SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jak jest bialka jajek

  • [...] 553 kcal. Naukowcy napisali, że posiłek dostarczał: 30% białka, 50% węglowodanów i 20% tłuszczów. Czyli było to ok. 41,5 g protein, 69,1 g węglowodanów i 12,3 g tłuszczów. I jakie ma to znaczenie? Kolosalne. Białko (nie napisano, jakie było zawarte w śniadaniu) może krążyć wiele godzin (jajka czy większa porcja mięsa oddziałują na ustrój nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3282 Data: 2021-07-20 09:49:16
  • Czy dieta ketogeniczna jest zdrowa?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] mogły dotyczyć niektórych badań dotyczących np. diet wysokotłuszczowych. Aby wyrobić sobie zdanie, trzeba sięgnąć raczej po metaanalizy dziesiątek badań z tego zakresu. A jak na razie brak tu alarmujących danych odnośnie zagrożeń związanych z dietami ketogenicznymi. Referencje: Anna Kazik1, Piotr Buchta1, Andrzej Tomasik „Dieta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17679 Data: 2017-11-21 10:16:33
  • DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one – wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Kiedyś na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. DHEA a regeneracja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8406 Data: 2019-09-13 14:31:00
  • [...] oraz innych intensywnych treningów”. Według Girondy tego typu aktywności sabotują: wzrost masy mięśniowej i masy ciała. Też można by polemizować. Nadal wielu kulturystów, jak ognia unika dodatkowych aktywności. Jednak na etapie budowania formy startowej spotyka się trwające nawet kilkadziesiąt minut dziennie aeroby, niektórzy kulturyści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8563 Data: 2019-01-03 14:11:24
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przechodzeniu prekursora serotoniny, tryptofanu, do mózgu. Węglowodany stymulują uwalnianie dużych porcji insuliny do krwioobiegu, co nasila wbudowywanie aminokwasów, takich jak walina, izoleucyna, fenyloalanina do mięśni. To powoduje, że rośnie względne stężenie tryptofanu we krwi, czego następstwem jest jego przechodzenie przez barierę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8022 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • [...] w kolejnych badaniach nie istnieje żaden „dobry” i „zły” cholesterol, gdyż HDL i LDL to tylko transportery w określonych okolicznościach „dobry” HDL jest równie szkodliwy, jak wyklinany „zły” LDL Podsumowanie Nie da się odpowiedzieć na pytanie, czy jajka są bezpieczne dla zdrowia. W umiarkowanej ilości - prawie na pewno. W dużej - tego nikt nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7363 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • [...] W badaniach naukowych wykazują bowiem wpływ na zmniejszenie dokuczliwości ze strony głodu, dając jednocześnie większe odczucie sytości. Co ciekawe, ten mechanizm, choć nie jako jedyny, stanowi zapewne przyczynek, dlaczego producenci suplementów diety w produktach standardowo nazywanych spalaczami tłuszczu, a ogólnie służącymi do wspomagania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2780 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • [...] ryzyko chorób serca na kilka sposobów. Jaja zmniejszają stan zapalny, poprawiają wrażliwość na insulinę, zwiększają HDL i mają wpływ na transporter cholesterolu znany, jako LDL. W jednym z badań 50 uczestników uczestniczyło w randomizowanej klinicznej interwencji. Uczestnicy byli losowo przydzielani do spożywania 2 jaj lub wydzielonej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4001 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] 24 h możesz lekceważyć. To wtedy rosną mięśnie, a nie na treningu – tam są tylko uszkadzane i pozbawiane energii. Powód nr 3: „regeneracja” Zbyt krótki sen lub niskiej jakości jest receptą dla kiepskich przyrostów. Tak samo picie alkoholu oraz sięganie po narkotyki i inne stymulanty. Nadmiar kofeiny i innych środków pobudzających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8540 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • [...] 55% uczestników z grupy diety wegetariańskiej oraz 32% z grupy kontrolnej; w niskim stopniu 22.5% z grupy diety wegetariańskiej oraz 29% z grupy kontrolnej). Po drugie, jak na 6 miesięcy osiągnięte wyniki w obu grupach, przy wyliczonym deficycie kalorycznym są katastrofalne. Dlaczego? Deficyt 500 kcal dziennie to 3500 kcal tygodniowo, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4672 Data: 2018-10-11 13:35:34
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] że trzeba bez umiaru opychać się masłem, jajkami, serem żółtym czy tłustym mięsem. Ogólnie, z badań publikowanych w ostatnich kilku latach wynika, iż zarówno nadmiar, jak i niedobór cholesterolu, mają duże znaczenie dla zdrowia. Podobnie niewystarczający dowóz tłuszczów (w tym nasyconych) wcale nie jest korzystny, szczególnie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4941 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3459 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] która za pomocą lipoprotein, transportuje je do różnych tkanek w organizmie. Najważniejszą cechą karotenoidów jest działanie antyoksydacyjne wobec reaktywnych form tlenu, jak i wolnych rodników. Dzięki tej właściwości, karotenoidy chronią organizm przed wieloma ciężkimi, przewlekłymi chorobami. Częste stosowanie w diecie produktów bogatych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2636 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • [...] jest za to w kreatynę (aż 3 g na porcję) oraz w kompleks związków mających wpłynąć na wzrost poziomu testosteronu, czyli cynk, niacynę oraz tryptofan i AAKG. Produkt ten bazuje na izolacie białka serwatkowego, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako element po treningowej regeneracji.  *Ranking wg popularności sprzedaży i opiniach w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4656 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • [...] dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. Beta-alanina dobrze komponuje się z kreatyną, cytruliną, kofeiną i innymi związkami wpływającymi na pobudzenie, jakość treningu, wzrost siły, wytrzymałości i mocy mięśni. Beta-alanina należy do jednych z najpopularniejszych suplementów diety, ma wpływ na biegi krótkodystansowe i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1236 Data: 2023-01-02 07:03:55
  • [...] "fachowca" zamiast indywidualnego planu, otrzymuje się groźnego dla zdrowia gotowca.  Poza tym z badań wiemy, iż nadmiar hormonu luteinizującego w fazie folikularnej (jak było w cytowanym badaniu) sprzyja pojawieniu się bezpłodności lub wczesnej utracie ciąży (gdyby doszło do zapłodnienia). A najczęściej „fachowcy” rozpisują diety, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 753 Data: 2023-06-15 20:48:20
  • [...] siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein Teoretycznie, doskonałym źródłem protein są czerwone mięsa, takie jak: wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, baranina, mięso konia i kozy. Niestety mięso czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8228 Data: 2019-10-03 08:21:28
  • Najsilniejszy anabolik. Co jest najskuteczniejszym anabolikiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3299 Data: 2021-05-18 15:19:30
  • [...] chorób serca nie zaobserwowano istotnego związku między dodatkowym dziennym spożyciem połowy jajka (dostarczającego od 120 mg do 137,5 mg cholesterolu) a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny (śmiertelnością ogólną), lub śmiertelnością z powodu chorób serca wzrost spożycia cholesterolu o 50 mg na dobę zmniejszał ryzyko śmierci z powodu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4204 Data: 2021-11-30 05:35:30
  • [...] prosto z różnych miejsc w Polsce. Bardzo często słyszę, że jajka szkodą, że cholesterol szkodzi, że tłuszcze zabijają, że umrę z powodu chorób serca. Niestety, brak na to jakichkolwiek dowodów naukowych, natomiast coraz więcej wskazuje na to, iż napędzany w społeczeństwie strach przed tłuszczami (zwłaszcza nasyconymi) był nieuzasadniony. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6360 Data: 2017-03-30 15:03:30