Szacuny
3674
Napisanych postów
31005
Wiek
34 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
294223
Arikes
Wiem że chleb jest jednym z najgorszych źródel ww ale w pracy kanapka jest wygodniejsza bo ryż czy makaron na zimno nie smakuje. Na pewno ww mam obcięte ale jak zjem za dużo to zamulony chodzę.
Jakie ww szybko strawne polecacie?
a kto tak powiedział ? pamiętaj, że chleb moze być a najważniejsze to co masz na kanapce. Co innego chleba z masłem i serem, a co innego np. z serkiem wiejskim i warzywami
Szacuny
11149
Napisanych postów
51570
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
popuri
Arikes
Wiem że chleb jest jednym z najgorszych źródel ww ale w pracy kanapka jest wygodniejsza bo ryż czy makaron na zimno nie smakuje. Na pewno ww mam obcięte ale jak zjem za dużo to zamulony chodzę.
Jakie ww szybko strawne polecacie?
a kto tak powiedział ? pamiętaj, że chleb moze być a najważniejsze to co masz na kanapce. Co innego chleba z masłem i serem, a co innego np. z serkiem wiejskim i warzywami
Dokladnie jak pisze Krystian, najważniejsze jest to jak posilek całościowo jest zbilansowany. A chleb może być świetnym źródłem ww. Ja np kupuje w pobliskiej piekarniku gdzie w składzie mamy mąkę żytnia, pszenna, zakwas, sól wodę. Nic poza tym. Jeżeli dobrze tolerujemy pszenicę to moim zdaniem taki chleb nie będzie gorszym źródłem ww od białego ryżu.
Szacuny
7720
Napisanych postów
13999
Wiek
32 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
2237849
Tutaj najważniejsza sprawa żeby znać skład tego chleba bo wiadomo są jakieś syfiaste a są właśnie na fajnych składnikach z całkiem spoko makro które można sobie spokojnie i z powodzeniem dodawać do swojej codziennej diety ;) dobre wybory żywieniowe to podstawa, ja osobiście niby nie jadam ale podopiecznym polecam i nie widzę w tym nic złego jeżeli wybierają dobry jakościowo i nie mają np uczulenia na gluten itp. Przede wszystkim musisz dobrze się czuć po produktach które zjadasz ;)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6284
Napisanych postów
76113
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755290
Pieczywo jest pod względem jakości porównywalne z ryżem, makaronem, czy różnymi płatkami zbożowymi. Każde ze źródeł węglowodanów ma pewne plusy, jak i minusy. Dla większości osób które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe oczywistym będzie przejście z żywności przetworzonej na jak najmniej przetworzoną. W przypadku innych osób należy podejść do tego już Bardziej indywidualnie. Nikt przecież nie zależy osobie, która spożywa 400-500 gramów węglowodanów żeby zamieniła pieczywo pszenne na pełnoziarniste.
Zmieniony przez - domer w dniu 2021-11-02 12:46:16
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12101
Napisanych postów
160562
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1234945
Ogólnie pszenica stała się mocno demonizowana wraz z rozwojem wszelkiego rodzaju diet Paleo, czy typowo bezglutenowych, gdzie po prostu tego typu działania żywieniowe były modne i zrobić na nich w internecie. Jednak trzeba zadać sobie pytanie czy, Czy osoba zdrowa która jest w stanie efektywnie trawić pszenicę, czy powinna faktycznie unikać tego typu dodatków w diecie Czy mogą się one pojawić. Jeżeli twój organizm funkcjonuje OK spożywając pieczywo to nie ma tutaj potrzeby kompletnie rezygnowania z niego, 3 usilnie szukania jak najlepszej opcji wypieku
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
12101
Napisanych postów
160562
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1234945
to prawda, zalezne jest to m.in od ilosci blonnika w takim pieczywie. Ciemne chleby, razowe, ktore faktycznie wykonywane sa z maki z pelnego przemialu beda duzo mocniej zapychaly niż klasyczne biale pieczywo, mocno oszczyszczone, gdzie tego blonnika jest niewiele. Dochodiz tutaj dodatkowo kwestia wyrzutu insuliny i tempa spadku cukru we krwi po zjedzeniu pieczywa jasnego, a wypiekow z maki razowej. Wiec tutaj tez trzeba sie kierowac tym, jakie mamy odczucia co do zjadanych posilkow. Kotre daja nam energie, po ktorych czujemy sie dobrze itd
Szacuny
3173
Napisanych postów
4131
Wiek
26 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
130088
Już aż tak rozpatrzac co ma plusy a co minusy to chyba nie ma co , jeden zje białe pieczywo i będzie super a drugi zje i będzie miał jakieś problemy z trawieniem , jeśli Ci smakuje , czujesz się dobrze to nie ma co rezygnować z tego skoro organizm dobrze toleruje takie produkty :) A rezygnować bo ktoś gada że nie może to nie znaczy ze dla nas też będzie złe
Szacuny
245
Napisanych postów
598
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
7786
Wiadomo bardziej wartościowe będzie 50g ryżu niż 100g chleba po treningu czy w trakcie dnia ale nie na samym ryżu człowiek żyje. A jak z tymi hazelnut, kremami proteinowymki bo chce zamówić ale nie wiem czy to jest takie zdrowe do końca? Chodzi o te na naleśniki, gofr itp