Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. [...]
Naukowcy badali związek między ilością nabiału w diecie a opornością na insulinę u 272 kobiet w średnim wieku, bez cukrzycy. Uczestniczki prowadziły 7-dniowe dzienniki żywieniowe, uwzględniające np. spożycie mleka. Podsumowanie Wysokie spożycie mleka może z czasem prowadzić do zmniejszenia wrażliwości na insulinę. Oczywiście, potrzebne są dalsze [...]
[...] z badań sprawdzano, jak wrażliwością na insulinę zmienia się w zależności od czasu snu. Wyniki: młodzi ludzie śpiący 7.75 h mieli najniższy wskaźnik HOMA (czyli najniższą insulinooporność), młodzież, która spała 5,0 godzin lub 10,5 godziny miały wskaźniki HOMA, które były o około 20% wyższe, po skorygowaniu modelu o otyłość osób badanych, [...]
[...] kortyzolu: u 81 otyłych dzieci opornych na insulinę u 151 otyłych dzieci bez insulinooporności u 83 dzieci o prawidłowej masie ciała Ponadto badano stężenie kortyzol i insulinooporność u 45 otyłych dzieci, u których wystąpiła istotna utrata masy ciała i 109 otyłych dzieci bez utraty masy ciała w okresie 1 roku. Wyniki Stężenie kortyzolu [...]
Insulinooporność związana ze starzeniem się może częściowo wynikać z obniżenia aktywności fizycznej. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy trening siłowy zwiększa działanie insuliny u osób starszych. 11 zdrowych mężczyzn średnim wieku 58 lat badano przed i po 16 tygodniach prowadzenia treningu siłowego. Efekty program treningowy zwiększył ogólną siłę o [...]
[...] i nadzoru lekarza. Czy witamina K może być korzystna w zwalczaniu insulinooporności? Naukowcy przetestowali hipotezę, że suplementacja filochinonem przez 36 miesięcy poprawi insulinooporność u starszych mężczyzn i kobiet. Uczestnikami badania była grupa 355 starszych mężczyzn i kobiet bez cukrzycy w wieku 60-80 lat. Pierwszorzędowym wynikiem tego [...]
Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] spadek glikozylowanej (glikowanej) hemoglobiny (obrazuje glikemię w ostatnich 2-3 miesiącach), kolosalny spadek stężenia insuliny, poprawę wskaźnika HOMA (drastycznie spadła insulinooporność), na dodatek odnotowano silny spadek AST/ALT (może świadczyć o stanie wątroby) i spadek kreatyniny (stan nerek). Według innych badań w przypadku cukrzycy [...]
[...] Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. Gdyby przyjrzeć się komórkom mięśniowym, widać, że obudowują się tłuszczem, co powoduje insulinooporność. Cukier nie może dostać się do właściwych komórek, zostaje we krwi i to właśnie jest cukrzyca”. Komentarz: oczywiście, o ile istnieje wiele teorii na temat [...]
[...] polega na zwiększonym wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy jej zmniejszonym działaniu na (między innymi) mięśnie i tkankę tłuszczową. Od jakiegoś czasu, insulinooporność stała się słowem wytrychem. Mało kto wie, o co chodzi, a wszyscy chętnie się nim posługują. 28 otyłych kobiet po menopauzie, z cukrzycą typu 2, zostało [...]
[...] w trzustce; jedna z teorii przypisuje kluczowe znaczenie w cukrzycy glukagonowi, nie insulinie). Zaburzonej pracy nerek (zwiększona reabsorpcja glukozy). Zaburzeniach mózgu (insulinooporność). Zaburzeniach związanych z regulacją głodu i sytości (w normalnych okolicznościach insulina i leptyna stymulują sytość; w cukrzycy może występować oporność [...]
[...] wytwarzaniu insuliny i jej podwyższonym stężeniu, przy zmniejszonym jej działaniu na tkanki docelowe (np. mięśnie, tkankę tłuszczową). Większość ludzi uważa, że ma insulinooporność i niesłusznie. Do jej oceny służą skomplikowane metody diagnostyczne bezpośrednie (np. klamra metaboliczna, test supresji endogennej insuliny, test [...]
[...] siłowego (-0.31 ± 1.38 kg). Tylko trening aerobowy wywołał spadek ilości tłuszczu wisceralnego, tłuszczu wewnątrzwątrobowego oraz zwiększył wrażliwość insulinową (zmniejszył insulinooporność). Możesz także zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 [...]
[...] przewidzieć u danej osoby cukrzycę typu II => KOMPENDIUM WIEDZY O INSULINOOPORNOŚCI. Być może otyli mężczyźni poprawili swoją tolerancję np. węglowodanów (zmniejszyli insulinooporność) i dlatego stężenie SHBG wzrosło. Być może organizm broni się przed wzrostem stężenia DHT i dlatego stężenie SHBG również wzrosło (im więcej SHBG, tym więcej [...]
[...] iż suplementacja kreatyną może zmniejszać stężenia prozapalnych cytokin, a na dodatek (gdy jest prowadzony trening aerobowy) poprawia tolerancję glukozy u ludzi (zmniejsza insulinooporność). Sugerowano również, że suplementacja kreatyną może działać, jako stymulator apetytu, ponieważ z badań na modelach zwierzęcych stwierdzono, że stężenie [...]
[...] siłowego (-0,31 ± 1,38 kg). Tylko trening aerobowy wywołał spadek ilości tłuszczu wisceralnego, tłuszczu wewnątrzwątrobowego oraz zwiększył wrażliwość insulinową (zmniejszył insulinooporność). Co mogę jeszcze zrobić? Od czasu do czasu stosuj deficyt kaloryczny, nie zalewaj ciała cukrami prostymi (chyba, że po naprawdę ciężkim i długim treningu, [...]
[...] napój z 40 g fruktozy, 80 g sacharozy czy 80 g glukozy. Wniosek: konieczne jest znaczne spożycie fruktozy, przekraczające pewien ściśle określony próg, aby wpłynąć na insulinooporność wątroby. Całkowite spożycie fruktozy po dodaniu do diety 40 g napoju wynosiło 77 g / dzień, podczas gdy całkowite spożycie fruktozy po dodaniu napoju z 80 g [...]
[...] węglowodanów, zmniejszoną insulinowrażliwością, AAKG może zmniejszać poziom tkanki tłuszczowej, jednakże tego efektu nie odnotowuje się u zdrowych ludzi, może zmniejszać insulinooporność oraz zwiększać wydzielanie insuliny (przynajmniej u osób chorych), jest niezbędna do syntezy kreatyny. Arginina, glicyna i metionina uczestniczą w syntezie [...]
[...] Osoby z zaburzeniami glikemii powinny większość węglowodanów spożywać w porze potreningowej, gdy wzrasta tolerancja glukozy (jest zmniejszona insulinooporność, translokacja GLUT4 na powierzchnię komórek). Niestety z drugiej strony, wiemy, iż wrażliwość insulinowa jest mniejsza po południu i wieczorem, więc bilans [...]
[...] tłuszczowej? Nie! Inne źródła otyłości Przyczyną (rzadko lub niezmiernie rzadko, w zależności od zespołu) mogą być: zaburzenia pracy tarczycy (niedoczynność tarczycy), insulinooporność (przedreceptorowa, receptorowa, postreceptorowa), hiperkortyzolemia, hiperprolaktynemia, zespół policystycznych jajników (PCOS), akromegalia, uwarunkowania [...]