Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
[...] od 169 do 359 mg w 100 g, z kolei związków pelargonidyny od 80 do 181 mg w 100 g w zależności od odmiany. Antyoksydacyjne aceroli przypisywano nie tylko wysokiej zawartości witaminy C, ale także związków fenolowych. Hanamura i in. donieśli, że antocyjany potrafią zmiatać rodniki ponadtlenkowe (jedne z najbardziej reaktywnych form tlenu). [...]
Dobre odżywianie jest niezbędne dla optymalnego zdrowia na każdym etapie życia, od narodzin do śmierci. Jednak wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały — może być większe lub mniejsze. Na zmiany te wpływa wiele czynników np. wiek, ciąża lub menopauza. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się w późniejszym życiu, [...]
Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]
[...] które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych przykładów na to zjawisko jest produkcja witaminy C liposomalnej. Zapotrzebowanie może ulec sporemu powiększeniu u palaczy papierosów, sportowców czy osób przewlekle chorych (np. nadciśnienie, miażdżyca, [...]
[...] odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację samopoczucia. Zawierają niezbędne witaminy i składniki mineralne, ale również związki spoza listy substancji odżywczych, które wykazują cenne właściwości bioaktywne. Witaminy kluczowe dla energii [...]
Cynk to niezbędny pierwiastek odżywczy o szerokim spektrum biologicznych funkcji. Jest on kluczowy dla układu odpornościowego, gojenia ran i wielu innych procesów we wszystkich organizmach żywych. Cynk był wykorzystywany przez człowieka już w starożytności, jednak pod postacią stopów w indyjskim przemyśle metalurgicznym. Źródła: Sadighi, A., [...]
[...] na cały organizm. Ostatnio okazuje się, że mega dawki mogą znacząco wpływać na infekcję koronawirusem. Komentarz i wnioski Podanie dużej dawki kalcyfediolu lub 25-hydroksywitaminy D, głównego metabolitu układu hormonalnego witaminy D, znacznie zmniejszyło potrzebę intensywnego leczenia pacjentów wymagających hospitalizacji oraz miało wpływ na [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Magnez ma duże znaczenie dla utrzymania zdrowia kości, co jest niezmiernie istotne nie tylko dla kulturystów, ciężarowców, trójboistów, zawodników sportów walki, ale każdej osoby podejmującej wysiłek fizyczny, nawet związany z codziennym przemieszczaniem się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt [...]
[...] osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest rozwiązaniem optymalnym. W suplementacji sportowej wykorzystywana [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
[...] które tworzą kości) i odonblastów (komórka wytwarzająca zębinę, czyli witamina C ma wpływ na zdrowie zębów). Eksperyment naukowy 10 biegaczom podawano 2 × 500 mg dziennie witaminy C, a drugiej grupie placebo. Suplementacja trwała 7 dni przed biegiem, w dniu wyścigu na 90 km i 2 dni po jego zakończeniu. Wyniki stężenia witaminy C przed [...]
[...] u 23% biegaczy. Według naukowców krwawienie z przewodu pokarmowego występuje niezależne od wieku, czasu wyścigu, objawów brzusznych i niedawnego spożycia aspiryny, witaminy C lub steku. Dlatego nie wiemy, jaka jest prawdziwa skala zjawiska, skoro tylko 21% biegaczy w cytowanym eksperymencie zechciało wziąć udział w badaniu. Czerwone [...]
[...] substancji odżywczych do organizmu. Nie każdy bowiem lubi przełykanie kapsułek i tabletek, czy smak produktów w postaci proszku. Nie każdy jest również w stanie dostarczyć witaminy i składniki mineralne oraz inne substancje odżywcze wraz ze spożywaną dietą. Suplementacja w wielu przypadkach pomaga uniknąć niedoborów, a także utrzymywać i / lub [...]