Ech, antek098! ... z tego oczytania nie wiesz nawet, że banan zawiera potas, a gluten i zboża szkodzą jedynie pewnemu % ludzi - czyli prosty wniosek, Twój utytułowany doktor od zbóż powiela głupoty, a Ty mu bezkrytycznie wierzysz. Poza tym nikt tu nie poleca zbóż w każdym posiłku - mijasz się grubo z prawdą. Mnie jakoś bardziej przekonują [...]
[...] zaskoczeniem, bo sklada sie juz z samych konkretow i badan. Wiec najpierw przeczytaj, potem nazywaj go szarlatanem, on poprawiona forme utrzymuje juz wiele lat. ps. pisze potocznie, nie jestem zadnym naukowcem przeciez, zle bialka to chodzilo o gluten po prostu, nie sadze zebys sie nie domyslila. Koncze bo niczego od Ciebie jednak sie nie dowiem.
[...] insulinową ? kasza gryczana... ryż ... makaron durum ? w sumie najbardziej neutralny wydaje się być zwyczajny ryż. najmniejsza wartość białka niepełnowartościowego. bezglutenowy, ale zboże. gryka - wiecej białka, ale nie jest zbożem. durum - szybki, smaczny, niższe IG, bardziej sycący... ale gluten i sporo białka, substancje antyodżywcze. [...]
dodanie cytryny w pewnym stopniu niweluje działanie kwasu fitynowego. gluten to białko i jego ilość nie zwiększa się wraz z gotowaniem. utnij pszenicę w diecie na jakiś czas i zobacz jak się czujesz Zmieniony przez - Unixos w dniu 2013-10-01 16:42:14
[...] ma sensu. http://potreningu.pl/articles/1740/jak-zbudowac-kuloodporny-brzuch Makarony gorzej wypadają w kontekście odżywczym niż ziemniaki, bataty czy kaszę. Nie oznacza to jednak, że trzeba je całkowicie eliminować z codziennej diety. Jeśli nie borykasz się z nietolerancją, nadwrażliwością czy alergią na gluten, to nie masz się o co martwić.
Gluten, tak szczerze to w to wierzysz ?:) Nie ma sensu moim zdaniem wchodzić w ketozę na 2 tygodnie żeby później z niej wyjść, samo wejście w nią nie jest proste i dla początkujących... To znaczy co do T+W nie należy opierać diety na dużych proporcjach np. 400ww i 100T sam po sobie zauważyłem że wtedy bez zmiany kaloryczności a zmiany jedynie [...]
[...] Czujesz się wzdęty? Z produktów które mogą działać wzdymająco z tych wyżej wymienionych przez Ciebie bedą to: cebula, fasola czerwona oraz placek tortilli(z uwagi na gluten, jak nie tolerujesz), może tez być to jogurt(z uwagi na laktozę, jak masz nie tolerancję) :) Z przypraw także wyżej wymieniona juz cebula i czosnek działają [...]
Ja jako przykładowy Kowalski też wykluczyłem nabiał,gluten i pieczywo. Na dzień dzisiejszy z niczego bardziej się nie cieszę. Jak do jajecznicy dodać ugotowany ryż to też ładnie wchodzi.
Ja jako przykładowy Kowalski też wykluczyłem nabiał,gluten i pieczywo. Na dzień dzisiejszy z niczego bardziej się nie cieszę. Jak do jajecznicy dodać ugotowany ryż to też ładnie wchodzi. Skoro lepiej się czujesz po ich eliminacji tak jak najbardziej należy się tego trzymać.
[...] wie. Wypełnij ankietę, żeby dziewczyny wiedziały coś Ty za pacjentka jest :-D daj zdjecia , do oceny i możności ustalenia BTW. Na chwilę obecną ocenić można tylko menu- wygląda proporcjonalnie pysznie. Ja np tego jesc bym nie mogła ze względu na gluten - no ale o tym w ankiecie ;-) powodzenia :) Zmieniony przez - Bayo w dniu 2013-10-05 18:23:59
[...] czesto - odpowiedź fizjologiczną organizmu na jego spożycie. Poza tym producenci lubią dodawać do tzw "matrixów" białka niskowartościowe i tanie, lub alergizujące, jak gluten pszeniczny (czyli tzw peptydy glutaminy), białka sojowe itp... Stąd moje takie a nie inne zdanie na ten temat Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-28 20:48:27
Dzięki za pomoc, poprawiłem trochę dietę. Jem wafle ryżowe, ponieważ nie mogę jeść produktów zawierających gluten oraz są wygodne. Jak teraz oceniacie? Mam problem, przed chwilą dostałem biegunki tłuszczowej. Z 85g tłuszczy wskoczyłem na 180g. Zostawić jak jest i organizm się przestawi czy jednak zmiejszyć tłuszcze chwilowo/na stałe? Mimo to [...]
Witaminy to nie bcaa, żadne witaminy pewnie nie zawierają glutenu (chyba ze jakieś mają dodatkowe wyciągi ze zbuż itp) to tak jakby na wodzie napisać gluten free Doprecyzuj czy chodzi Ci o same witaminy czy inne suplementy. Zażycie jednej kapsułki czy 10 witamin w niczym prawdopodobnie Ci nie pomoże jedynie uzupełni niedobory jak takowe [...]
akurat w przypadku osób, które faktycznie maja celiakię, gluten free bedzie dosc istonym rozwiazaniem, jednak sam napis nie wystarczy i potrzeba zaswiadczenia, certyfikatu, ze taki produkt spelnia faktycznie wymogi technologiczne
Mi na szczescie lekarz przepisal ten anttbiotyk bez wycinkow. Zrobil mi tylko testy Na alergie Na gluten I Na bakterie Z oddechu. Te testy niczego nie wykazaly wiec postawil on diagnoze Na podstawie symptomow Można i tak :D Antybiotyk jest raczej bezpieczny w stosowaniu, chociaż nadużywanie antybiotyków prowadzi właśnie do dysbiozy... Więc można [...]
[...] które można sobie spokojnie i z powodzeniem dodawać do swojej codziennej diety ;) dobre wybory żywieniowe to podstawa, ja osobiście niby nie jadam ale podopiecznym polecam i nie widzę w tym nic złego jeżeli wybierają dobry jakościowo i nie mają np uczulenia na gluten itp. Przede wszystkim musisz dobrze się czuć po produktach które zjadasz ;)
Wiesz nie produkt a dawka czyni trucizną :P We wszystkim znajdziesz coś złego w ryżu metale ciężkie W tuńczyku rtęć w szpinaku szczawiany w orzechach kwas fitynowy w owsianych gluten (ale to bardziej jak ktoś uczulony to samo w nabiale laktoza) Woda w nadmiarze też szkodzi jak i w niedoborze tak można wymieniac bez końca :D
Sugeruję przeliczyć ilość błonnika w diecie. Być może jego spore ilości z pełnoziarnistych źródeł węglowodanów Ci nie służą. Druga możliwość to gluten.