SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mg witaminy

  • Mianem jesiennej depresji zazwyczaj określamy obniżony poziom nastroju, gdzie pogoda za oknem nie rozpieszcza, a brak promieni słonecznych sprawia, że czujemy się przygnębieni. Oprócz samego działania stricte ukierunkowanego na funkcjonowanie psychiki zaczynamy odczuwać również powiązanie somatyczne, jak brak energii, wydłużony czas regeneracji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5035 Data: 2017-09-25 11:14:21
  • Konopie zawierają wiele różnych związków. Jednym z nich jest kannabidiol (CBD). Substancję pozyskano z konopi w 1940 r. przez Adamsa i wsp. Najprawdopodobniej CBD towarzyszył kwas kannabidiolowy (CBDA). CBD jest legalny w Polsce i oferowany w szerokiej sprzedaży. Z listy antydopingowej WADA środek został skreślony w 2018 r. Po zakończeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1350 Data: 2022-07-25 07:44:49
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4482 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • [...] ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór witaminy B12 Niedobór witaminy B12 również może prowadzić do anemii. Tak samo, jak żelazo, jest ona bardzo ważnym składnikiem odżywczym w diecie każdego człowieka i jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1023 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Mozzarella - dlaczego warto jeść ten ser?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] to na uwadze. Bogactwo witamin Mozzarella jest nie tylko źródłem minerałów, ale również źródłem sporej ilości witamin. Pierwszą grupą witamin, którą warto wspomnieć, są witaminy z grupy B: kobalamina - B12 - odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, kontrolę przemian metabolicznych, wytwarzanie czerwonych krwinek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27736 Data: 2017-12-28 13:08:58
  • [...] to okaże się, że już mniej niż 2 gramy pokryją całe wymagania naszego organizmu. Ze względu również na to, że beta-karoten stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania witaminy A, nie ma ryzyka przedawkowania. Witamina B12 Gdy mówimy witamina B12 (kobalamina), pierwszym skojarzeniem najczęściej są produkty pochodzenia zwierzęcego. To [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2144 Data: 2021-06-20 06:56:38
  • [...] przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, aromat naturalny, barwnik (annato), substancje wzbogacające (składnik mineralny: żelazo; witaminy B3, B5, B6, B2, B1, B9, D)”. Kolejny raz atakuje nas potężna dawka węglowodanów w postaci: cukru, syropu glukozowego, syrop glukozowego w proszku, maltodekstryn, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2612 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • [...] go atrakcyjnym i praktycznym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swoją urodę i zdrowie od wewnątrz, niezależnie od miejsca i czasu. Właśnie dlatego, wzbogacenie napoju o witaminy z grupy B znacząco podnosi jego wartość odżywczą. Dlaczego te, a nie inne witaminy? Niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (B5), czy witaminy B6 i B12 to związki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 433 Data: 2024-02-05 13:24:44
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów?  Nadmiar witaminy A  Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 496 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • [...] (Ozempic). Stał się niezwykle modny z tego powodu, że „oni biorą, więc ja też muszę to brać”. Jakie są skutki uboczne sięgania po metforminę? Metformina a niedobory witaminy B12 Metformina nie tylko w krótkim czasie rozregulowuje florę bakteryjną jelit, obniża stężenie testosteronu, hamuje hipertrofię, przyrost mocy i siłę mięśni, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2794 Data: 2022-06-17 15:00:08
  • [...] z ich dostępności. Są soczyste, bardzo smaczne i z powodzeniem można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Posiadają też wiele walorów zdrowotnych. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jak wykorzystać truskawki w kuchni i stworzyć pyszny fit posiłek? Oto kilka propozycji.  Ile kalorii mają truskawki? Wartość odżywcza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2573 Data: 2023-06-05 10:42:23
  • Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9706 Data: 2018-08-07 11:29:50
  • Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7747 Data: 2018-07-06 12:04:47
  • Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3878 Data: 2020-11-17 13:39:58
  • Ile kalorii ma jabłko? Wartość odżywcza jabłka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 godziny. Podsumowanie Jabłko to taki niby banalny owoc, ale ma tyle różnych odmian i smaków, że można dostać zawrotów głowy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Stanowią bardzo cenny dodatek do diety, który jest przy okazji niesamowicie smaczny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 977 Data: 2023-02-21 08:31:12
  • Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców.  Podsumowanie  Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 310 Data: 2023-11-26 17:47:51
  • [...] ruch, musimy mieć pewność, że środek ten nie zawiera znacznych ilości antyoksydantów, które to mogą utrudnić proces budowy masy mięśniowej. Podobnie, jak wysoka zawartość witaminy C lub E może przyczynić się do ograniczenia przyrostów, tak też wysoka zawartość kwasów omega 3 nie będzie sprzyjała wykorzystaniu w okresie okołowysiłkowym. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4482 Data: 2018-10-21 12:42:56
  • Intensywny wysiłek fizyczny sprawia, że organizm osoby trenującej wykazuje znaczne zapotrzebowanie na witaminy. Jest to bezpośrednio powiązane z tym, że osoba po ciężkim wysiłku musi koniecznie się zregenerować. Proces ten pozwala na utrzymywanie homeostazy ciała i podejmowanie regularnych wysiłków. Witamina C Obecnie jest moda na objadanie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20358 Data: 2017-06-10 10:24:56
  • [...] mięso. Potrzebne są kolejne badania, w szczególności w celu zbadania oceny ryzyka wystąpienia podtypów udaru i ustalenia, czy czynniki dietetyczne, takie jak niskie spożycie witaminy B12 u wegetarian, mogą mieć niekorzystny wpływ na ryzyko udaru. Nowotwory Kolejne analizy nie wykazały dużych różnic, także jeśli chodzi o nowotwory. Osoby biorące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2618 Data: 2021-08-16 15:39:21
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 477 Data: 2023-09-27 12:33:33