[...] choroby świata lub „iż jest najzdrowsza dla człowieka”. W licznych badaniach wykazano, iż nadmierna podaż węglowodanów wcale nie sprzyja zdrowiu, podobnie jak ich zbytnie ograniczanie. Decydując się na konkretną dietę warto pamiętać o kilku zasadach: nie da się szybko tracić wagi. Jeśli to się dzieje, to świadczy o problemach [...]
[...] Ostatnim rodzajem białka pochodzenia roślinnego, które chciałbym omówić, jest białko pochodzące z grochu. A to głównie z kilku przyczyn: stosunkowo niskiej ceny, wysokiej jakości - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, choć może zawierać mniejszą ilość metioniny - warto łączyć je z innym bogatym źródłem pokarmowym białka, równomiernym [...]
[...] zmęczenia lub różne problemy trawienne. Wiele z nich ustąpi, jeśli zastosujesz zbilansowaną dietę, z odpowiednią ilością kalorii. Dlatego, jeśli nie masz pewności, jak powinna ona wyglądać, skonsultuj się z dietetykiem. Jaka jest różnica między weganinem a wegetarianinem? Podczas gdy wegetarianie spożywają nabiał i jajka, weganie [...]
[...] kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości niezbędnych aminokwasów w krwiobiegu i to w ciągu 60 minut. Ilość aminokwasów niezbędnych, jaką wołowina daje po 120 minutach, białko serwatkowe dało w ciągu ~20 minut! Po prostu mięso ma stosunkowo wolną kinetykę, odwrotnie niż białko serwatkowe (np. WPC). Jeszcze [...]
[...] aż tyle protein. W kolejnych latach ten pogląd ewoluował i kwestia wcale nie jest taka jednoznaczna. Tym bardziej, iż coraz częściej wspomnianym zawodnikom towarzyszy jakaś forma treningu siłowego, interwałowego. W badaniach Hiroyuki Kato i wsp. wzięło udział 6 wytrenowanych biegaczy w wieku 28 ± 4 lata i masie ciała 64,5 ± [...]
[...] owsianych, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, chleba razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt komercyjny, to dobrze, by lista składników była jak najkrótsza i jak najprostsza). Tłuszcze: tzw. dobre tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają stanom zapalnym, dostarczają niezbędnych kwasów [...]
William Bonac aktualnie jest w trakcie przygotowań do grudniowych zawodów Mr. Olympia. Dzięki swojej ulepszonej, jak mówi diecie na masę, ma nadzieję na zwycięstwo. Bonac przez całą swoją karierę pokazywał, że jest mocnym zawodnikiem, który tak łatwo się nie poddaje. W 2018 roku i 2020 roku zdobył tytuł Arnold Classic udowadniając swoją pozycję w [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
[...] słodzonych napojów, słodzonych płatków kukurydzianych, mlecznych napojów, jogurtów, batoników, czekolad, lodów, drobnych przekąsek. Mało tego, niektóre produkty są oznaczane jako zdrowe, „fit” i „o ograniczonej zawartości tłuszczu”. Większość ludzi niestety nie zdaje sobie sprawy, jakie skutki wywołuje nadmierna konsumpcja cukrów. Tłuszcze [...]
[...] idealnie ułożonego planu treningowego. Je od pięciu, do siedmiu posiłków dziennie. Jego źródło białka stanowią kurczak, białka jajek, indyk, wołowina i ryby. Węglowodany jakie spożywa to głównie bataty i brązowy ryż. "Perfekcja nie jest osiągalna, ale w pogoni za nią możemy złapać doskonałość" - to jedno z jego ulubionych powiedzeń. Zobaczcie [...]
[...] ciężaru maksymalnego i specjalistyczne ćwiczenia. Uważam to zjawisko za pozytywne, niemniej niektórzy są na etapie pierwszych 3 lat treningu, a podchodzą do zagadnienia, jakby mieli 20-letni staż treningowy. Niestety, w klubach i Internecie jest też cała masa informacji zmanipulowanych, zmienionych i zwyczajnie nieprawdziwych. Odsiejmy nieco [...]
W ostatnich dekadach zmieniło się podejście do treningu i diety. Pewne rzeczy pozostały niezmienione, inne wyewoluowały. Co się zmieniło w ostatnich 30 latach i jaki ma to wpływ na osoby, które trenują kulturystykę? Być może ten temat będzie wymagał serii artykułów, gdyż naprawdę jest o czym pisać. W czasach Arnolda wiedza o dietetyce, w [...]
[...] istnieją argumenty, które powinny skłaniać do częstszego jedzenia, np. dotyczy to podaży odpowiedniej ilości białka. Wiemy, iż białko nie może być składowane podobnie jak tłuszcz i węglowodany, dlatego konieczne jest jego regularne dostarczanie wraz z pokarmem. Białka mięśniowe nie są efektywnym źródłem energii, ich [...]
[...] spór, czy jedzenie dużej ilości jajek jest zdrowe i czy podwyższa poziom cholesterolu. W niedawnym filmie opublikowanym na TikTok, influencer Fernando Torraca, lepiej znany jako ‘The King of Diet’ twierdzi, że każdego dnia zjada aż 100 jajek. Warto dodać, że nie są to całe jajka, a białka jaj. Przyznał jednak, że nie jest łatwo zjeść taką ilość. [...]
Chyba już większość osób aktywnych zdaje sobie sprawę z wagi, jaką muszą przykładać do tego, aby każdego dnia zjadać właściwą ilość białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie [...]
Jajka w diecie przeciętnego sportowca widnieją bardzo często, w różnych postaciach jako jajko sadzone, omlet czy jajecznica. O ile ktoś nie ma nietolerancji, jajka są powszechnym produktem spożywczym, a jak jest teraz? Ostatnimi czasy w sklepach, szczególnie w supermarketach - jaj brak! Co za tym stoi i dlaczego tak się dzieje? Jak długo to [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]
[...] wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być wskazane wybieranie żywności o niskiej zawartości błonnika. Żywność, taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość [...]
[...] podstawowych pojęć dotyczących fizjologii, biochemii oraz metabolizmu. Dlaczego? Bo się tym nie zajmują lub mają zbyt ograniczone możliwości przyswajania informacji. Przyjmą jako fakty ewidentne manipulacje i kłamstwa. "Sukces" Pana Jerzego i innych Dlatego właśnie tak doskonale sprzedają się „rewelacje” Jerzego Zięby o nowotworach, witaminie C [...]
[...] konsumpcji bogatych w tłuszcze produktów. Kolejny raz potwierdza się, że tłuszcze to ogromna grupa związków i nie należy rozpatrywać ich wpływu na zdrowie łącznie. To tak jakby traktować tak samo oliwę z oliwek i smalec. Najlepiej znanym przykładem jest bogata w tłuszcz dieta śródziemnomorska. Uznaje się ją za prozdrowotną. Podsumowując [...]