[...] w tłuszczach (A, D, E, K) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także składnikiem energetycznym naszego pożywienia. Dają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodany i białka. Z 1 g tłuszczu organizm wytwarza 9 kalorii. Musimy jednak ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło, smalec i tłuszcz w tłustym [...]
[...] zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany. Przed wysiłkiem - złożone, w trakcie wysiłku - proste, jako łatwo dostępne dla mięśni, a po wysiłku, znów najlepiej - złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża za [...]
[...] zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany. Przed wysiłkiem - złożone, w trakcie wysiłku - proste, jako łatwo dostępne dla mięśni, a po wysiłku, znów najlepiej - złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża za [...]
[...] zaleca się celem ukształtowania masy mięśniowej. Wskazuje się tu głównie na równowagę kaloryczną między podażą, a wydatkowaniem energii. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany. Przed wysiłkiem - złożone, w trakcie wysiłku - proste, jako łatwo dostępne dla mięśni, a po wysiłku, znów najlepiej - złożone. Przemysł bardzo szybko nadąża za [...]
[...] cukry we krwi i tym samym nie wydzielał nadmiaru insuliny? Montignac odpowiada: „ należy tak zmienić swoje obyczaję żywieniowe, aby oprócz białek i tłuszczów spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym(IG>50)" „ koniem trojańskim otyłości są „złe" węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, powodujące wzrost stężenia cukru we [...]
[...] Tyjemy od nadmiaru kalorii w naszej diecie a nie od tłuszczu co wiecej trudniej jest zamienic tłuszcz jedzony przez na s na tkanke tłuszczowa odkładaną w organizmie niz węglowodany na taka samo tkanke tłuszczowa!!! na przemiane tłuszczu w zapasowa tkanke tłuszczowa składa się wiele procesów i organizm potrzebuje o wiele wiecej energii niz na [...]
Osiem zasad dotyczących węglowodanów. ZASADA 1 Węglowodany które się wolno trawią są naturalne. Wszystkie wolno trawiące się węglowodany, takie jak słodkie ziemniaki, dziki ryż, fasola i owoce, pochodzą od matki natury. Nie są w żaden sposób przetworzone. Naturalne węglowodany mają mnóstwo substancji odżywczych i błonnika. Powodują stosunkowo [...]
[...] z uwagi na laktozę należy go zastąpić innym Do tej pory jadłam regularnie serki wiejskie o 19.00 tyle, że spać chodziłam o 22-23. Ponoć laktoza ma takie samo działanie jak węglowodany i nie strawiona odkłada się w tłuszczyk to prawda??? Z drugiej strony przecież właśnie białko zabezpiecza nasze mięśnie na noc przed katabolizmem, jest materiałem [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, [...]
[...] mocno nadużywany), białą mąkę (którą mamuśka ciśnie do wszystkiego, dziwne że nie do kawy), biały ryż (bo w smaku lepsze inne), wieprzowinę (bo kijowo się po niej czułam), węglowodany na noc także skreśliłam (jem na godzinę przed spaniem bo głodna nie zasnę). Po pewnym czasie wprowadziłam 5 posiłków dziennie, bo 6 nie wyrobię. Czasowo [...]
[...] spać, gdyż ich szybki metabolizm stwarza niebezpieczeństwo ujemnego bilansu kalorycznego podczas snu. Ci, którzy pragną stracić trochę tłuszczu powinni raczej jeść węglowodany wcześniej: rano i w okolicy treningu, gdy zapotrzebowanie jest największe. Znaczenie ma także rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej [...]
[...] pójściem spać, gdyż ich szybki metabolizm stwarza niebezpieczeństwo ujemnego bilansu kalorycznego podczas snu. Ci, którzy pragną stracić trochę tłuszczu powinni raczej jeść węglowodany wcześniej: rano i w okolicy treningu, gdy zapotrzebowanie jest największe. Znaczenie ma także rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej zwane [...]
[...] pójściem spać, gdyż ich szybki metabolizm stwarza niebezpieczeństwo ujemnego bilansu kalorycznego podczas snu. Ci, którzy pragną stracić trochę tłuszczu powinni raczej jeść węglowodany wcześniej: rano i w okolicy treningu, gdy zapotrzebowanie jest największe. Znaczenie ma także rodzaj węglowodanów. Węglowodany o szybkim działaniu, inaczej zwane [...]
[...] prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, [...]
[...] prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, [...]
Witam na początku wielkie dzięki i szacunek za przeczytanie mojego postu do końca jeżeli wytrwasz... Nie wiem czy dobry dział wybrałem proszę o nie usuwanie bo naprawdę sporo czasu mnie to kosztowało. Zącząłem 20.11.2015 (tak mam w dzienniku treningowym wszystkie treningi zapisuje jbc) nie jestem całkiem zielony w temacie kiedyś już próbowałem [...]
[...] dietę po dziś dzień non stop to samo jedzenie. Zacząłem od 90 kg w obecnym momencie ważę 77 kg. Przy rozpoczęciu redukcji , tak to sobie wyliczyłem : białko - 2,5g/1kg węglowodany - 3,3g/1kg tłuszcze 1g/1kg Robiłem tak przez 10 tygodni i po 10 tygodniach wyliczyłem sobie wszystko jeszcze raz pod wagę 80 kg. Dieta wygląda następująco : [...]
[...] o wysokim indeksie zbyt szybko podnoszą poziom cukru we krwi i łatwo zamieniają się w tłuszcz. Twoje ciało, nie zdąży zużyć takich węglowodanów. Im wolniej przyswajalne są węglowodany, takie jak ciemny ryż, makaron, czy owsianka, tym więcej czasu masz na ich wykorzystanie, więc organizm nie będzie musiał ich magazynować w postaci tłuszczu. [...]
Witam. Założyłam swój wątek, gdyż prosiłabym o cenne rady i ocenę mojej redukcji. Forum znam nie od dziś, dużo godzin prześlęczałam na wertowaniu, czytaniu, dokształcaniu się w dziedzinie odżywiania i sportu. Bardziej świadomie wybieram to co jem, dawkuję porcje, jako taki "reżim" potrafię utrzymać to gorzej z aktywnością fizyczną. Jak mam zapał [...]
[...] wszystko planowo. Wydaje mi się, że jak na masę to jest trochę mało kalorii, ale jestem typem w kierunku endomorfika, szybko tyję jak zjem więcej, niezbyt dobrze toleruję węglowodany. Jednak wystarczy je ograniczyć na 2-3 dni i już widać różnicę - nie jestem spuchnięta. Nie jem też ostatnio jajek, bo podejrzewam alergię i rzeczywiście czuję [...]