1. Omlet jako najprostszy sposób na szybkie śniadanie 2. Możliwości doboru makroskładników do swojego bilansu dietetycznego Omlet to chyba najprostsza i najszybsza a jednocześnie bardzo smaczna opcja na pełnowartościowe śniadanie. Jest to o tyle wdzięczne danie, że mogą je zrobić osoby będące na różnych rozkładach makroskładników w swojej diecie. [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
diete najlepiej ulozyc samemu, bo kazdy organizm jest inny i moze inaczej reagowac na dane ilosci btw, co do jakosci posilkow: 1 Dieta na mase osoba - 90 kg Śniadanie 1 (7:00) - Omlet - 110g Płatki owsiane - 40g Rodzynki - 100g Białka z jajek (2 duże jajka) - 80g Całe jajko (1 duże) /ok Śniadanie 2 (9:30) - 200g Chleb graham (około 6 [...]
Jajko to stanowi skarbnicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji [...]
Czy żółtko ma więcej białka niż białko jajka? To zależy w jaki sposób na to spojrzymy. Jeśli uznamy, że jedna sztuka jaja waży ok. 55g i składa się z 20g żółtka i 35g białka wówczas wartości odżywcze będą się prezentować następująco: Żółtko – 20g - energia 63 kcal - białko 3,1g - tłuszcz 5,6g - węglowodany 0,1g Białko – 35g (100g/ 35g) - energia [...]
Ja to widzę w nieco innym świetle. Owszem, gleba się wyjaławia, warzywa, owoce, mięsa są i będą pewnie coraz gorszej jakości... Ale w takim razie, po kiego grzyba, młodzi ludzie, zamiast bazować na konwencjonalnej żywności - sięgają z miejsca, zaczynając trenować, po suplementy, które w większości są gorszymi zastępnikami jedzenia :-? Widzisz w [...]
[...] tak wracajac, to do czego mi ta dextroza ? Pomoc w czym? Energii na treningu? Ja tu probuje miesnie zrobic ;P CZemu TKD mam sprobowac? Dla nabicia glikogenem? Bede probowal jak na samym tego pare tyg nic nie pojdzie - w planach to mam awaryjnie cos w stylu jajek z boczkiem rano, jakims mieskem, tluszczem miedzy 9-12, o 15 treningi po treningu [...]
Jajko to stanowi skarbicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm czlowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i sluży do mierzenia proporcji [...]
Jajko to stanowi skarbicę wartości odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm czlowieka nie wytwarza. Białko jajka uznawane jest za wzorowe i sluży do mierzenia proporcji [...]
Do białka to już kiedyś słyszałem, ale mam jeszcze końcówe tego, bo kupiłem ponad 3kg i jak skończe to rozglądal sie bede za innym. Co do rybek jadam je średnio 2-3 razy w tygodniu, jednak jako że nie jestem jakims specem od ich przyrządzania ide na łatwizne i są to zwykłe śledzie "majtasy" albo wedzona makrela, pomimo ze te wedzone ryby [...]
najlepsza jajecznica jest na boczku i basta, ale ostatnio często szamie jako pierwszy posiłek koło 16: - duuużo cebuli rozkrojonej na pól a potem pokrojonej w plasterki - pierś z kurczaka pokrojona w paseczki/kawałki - jajka i olej/smalec najpierw smażymy cebule, potem wrzucamy kurczaka, jak się przyrumieni to dodajemy sól i pieprz, no i na koniec [...]
Musli wyjątkowo kupne, bo brakło mi płatków owsianych, ale to wypadek przy pracy zwykle jem tak jak dziś czyli jak w zrzucie. Co do mielonych to też nie są zbyt często, zwykle jest to na przemian pierś-chudy schab. Ale te tłuszcze Panowie i Panie, czy to serek wiejski czy jajka czy ryby, to bardzo dobre źródła białka i jednocześnie nie uniknę [...]
[...] raczej srednio sie bedzie oplacac 10jaj tzn bilako to 40 gr bialka wiec za 40gr bialka bedziemy placcic kolo 10zl normalnie chore Chyba bedzie sie bardziej opłacąło kupic jakies białeczko z sfd i popijać :) za 40zł jest 700g dobrego białka z róznymi frakcjami, a za 40zł mamy z jajek 160g białka... ale co jak co, jedzenia nic nie pobije i nie [...]
[...] picia, nawet herbaty z cukrem, jeśli już to mineralną wodę lub herbatę bez cukru. Tak samo nie wolno ci jeść owoców po jajecznicy do czasu aż ona się nie strawi, czyli przez jakieś 2,5 - 3 godzin po zjedzeniu, ani nie polecam ci jeść jajecznicy wtedy jeśli uprzednio jadłeś coś słodkiego/owoce - trzeba poczekać aż to się strawi. Poza tym zobacz co [...]
Cwiczyc przynajmniej 3 razy w tygodniu i jesc wg. takich zasad jak te : -Ektomorfik. Po prostu wcinaj Założenia dietetyczne: ok. 3g (nawet do ponad 4g) białka na kilogram masy dziennie, 30% kalorii pochodzących z białka, 50% z węglowodanów oraz 20% z tłuszczy Ilość i wielkość posiłków: Jedz 5 średnich wielkościowo posiłków. Jedzenie większej [...]
Będzie smakował bardziej jak jajecznica , wiem bo tak zrobiłem. Jak chcesz podbić zawartość białka to osobiście polecam białko w prochu 3-4 łyżki i dobrze wymieszać, żeby grudek nie było. Ja zawsze mieszam je w 1/3 szklance mleka wtedy jest łatwiej. I wlewam to do owsianych, 2 jajek, łyżki miodu i cynamonu.
[...] Zawierają one w 100 g 155 kcal, 13 g białka, 11 g tłuszczów i tylko 1,1 g węglowodanów. Sporą zaletą jajek jest możliwa różnorodność, jeżeli chodzi o ich przygotowanie, jak i o przygotowanie z nich różnych dań. Jaja można przygotować w następujący sposób: - na twardo, - na miękko, - jajecznica, - w koszulkach, - w kokilkach, - sadzone, - [...]
Każdy trenujący już jakiś czas zdaje sobie sprawę z tego, że odpowiednia ilość białka w diecie jest podstawą kształtowania sylwetki. Zarówno budowania masy mięśniowej, jak i redukowania tkanki tłuszczowej. Dlatego też jajka są jednym z najlepszych źródeł białka w diecie. Ich niewątpliwą zaletą jest również: - łatwa dostępność, - łatwość [...]
[...] dochodząca do 20%, bardzo dobry profil aminokwasowy i przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Tłuszcze obecne w rybach morskich, takich jak: śledź, makrela, łosoś dziki, pstrąg, składają się z kwasów tłuszczowych EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Tłuste ryby morskie są jedynym źródłem tych [...]
Trudność o której mówię polega na zróżnicowaniu tej diety, tak by posiłki nie powtarzały się częściej jak raz na 14 dni. A dobrych źródeł białka jest niewiele. Nie sztuką jest przecież jedzenie codziennie kurczaka, tunczyka, serka wiejskiego, jajek i owsianki. Ułożenie pierwszego dnia było łatwe. Z każdym następnym jest coraz trudniej. Co jakiś [...]