SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mg witaminy

  • [...] ona właściwości chemiczne, które pozwalają jej na rozpuszczanie się w tłuszczach, stąd też jej przyjęcie powinno przebiegać przy ich obecności. Dodatkowo musimy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w organizmie, a nie wydalane wraz z moczem, jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina E - jakie funkcje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6889 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5155 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35425 Data: 2021-01-11 20:51:23
  • Jakie ryby jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jak przyrządzić rybę, by im smakowała i najczęściej z braku pomysłów kulinarnych rezygnują z nich całkowicie, sądząc, że kapsułka omega 3 załatwi wszystko. Witaminy 2 mg witaminy C 0,055 mg witaminy B1 0,046 mg witaminy B2 2,3 mg witaminy B3 0,2 mg witaminy B6 0,012 mg witaminy B9 0,001 mg witaminy B12 0,007 mg witaminy A 0,001 mg witaminy D [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5575 Data: 2017-10-16 09:56:23
  • [...] jednocześnie źródeł wapnia i żelaza, jednak nie należy eliminować wapnia całkowicie z diety. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego w posiłku mięsnym lub rybnym zawsze powinna towarzyszyć surówka. Czynnikami wspomagającymi wchłanianie żelaza są także kwasy organiczne, np. kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10680 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Zielone dodatki w diecie - czy warte uwagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych zielonych roślinek, obok których najczęściej przechodzimy obojętnie. Są bogate w cenne minerały oraz witaminy, niezbędne dla naszego organizmu, ponadto wykazują działanie poprawiające nasze zdrowie i samopoczucie. Mogą stanowić bardzo ciekawy dodatek do naszych potraw, na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3859 Data: 2017-10-13 10:03:41
  • [...] B6 - pirydoksyny B7 - biotyny  B9 - kwasu foliowego  B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i wszystkie inne z witaminy z grupy B) zalicza się do drugiej grupy.  Witamina B12 a upośledzenie funkcji poznawczych Witamina B12, ze względu na zdolność do obniżenia poziomu homocysteiny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3760 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • [...] wygładza, zmiękcza i uelastycznia. Rozjaśnia skórę, zapobiega hiperpigmentacji i pomaga usunąć ciemne plamy. W intensywnym wsparciu kondycji skóry zaleca się przyjąć 100 mg witaminy E dziennie. O czym należy pamiętać? Optymalny poziom wody w organizmie jest podstawą zdrowej skóry. Witaminy A, D, E skutecznie chronią skórę i utrzymują jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1192 Data: 2022-06-22 14:01:34
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3681 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • Co z tymi jajami?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3203 Data: 2017-09-16 12:06:46
  • Natka pietruszki vs. korzeń pietruszki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] korzeń Wartość odżywcza 100 g korzenia pietruszki dostarczy 55 kcal, w tym: 2,3 g białka 0,6 g tłuszczu 12,3 g węglowodanów 4,3 g błonnika pokarmowego. Witaminy 8 IU witaminy A 1,7 mg witaminy E 4,1 µg witaminy K1 41 mg witaminy C 0,1 mg witaminy B1 0,08 mg witaminy B2 2,37 mg witaminy B3 0,23 mg witaminy B6 180 µg witaminy B9 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2880 Data: 2018-03-15 14:56:10
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3264 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kcal, w tym: 18 g białka 15 g tłuszczu (w tym 14 g kwasów tłuszczów nasyconych) 59 g węglowodanów (w tym 38 g błonnika, 7 g cukrów) 0,15 g soli Witaminy i minerały 3,3 mg witaminy C 0,06 mg tiaminy 0,02 mg ryboflawiny 0,54 mg niacyny 0,054 mg witaminy B6 26 µg kwasu foliowego 0,24 mg witaminy E 0,2 µg witaminy K 14 mg wapnia 2,4 mg żelaza 32 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5165 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • [...] szereg czynników, które mogą poprawić tolerancję stresu, a jednym z nich jest suplementacja diety.  Ten suplement diety zawiera przede wszystkim ekstrakt z ashwagandhy oraz witaminy z grupy B. Ashwagandha może pomóc w radzeniu sobie ze stresem i poprawiać nastrój, oraz łagodzić skutki zdrowotne stresu, natomiast witaminy z grupy B odgrywają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1079 Data: 2023-07-13 18:30:52
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2017-11-07 09:39:51
  • Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5138 Data: 2021-02-12 17:59:34
  • Jak z jedzenia dostarczyć 500mg witaminy C?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Na potrzeby niniejszego opracowania warto wyznaczyć sobie ambitny, ale i całkiem życiowy cel, którym będzie ułożenie jednodniowej dnia diety pozwalającej dostarczyć 500 mg witaminy C. Zanim w głowach sceptyków obudzą się sekciarskie argumenty mówiące, iż „dzisiejsza żywność nie zawiera już witamin”, warto przypomnieć, że bez owych witamin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5925 Data: 2017-05-23 08:33:49
  • Mit dużych dawek witaminy C

    Artykuł
    Suplementy

    [...] wpływu hormonów stresu na tkankę mięśniową. Jak to się dzieje? Precyzyjne wyjaśnienie mechanizmów leżących u podłoża zależności pomiędzy suplementacją dużymi dawkami witaminy C a adaptacją wysiłkową byłoby dość czasochłonne, dlatego też warto ograniczyć się do podstawowych aspektów. Dane naukowe sugerują, że kwas askorbinowy zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3916 Data: 2017-05-19 08:21:34
  • Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2002 Data: 2020-10-26 09:35:47
  • Czy ziemniaki tuczą?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7570 Data: 2017-09-22 10:28:06