Podstawy układania diety Witam. Ze względu na to, że powstaje wiele diet błędnych w których ilość kcal, btw i co najczęściej się zdarza tłuszcze i warzywa są w okolicach treningowych napiszę gdzie co powinno się znajdować aby było ok. Na pierwszy miejscu zawsze ale to zawsze stawiamy na Dietę, a raczej powinno się tak robić. Obliczamy [...]
[...] stabilizacja poziomu cukru we krwi, wspieranie regeneracji organizmu 2. Źródła pokarmowe: Jajka, izolat białka sojowego, tofu, mięso wołowe i wieprzowe, mleko, ryby, soczewica, przetwory mleczne, nasiona, parmezan. TREONINA 1. Funkcje: Utrzymywanie odpowiedniego poziomu białek w ustroju, wspieranie układu krążenia i ośrodkowego układu [...]
Witam Jak to jest z białkiem w warzywach strączkowych typu: ciecierzyca, soczewica... ? Czytałem że mają niepełny skład aminokwasów, najlepiej łączyć je z kaszą, ryżem bądź makaronem w celu ich uzupełniania. W takim razie jeśli spożyję 100 g ciecierzycy i 100 g makaronu razowego to ile pełnowartościowego białka do swojego organizmu dostarczę [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] tłuszczu -1lub2-procentowe mleko,niskotłuszczowy jogurt oraz niskotłuszczowy lub bestłuszczowy ser. Produkty roślinne -Fasola-z puszki,czerwona,szparagowa itp. -Groszek,soczewica inne warzywa strączkowe -Orzechy i nasiona -Chleb ziemniaki,ryż,makaron,zboże Produkty sojowe -Chociaż nie są bogate w białka,spożywane wraz z węglowodanami [...]
[...] tego typu białek zawierają: mięso, ryby, sery, jaja, nabiał; — roślinnego: soja, migdały, orzechy laskowe, zboża pełno-ziarniste oraz niektóre rośliny strączkowe (groszek, soczewica...). Ideałem byłoby spożywanie takiej samej ilości protein roślinnych, co zwierzęcych. Jednak nie zawsze jest to takie proste. Proteiny są konieczne organizmowi do: [...]
[...] sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci [...]
[...] sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci [...]
[...] sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci [...]
[...] jedzących makaron, którzy prowadzili zdrowe życie w XIX wieku, w XVII wieku, w XVIII wieku. Spójrzmy na Chinczyków jedzących biały ryż. Podobnie w Indiach i Nepalu - ryż i soczewica. Spójrzmy na mieszkańców krajów śródziemnomorskich oraz bliskiego wschodu jedzących chleb pita. Nie mówię, że byli tak zdrowi, jak tylko mogli. Nie spożywali [...]
[...] zawałem), jest aktywatorem niektórych enzymów. Źródła: Mąka sojowa, kasza jęczmienna, orzechy, kasza gryczana, czekolada, kakao, pestki dyni, fasola, groch, kukurydza, soczewica, szpinak, mąka pełnoziarnista. Zapotrzebowanie: Magnez wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania, źródłem [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
[...] zwiększające głód i potrzebę dodatkowego spożycia słodkich pokarmów. Znacznie korzystniejsze są pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (np. warzywa zielone, soja, soczewica, groch, fasola, owoce, chleb żytni pełnoziarnisty, dziki ryż), zawierające węglowodany złożone i dużo błonnika, bo te są wolno trawione, co pozwala na lepsze [...]