiedzialne za jej [...]
[...] adaptacyjnych nauczył się korzystać z wielu różnych źródeł energii. Wiemy, że sytuacjach zagrażających zdrowiu/życiu jest on w stanie przetwarzać na energię nie tylko węglowodany/glukozę ale także tłuszcze (ciała ketnowe), białka czy alkohol. Organizm ludzki jest często "inteligentniejszy" niż my i w chwili niedostatku energii [...]
[...] przynajmniej będziecie mieli do czego odsyłać... no to tak CZ.1-ODŻYWKI jak sama nazwa wskazuje odżywki to zamienniki zywności.Oparte są one głównie o składniki pokarmowe (węglowodany ,białka ,tłuszcze ,witaminy i minerały) Odżywki mogą być , albo skoncentrowanymi kompozycjami wszsytkich,głównych sjładników pokarmowych w zbliżonych proporcjach [...]
[...] połączenie to doskonale wprowadza organizm w stan anaboliczny a taki jest właśnie cel diety - udział makroelementów wygląda następująco: białko: 47g tłuszcze: 13g węglowodany: 140g kaloryczność: 865ckal 2) jogurt 500ml + 2 duże banany - posiłek ten zazwyczaj trzeba zjeść albo w pracy albo na uczelni/w szkole, jest bardzo praktyczny [...]
Dla czego węglowodany proste możemy spożywać po wysiłku siłowym (anaerobowym) a po aerobowym już nie ? Takie pytanie zadawałem sobie dosyć często. Jak już wiemy często po wysiłku poleca się spożywać węglowodany proste. Ale tym samym zawsze zadajemy Sobie pytanie. Po jakim wysiłku ? Jak wiemy węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym ( [...]
[...] masy, ale wielu kulturystów popełnia ten błąd, że zjada zbyt dużo białka bez odpowiedniego dopływu kalorii pochodzących z innych źródeł. Dieta bogata w białko, a uboga w węglowodany zmusza organizm do przekształcania nadmiaru białka w glukozę - źródło energii pochodzącej zazwyczaj z węglowodanów- wskutek czego niestety dochodzi do [...]
[...] jajek oraz mięso kurczaków i innych zwierząt. Nie bierz pod uwagę mało ważnych białek zawartych w warzywach i innych produktach, spożywanych ze względu na zawarte w nich węglowodany. Najlepszym źródłem tych ostatnich są ziemniaki, ryż, makaron, chleb oraz owoce. Nie spożywaj dodatkowych kalorii w postaci dietetycznego tłuszczu. Jedyny tłuszcz [...]
[...] całkowicie fast foody, drugiego ograniczamy słodzenie napojów cukrem, i tak dalej po kolei wszystkie nasze nie zdrowe słabości. Pieczywo białe oraz inne przetworzone wysoko węglowodany wyrzucamy, zastępując je kaszą, ryżem brązowym, ziemniakami, płatkami owsianymi. Im wyższe przetworzenie produktu węglowodanowego tym wyższe jego IG. Indeks [...]
Witam wszystkich forumowiczow. Chcialbym udokumentowac tutaj moj test treningowo/dietetyczno/suplementacyjny. Bedzie to moj pierwszy tego typu temat dlatego prosze o wyrozumiałość i o ewentualna pomoc jezeli tylko popelnie jakis blad:) A wiec troche historii na poczatek... Cwicze juz prawie 3 lata na silowni. Cały ten okres był jedna wielka [...]
[...] wypić. -Zawartość węglowodanów: 5 - 8%. Wyższe stężenie ma sens tylko w końcówce długiego biegu, kiedy pragnienie nie jest już takie silne, za to rośnie zapotrzebowanie na węglowodany. -Różne źródła węglowodanów: sacharoza, glukoza, fruktoza. Należy unikać płynów z przewagą fruktozy w składzie, gdyż sprzyja ona biegunkom. -Stężenie sodu: 20 - [...]
