SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gotowanie

  • [...] gdy gotujmy ją w wodzie przez 15 minut. Przygotowując warzywa stosuj metodę ograniczającą ilość wody oraz skróć czas gotowania tak, jak to tylko możliwe. Dobrą metodą jest gotowanie na parze lub krótkie podsmażanie. Możesz również zachować płyn, w którym gotowały się warzywa i dodać go do zupy lub gulaszu. Przechowywanie może również zmniejszyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7815 Data: 2019-02-26 11:34:19
  • Istnieją tysiące sposobów na odchudzanie, jednak wysoką skuteczność posiadają tylko nieliczne z nich. Oto zbiór najciekawszych przykładów alternatywnego podejścia do zagadnienia. Ludzie wierzą i będą stosować podobne metody, gdyż nikogo nie kusi niewygodna prawda ani ciężka praca. Lepsze jest kultywowanie złudzeń, stwarzanie pozorów oraz szukanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4717 Data: 2019-10-11 19:59:35
  • Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8174 Data: 2017-06-26 00:52:28
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1539 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • To, co jemy wpływa nie tylko na naszą sylwetkę i masę ciała, ale także na wygląd zewnętrzny. Przyjrzyjmy się żywności, która nie przynosi żadnej korzyści Twojej skórze (ani ciału), a wręcz przyspiesza proces jej starzenia poprzez wpływ na kolagen i elastynę — dwa białka odpowiedzialne za jędrną i młodzieńczą skórę.  Podsumowanie Jeśli chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 775 Data: 2023-11-09 13:39:09
  • Jak gotować w wolnowarze? Zalety i wady wolnowaru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składników odżywczych w naszych potrawach. 5. Łatwy i wygodny w użyciu Praktycznie nie da się w nim przypalić potraw, więc nadaje się nawet dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Pozwala też zaoszczędzić czas, potrawa może gotować się podczas gdy my śpimy, pracujemy, trenujemy czy robimy zakupy. Cicha praca Dzięki temu możemy włączać go [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12606 Data: 2018-01-08 11:55:00
  • Czy mycie owoców i warzyw wystarczy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2019-02-27 07:48:53
  • Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4811 Data: 2019-06-07 22:30:25
  • Pięć warzyw, które po ugotowaniu są zdrowsze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2415 Data: 2019-11-24 14:26:43
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4212 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • [...] jego wchłanianie. Oczywiście jedzony sporadycznie nie stanowi dla nas problemu, ale jeżeli często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, np. na parze. Figi Figi są zaskakująco dobrym źródłem wapnia, ale również żelaza, magnezu i potasu. Zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • [...] po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do gotowania? W pokarmach podawanych na ciepło, które wcześniej trzeba poddać specyficznej obróbce termicznej, jak gotowanie, pieczenie czy też smażenie możliwe jest wykorzystanie odżywki białkowej, jako wsparcia dla przyrządzonego posiłku. Ważne jest, aby nie doprowadzić do momentu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7069 Data: 2017-04-27 11:25:09
  • Który sos w słoiku wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produkty, sporo w nich niepotrzebnych składników, których należałoby unikać. Wybierajmy świadomie. Podsumowanie Gotowe sosy są tanie, na ogół smaczne i sprawiają, że nasze gotowanie jest mniej czasochłonne, a potrawy bardziej aromatyczne i smaczne. Wybór gotowego sosu jest dość ciężki. Biorąc pod uwagę, że zazwyczaj w każdym z nich jest cukier, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16569 Data: 2017-10-24 12:22:44
  • Pyszne gotowe sosy do dań

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] siłownie, znajomych lub rodzinę. Znikamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Wracamy po południu lub wieczorem, gdzie czeka na nas wir obowiązków, pranie, sprzątanie, gotowanie, nauka, lub zajmowanie się rodziną. Dodatkowo w tym wirze zadań musimy też znaleźć czas na odpoczynek i regenerację.  Życie w codziennej gonitwie Codzienne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 594 Data: 2023-08-20 11:55:18
  • Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1429 Data: 2023-12-13 12:28:56
  • Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Powiedzenie to najczęściej dotyczy ludzkich temperamentów, ale czy można także go użyć, mówiąc o związku weganki i osoby spożywającej mięso? Jak połączyć te dwa całkiem odrębne sposoby odżywiania tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1469 Data: 2022-04-21 13:04:03
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7791 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • Istnieje wiele rodzajów suplementów diety, które mogą wspomóc odporność. Jednak podstawą zachowania zdrowia (w tym odporności na infekcje) jest racjonalna, zbilansowana dieta oraz rozsądny trening aerobowy, siłowy i interwałowy. Z pewnością na system odpornościowy silnie oddziałuje stres. Dwudziestu dobrze wytrenowanych mężczyzn dobrano wg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12580 Data: 2018-08-24 13:06:09
  • [...] ona odporność na działanie wysokiej temperatury, promieni UV, jak i dostępu tlenu i powietrza. Jednak, aby zachować jej jak najwięcej w produktach żywnościowych, zaleca się gotowanie produktów żywnościowych, które ją zawierają, w niewielkiej ilości wody czy też przy zastosowaniu pary. Rola w organizmie Jako, że niacyna wchodzi w skład koenzymów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7930 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składników odżywczych (witamin i minerałów) będzie miał dany produkt. Powyższe lista pomoże Ci podejmować decyzje podczas zakupów i w chwili, kiedy zabierasz się na gotowanie. Są tu zarówno produkty roślinne, jak i pochodzenia zwierzęcego, dlatego też każdy znajdzie coś dla siebie. A co z odżywką białkową? Tak, to dodatkowe źródło [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4274 Data: 2019-10-09 10:31:06