[...] na 1 kg masy ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej konsumpcji kwasów tłuszczowych omega 6. Warto również rozważyć suplementację witaminą D3, K2 oraz kwasami tłuszczowymi omega 3, jeżeli [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
[...] poziomu lipidów jest do osiągnięcia za pomocą zabiegów żywieniowych, jak i wprowadzeniu aktywności fizycznej. Co więcej, można skorzystać z takich suplementów jak kwasy tłuszczowe omega 3, które skutecznie wyciszają stany zapalne, a co za tym idzie, wpływają na poziom lipoprotein, jak i niacyny, której zadaniem jest poprawa stosunku HDL do [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
[...] zwiększania zarówno całkowitego testosteronu, jak i najbardziej aktywnego - wolnego testosteronu. Być może wpływowi na wydzielanie testosteronu przez nasz organizm pod wpływem suplementacji Coleus forskohlii, uczestnicy badania zawdzięczają także większy wzrost beztłuszczowej masy ciała, która jest najczęściej utożsamiana z tkanką mięśniową.
Amerykanie mają gigantyczny problem z opioidami (do tej grupy zaliczamy: fentanyl, morfinę, kodeinę, heroinę, dihydrokodeinę, hydromorfon, oksykodon, hydrokodon, petydynę, tramadol) i innymi lekami. Dane z Narodowego Centrum Statystyk Zdrowia CDC wskazują, że w Stanach Zjednoczonych w 2021 roku doszło do około 107 622 zgonów spowodowanych [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Sen jest jednym z najważniejszych czynników dla odnoszenia sukcesu sportowego. Niewłaściwa regeneracja sprzyja pogorszeniu wyników i odniesieniu kontuzji. Na dodatek powoduje to zaburzenia glikemii oraz zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe. Podsumowanie Diety wysokowęglowodanowe przyspieszają zasypianie oraz skracają czas trwania snu wolnofalowego, [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
Nasze jelita są siedliskiem bilionów drobnych mikroorganizmów, które odgrywają kluczową rolę w tym, jak organizm przetwarza składniki odżywcze z pożywienia, które zjadasz. Są one także ważne dla zdrowia naszych jelit. Te organizmy nie tylko wpływają na to, co dzieje się w naszym przewodzie pokarmowym, ale także na układ odpornościowy. Ponadto [...]
[...] zdolność do modulacji tej mikrobioty. Działają one przez konkurencję o zasoby z patogenami i poprzez wydzielanie substancji bioaktywnych, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, np. kwas masłowy). Odporność, lepsze trawienie i regulacja łaknienia SCFA mają szereg korzystnych efektów, takich jak modulacja pH w jelitach, co utrudnia [...]
[...] jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym artykule postaram się [...]
[...] z nich, które bez wątpienia wspomogą pracę naszej prostaty. Wyróżnić tutaj można w szczególności ekstrakty zmniejszające stany zapalne naszego organizmu. Są to np.: kwasy tłuszczowe omega 3 witamina D3 cynk magnez ekstrakt z pestek dyni ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej likopen Podsumowanie Palma sabałowa zdecydowanie jest rośliną, która powinna [...]
Nie od dziś wiadomo, że odporność naszego organizmu, a co z tym związane, poprawne jego funkcjonowanie, uzależnione jest w znacznej mierze od prawidłowej pracy naszego układu trawiennego. Wiele problemów pojawia się już na wstępnym etapie trawienia składników odżywczych, a dokładnie białka, które trawione jest w naszym żołądku. Podsumowanie [...]
[...] to naprawdę nowość na rynku. Nie przeprowadzono na nim żadnych badań na ludziach, badano go na małpach i myszach. Zasadniczo jest to peptyd, który nie tylko obkurcza komórki tłuszczowe, ale także je zabija. Robiłem strzały w okolicę dolnej części pleców, gdzie były moje nerki i w klatkę piersiową. Brałem fiolkę dziennie, która wynosiła 5 mg, [...]
[...] K2 i D3 Jest to szczególnie ważne, gdyż mężczyźni dużo gorzej przekształcają roślinne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych do EPA i DHA. Dlaczego są one tak ważne? Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, poprawiają pracę mózgu, czy też wspomagają [...]
[...] aby skutecznie schudnąć. Bez celowo zaplanowanego niedoboru energii z pokarmów jakie zjadamy, organizm nie będzie w stanie czerpać jej z zapasów zmagazynowanych w tkance tłuszczowej, co nie da efektu w postaci odchudzania. Ważne jest również, aby trening był ukierunkowany na redukcję. O ile siłowo można trenować bez większych zmian, o tyle [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]