Weglowodany(cukrowce) sa wynikiem fotosyntezy w roslinach zwiazkow energetycznych i budulcowych. Dzieje sie tak za sprawa kwantow swiatla i chlorofilu(zielonego barwnika roslin). Autotrofy wykorzystuja je do asymilacji dwutlenku wegla, dzieki czemu powstaje nowe zycie. Oczywiscie do zaistnienia tych reakcji potrzebne sa rowniez zwiazki [...]
MRP - tak zwany "zastępczy posiłek". W owym artykule znajdziecie wszystko, co powinniście wiedzieć o suplementach z typu "MRP - meal replacement" W dobie XXI wieku, ludzie są niezmiernie zabiegani. Praca, wyjazdy służbowe, szkoła, spotkania ze znajomymi, te wszystkie czynniki wpływają na nieregularność posiłków. Ale cóż począć kiedy to mamy [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
Witam. Szukałem na internecie diety pełnowartościowej, tzn. takiej, która dostarcza przede wszystkim: - 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie witaminy i minerały, - przy okazji odpowiedniej proporcji białek, węgli i tłuszczy (złożonych) i w tym, żeby odpowiedni był: > stosunek białek zwierzęcych i roślinnych. > stosunek tłuszczów [...]
[...] ty a powerade jest dobry na mase? 2225567 (16:22) bo pije zawsze? Ja2 (16:22) taaa Ja2 (16:22) i serwatke rolmlecz kup Ja2 (16:22) baaardzo dobra Ja2 (16:22) sama laktoza Ja2 (16:23) a na mase dbra rzecz 2225567 (16:23) ok Ja2 (16:23) niecale 5zl za kilogram Ja2 (16:23) a masa ladnie idzie 2225567 (16:23) mialem bialko z [...]
[...] się na eliminacji produktów z nabiału, piję tylko to mleko bez laktozy, a tak to z nabiału zrezygnowałem. Czytam etykiety i wszędzie, gdzie na liście składników pojawia się laktoza odkładam na półkę i szukam dalej. Co do glutenu, tym zajmę się później :) Zauważyłem, że po spożyciu twarogu czy jogurtu chwilę później muszę iść do łazienki. Po [...]
[...] uwazaja o za smiec odpad z mleczarni np darek . a inni spozywaja je i buduja dobre formy np moj kolega endo zszedl na ostrowi do 8 bf . jak o z tym bialkiem jest z ta laktoza ? byly badania i zawartosc bialka byla momentami wieksza niz w firmowych bialkach. W tych naprzemiennych cyklach chcialbym stosowac jedynie kreatyny i spalacznie [...]
[...] głównie wodę mineralną niegazowaną 3-4 litry dziennie - unikamy słodyczy, chipsów, coli, napojów gazowanych - mleko pijemy tylko, jeżeli nie mamy problemu z tłuszczem, laktoza :///// Teraz jeszcze coś również ważnego: Źródła białka : piersi z kurczaka, wołowina, ryby (makrela, filety mintaja, morszczuka, tuńczyk), jaja, twaróg chudy Źródła [...]
[...] CHOROBY PRZEWLEKŁE: brak PRZEBYTE KONTUZJE: brak WADY POSTAWY: skolioza, płaskostopie, nierówna długość nóg, asymetria bioder i barków ALERGIE: laktoza, gluten (być może także inne) PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: wysypka na ramionach, problem z odwodnieniem (piję 3,5l dziennie wody) CZY REGULARNIE [...]
[...] Pytanie: zostawić to jak jest, czy coś zrobić? Jajka oczywiście wprowadzę, tylko nie bardzo chcę je jeść codziennie. BIAŁKA: 67% zwierzęce, 33% roślinne TŁUSZCZE: ...harmoniaaaaaa WĘGLE: 1% laktoza, 18% sacharoza, 34% błonnik, ;-/ 47% skrobia. Poproszę o Wasze sugestie, uwagi, komentarze. Zmieniony przez - Kynga w dniu 2010-12-12 09:11:13
Krótko i na temat - zestawienie najczęściej spożywanych napojów. Plusy, minusy oraz w jakiej postaci / ilości najlepiej spożywać. Herbata Pozytywne skutki picia herbaty : - Zawartość teiny w herbacie wspomaga koncentrację. - Nie obciąża układu krwionośnego - Pozytywnie wpływa na układ trawienny dzięki garbnikom - Ma działanie anty próchnicze i [...]
[...] różnic - a finansowo różnica będzie ogromna. Przy okazji UWAGA NA OSZUSTÓW Z ALLEGRO którzy sprzedają SERWATKĘ BIAŁKOWĄ (zawiera maksimum 13 % białka, a reszta to sama laktoza - bezużyteczna dla człowieka), a my chcemy kupić BIAŁKO SERWATKOWE (60-85% białka w 100 g; minimalne ilości lub brak węglowodanów) JAK TO ODRÓŻNIĆ? 1. PATRZ ILE MASZ [...]
[...] serwatkowego jest to produkt białkowy pozyskiwany z mleka, który charakteryzuje się znacznym oczyszczeniem surowca od pozostałych komponentów takich jak węglowodany (cukier laktoza) oraz tłuszcze. Podczas jego produkcji dąży się do uzyskania jak najlepszej jakości produktu, który charakteryzował będzie się delikatnym smakiem, lepszą [...]
[...] śmietanki, kremów na mleku i śmietance, lodów, czekolady, „ptasiego mleczka" budyniu, drażetek, majonezu i wszystkich pokarmów w których występuje mleko w proszku albo laktoza, np. purée ziemniaczanego w proszku, czekolady pitnej w proszku, naleśników, sucharów, herbatników, słodkich bułek maślanych oraz niektórych leków (syropy!)." GOMAD - [...]
[...] wysoka wartość odzywcza gdyz zawieraja wysoko wartiosciowe i lekkostrawne bialka. *Tluszcz w mleku wystepuje w postaci emulsji dlatego jest lekko strawne. *Cukier w mleku to laktoza. *Bogate źródło wapnia i fosforu. *Sa bogate w witaminy. Stanowia podstawowe źródło witamin B , B oraz PP. *W serach podpuszczkowych oraz w napojach fermentowanych [...]
Zdrowotne znaczenie mlecznych napojów fermentowanych Mleczne napoje fermentowane są asortymentem artykułów mleczarskich, których produkcja w ostatnich latach wzrastała bardzo dynamicznie. Wzrost produkcji i spożycia mlecznych napojów fermentowanych wynika z bardzo atrakcyjnych cech organoleptycznych, a także dużych walorów zdrowotnych i [...]