[...] dostępnym źródłem energii (energia ta wykorzystywana jest przez organizm do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego). 2. węglowodany pozwalają na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami (najpierw wykorzystywana jest energia z węglowodanów, jeśli ona się skończy to organizm wykorzystuje [...]
[...] Milej lektury WARTO SPRÓBOWAĆ Dotychczasowa praktyka była taka, że na godzinę przed treningiem jadło się lekki posiłek, zaraz po treningu dostarczało się do organizmu węglowodany, a nieco później białko, aby procesy rozrostu tkanek mięśniowych i regeneracji organizmu przebiegały jak najsprawniej i jak najwydajniej. Prowadzone w ostatnich [...]
[...] osiągnąć to, co w składzie gainera. Krótko mówiąc gainer to zastąpienie posiłku, a nie super odżywka dająca masę. Masę to daje dodatni bilans kaloryczny w diecie. Ponadto węglowodany w gainerze mają wysoki indeks glikemiczny, przez co osoby z nie za szybką przemiana materii będą się po nim zatłuszczały. 8 MIT - Tribulus znacząco podnosi poziom [...]
[...] regulują ilość glukozy we krwi, przeciwdziałając zbyt dużemu wzrostowi. Połknięcie pokarmu wyzwala natychmiastowy wzrost wydzielania insuliny, dzięki czemu połknięte węglowodany mogą być szybko przetransportowane do wątroby, mięśni i innych tkanek. Następnie, wraz z obniżaniem się stężenia glukozy we krwi, poziom insuliny zaczyna [...]
Witam serdecznie wszystkich #-P Ten dziennik będzie moim drugiem dziennikiem treningowym. Pierwszy powstał na forum konkurencyjnym aczkolwiek z powodów zawodowych oraz prywatnych postanowiłam zmienić 'miejsce swojego pobytu' ;) Liczę na przyjemną i pozytywną atmosferę. Dziennik treningowy zakładam PONIEWAŻ: - jest moją największą motywacją - [...]
[...] stałej, tak aby twoje ciało nie musiało się borykać z ich trawieniem w trakcie odpoczynku. Węglowodany Głównym źródłem kalorii, których twój organizm tak potrzebuje, są węglowodany i powinny one stanowić około połowy każdego posiłku. Pamiętaj o tym, że są różnego rodzaju węglowodany, od prostych do bardzo złożonych. Im bardziej są one [...]
[...] kaloryczne o około 24% w tym ze mikroskłądniki rozkładać się będą w sposób następujący; 2,2g białka na kilogram masy ciała, 25% diety to tłuszcze, resztę zapewniają węglowodany. Oczywiście to tylko ogólny zarys który musimy zmieniać w zalezności od efektów diety. Gdy zauważymy zbyt duże przyrosty tkanki tłuszczowej powinniśmy ograniczać [...]
[...] poprzez przejadanie się. ANTI-BULKING FAKT #2. Tycie rozwija insulinooporność, co w dłuższym rozrachunku prowadzi do trudności z nabieraniem masy mięśniowej. Kiedy tyjesz węglowodany odkładane są preferencyjnie w tkance tłuszczowej, a nie w mięśniowej. ANTI-BULKING FAKT #3. Tycie spowoduje, że będzie ci ciężej stać się chudszym, ponieważ [...]
[...] przy budowaniu mięśni. No i jeśli będziesz miał za dużo protein w stosunku do potrzeb, Twój organizm nauczy się wykorzystywać je jako źródło energii, którym powinny być węglowodany albo tłuszcze. To trochę tak, jakby samochód spalał część silnika jako paliwo. Najlepiej dostarczać 2 g białek na kilogram masy ciała. W przypadku gościa ważącego [...]