PROSZĘ NIC NIE PISAĆ DO PÓKI NIE SKOŃCZĘ. Siemanko! Nadszedł ten piękny dzień o którym marzyłem godzinami. Doczekałem się w końcu funduszy których zbieraniem zająłem się od grudnia zeszłego roku. W weekendy zapieprzałem jak głupi w różnych hipermarketach aby na wiosnę rozpocząć cykl kreatynowy. Właśnie podczas pracy rozkmianiałem : „co zarzucić" [...]
[...] i po meczu. Ważne jest zrozumienie podstaw żywienia sportowców. Istotna jest świadomość występowania najważniejszych składników odżywczych w żywności, do których należą: węglowodany, tłuszcze, białka i elementy ochronne (woda, witaminy i sole mineralne). W różnych produktach występują one w różnych ilościach. Odpowiednie zbilansowanie ich w [...]
[...] ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe. Do tycia szczególnie przyczyniają się węglowodany w formie oczyszczonej. Uzyskuje się je z roślin jadalnych bogatych w węglowodany, które mechanicznie bądź podczas innych czynności preparujących zostały [...]
· PODNOSI POZIOM ENERGII MENTALNEJ ORAZ KOMÓRKOWEJ · MOCNO ZWIĘKSZA WASKULARYZACJĘ OBWODOWYCH NACZYŃ KRWIONOŚNYCH · STYMULUJE ANABOLIZM POPRZEZ MAKSYMALIZACJĘ ZWROTNEJ RETENCJI AZOTU · DZIAŁA ANTYKATABOLICZNIE DLA ZMĘCZONYCH TRENINGIEM MIEŚNI · DRASTYCZNIE ZWIĘKSZA WYTRZYMAŁOŚĆ · UŁTWIA GENEROWANIE WIĘKSZEJ MOCY ORAZ SIŁY EKSPLOZYWANEJ [...]
[...] przed treningiem Oczywiście, nie powinieneś iść na trening, gdy czujesz się „niezatankowany" za pomocą właściwego posiłku. Jednak musisz mieć świadomość tego, że „szybkie" węglowodany (np. sportowy drink lub smażone kartofle) będą miały negatywny wpływ na zdolność organizmu do przerabiania tkanki tłuszczowej na źródło energii, ponieważ podniosą [...]
[...] to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O wiele bardziej praktyczny okazał się podział na węglowodany szybko trawione, czyli takie, które prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te [...]
[...] interesuje niewolników CKD, ze względu na to, co się w nim smaży. Są to zazwyczaj potrawy panierowane lub obtaczane ciastem, a zatem niedostępne dla nas ze względu na węglowodany. Za to smażenie na płytkim oleju bardzo nas interesuje. Pamiętajmy więc o kilku podstawach: 1) Warto się zaopatrzyć w wok, gdyż w tym naczyniu temperatura [...]
[...] źródło węglowodanów amatorzy diet często zamiast płatków owsianych dają różnego typu płatki kukurydziane, płatki nesquik i inne tego typu. Jest to złe rozwiązanie gdyż są to węglowodany mocno przetworzone, które zawierają masę chemicznych dodatków i 'śmieci' by oszukać nasze zmysły i lepiej nam smakowało. Nie dziwne więc, że przecież produkty [...]
http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Whey_100_i600_d400x400.jpg Whey 100 Opis NAJLEPSZE BIAŁKO DLA WZROSTU MIĘŚNI! • Czysty koncentrat białka serwatkowego (100% Whey Protein Concentrate) • Szybkie i efektywne białko o minimalnej zawartości tłuszczu i laktozy • Najwyższej klasy surowiec w formie instant o doskonałej rozpuszczalności • Szeroka gama [...]
[...] w nadmiarze sprzyja nadwadze i innym problemom zdrowotnym. Naszym źródłem energii jest pokarm. Kumulują ją wszystkie podstawowe składniki pożywienia - białka, tłuszcze i węglowodany. Jednakże głównym paliwem organizmu pozostaje tylko jeden z nich - glukoza - cukier pochodzący z przemian niemal wszystkich strawnych węglowodanów. Po poziomie [...]