ja już w połowie świątecznej roboty Pierogi, uszka i paszteciki zrobione i zamrożone, bigos przechodzi smakiem (jeszcze 2 dni gotowania), śledzie po kaszubsku i w oleju leżakują. Zajęło mi to weekend i 1poświęcony trening, ale przynajmniej przed świętami nie będę latała jak głupia.
a kto robi? w tym roku Wigilia u mnie więc ja się nie wywinę trochę obawiam się tych świąt, pewnie popłynę w misce aż miło (albo nie miło, zależy z której strony patrzeć), bo o ile ryby i całą resztę można jeść bez obaw (no może pierogi mniej) to już świąteczne ciasto raczej powinnam wykluczyć, ale z pewnością tego nie zrobię.
ja już większość gotowania mam za sobą pierogi, uszka, paszteciki zrobione i zamrożone, bigos gotowy, 2 rodzaje śledzi marynują się w lodówce jutro czeka mnie pieczenie ciast, w poniedziałek farsz do ryby po grecku, barszcz i kompot, a w Wigilię smażenie ryb.
[...] widze że u wszystkich prawie przygotowania pełną parą :-D a ja mam taka zagadkę :-p (tylko mnie tu prosze nie wysmiewac ani nie krzyczec bo to zadne złośliwości nie są :-) ) czy te wszystkie pierogi, ciasta itd które Ladies pichcą to tylko dla rodzinki czy w święta same kierują się zasadą wszystko dla ludzi i świętują nie patrząc na michę? :-)
To już chyba każdy sam sobie odpowie na to pytanie, pierogi które lepi mój samiec są z mąki razowej ale i tak nie zamierzam ich jeść na tony tylko spróbować i tyle. To samo z innym jedzeniem, którego nie jem na co dzień.
Że nie wspomnę że meksykańskie, włoskie, hinduskie, perskie, kurdyjskiesa o niebo lepsze niż polskie, a jak kiedyś spróbujecie gurkowskie albo malezyjskiego kurczaka zcurry bananem iananasem w dobrej restauracji to więcej na pieroga nie spojrzycie, tym bardziej że chińskie pierogi sa o niebo lepsze
Lisie ja wiem jakie, ale właśnie tam się nie da włożyć dużo nadzienia bo się nie zamknie dobrze. Ale testuj, może Tobie podpasuje. Oj zjadłabym pierogi, chociaż ostatnio coś mi węgle nie wchodzą. Corum ogólnie nic nowego: jesteśmy brzydkie, tłuste, zakompleksione i mamy syndrom niedopchnięcia i się nie znamy na "eleganckich" męskich żartach i [...]
Lisie ja wiem jakie, ale właśnie tam się nie da włożyć dużo nadzienia bo się nie zamknie dobrze. Ale testuj, może Tobie podpasuje. Oj zjadłabym pierogi, chociaż ostatnio coś mi węgle nie wchodzą. a to możesz mieć rację,mi sie po prostu nie chce zlepiać %-)
[...] a teraz można takie plastikowe kupić. To takie okrągłe coś z otworkami, kładzie się na to płat ciasta, wali nadziewkę w miejsce otworów a napchać można sporo, przykrywa się drugim płatem, przewałkowuje i taaadaaaaa wypadają gotowe pierogi http://allegro.pl/pieroznica-lejkopierog-foremka-do-pierogow-forma-i3311553901.html mi takie cos starczy...
znalazłam ciasto na pierogi żytnie z mięsem, ale przecież farsz to nasza sprawa :-) http://www.mytaste.pl/click/index/4192448/?site=gdywbrzuchuburczy.blogspot.com