[...] 2 kaps przed snem. Dni nietreningowe: 2 kaps. rano na czczo, 2 kaps w ciągu dnia między posiłkami, 2 kaps przed snem. Dostępne opakowania 200 kaps i 400 kaps. CARBO PLUS - węglowodany + ergogeniki CARBO PLUS to nowoczesny preparat węglowodanowy wzbogacony o HCA, taurynę, rybozę, glukuronolakton i pełen zestaw witamin z grupy B oraz witaminy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] na składniki odżywcze nie jest trudne. 2.Jak dawkować gainera? Odp. Gainer to odżywka węglowodanowo-białkowa przeważnie w proporcjach 4:1. Gainery często zawierają węglowodany, których nie powinniśmy spożywać nigdzie indziej niż w posiłku po-treningowym (ze względu na to, że po treningu potrzebujemy węglowodanów, które pomogą nam [...]
[...] Do gotowania używaj oliwy z oliwek zamiast masla, margaryny czy smalcu. Pelne mleko zastąp odtluszczonym. Zdejmuj skórę z kurczaka i indyka. Węglowodany zakazane to węglowodany oczyszczone, znajduję się w żywności wysoko przetworzonej: gotowy makaron z bialej mąki, ryż bialy, biale pieczywo. Zastąp je: makaronem razowym, dzikim lub [...]
Dnp - 2,4-dinitrophenol Historia: Uzywany byl na poczatku 20 wieku do odbarwiannia drewna (czy cos takiegozauwazono ze robotnicy pracujacy z dnp szybko tracili na wadze.Zachceilo to chemikow do zajecia sie sprawa. Idac dalej sprawilo to ze dnp byl przepiesywany jako lek na odchudzanie ,ale szybko zostal wycofany z rynku przez FDA ze wzgledy na [...]
[...] jaja jest zróżnicowany. W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy - A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne, z przewagą zakwaszających. Wartość kaloryczna żółtka jest wysoka, wynosi 355 kcal, dla 100 gramów (5-6 żółtek). Tłuszcz zawarty w [...]
[...] ilości białka. Stąd tak istotne jest konsumowanie produktów bogatych w białko zwierzęce: mięsa, ryb, nabiału, preparatów białkowych. Bardzo ważną rolę odgrywają również węglowodany. Przede wszystkim, u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych, u których wydatek energetyczny jest znaczny i długotrwały. Zwiększone zapotrzebowanie na węglowodany [...]
[...] przejadaniem się oraz podnosi poziom trójglicerydów we krwi. Jednak nie wszyscy naukowcy popierali ówczesne dogmaty i radzili swoim pacjentom, aby częściowo zastępowali węglowodany białkiem. Koncepcja diet wysokobiałkowych szybko znalazła wielu zwolenników ponieważ: - Utrata masy ciała była większa niż podczas stosowania typowej diety [...]
[...] węglowodanami,pozbawiając w ten sposób organizm składnika pokarmowego,który jest niezwykle istotny o czym wspomniałem powyżej. Porównując tłuszcze z węglowodanami to właśnie węglowodany mają większą tendencje do budowy tłuszczu zapasowego. Dlaczego? Otóż nadmiar węglowodanów (glukozy) trafia do komórek tłuszczowych, gdzie przemienia się w [...]
[...] Zaczynam znowu być głodny. Nie dziwię się, że po tak intensywnym treningu organizm szybciutko 'wchłonął' to co zjadłem. No i co teraz należy spożyć przed snem, przecież nie węglowodany, bo w nocy urośnie mi od nich tylko brzuch - po co mi na noc kalorie, ja potrzebuje oczywiście białka. Ale czy i tym razem serwatka będzie idealnym rozwiązaniem, [...]
[...] samym przyzwyczajamy organizm, aby magazynował więcej węglowodanów w mięśniach. Ponad 15 powtórzeń w serii pobudza enzymy glikogenu, a to powoduje, że organizm magazynuje węglowodany dla energii. Chodzi w sumie o to, aby uniknąć określonych schematów, dość często zmieniać pozycje w ćwiczeniach, liczbę serii i powtórzeń, ćwiczyć dla masy i [...]
[...] (Laktate Treshould) - jest to moment przejścia ze strefy tlenowej (aerobowej) do beztlenowej (anaerobowej). Resynteza ATP z tłuszczu jest możliwa tylko w obecności tlenu, węglowodany mogą być wykorzystane jako paliwo również bez tlenu, (gdy zaciągamy tzw. dług tlenowy podobnie jak w treningu beztlenowym co omawiałem na początku). W czasie [...]